Ekornskurken
Norbrygg-medlem
Er knusingen/malingen av kornet lik som på de andre bryggene dine? Knusing av korn har enormt mye å si for meskeeffektiviteten, men da som oftest som et problem "andre veien" det vil si at man ikke ahr skikkelig knusing og får da alt for lav effektivitet.Takk for svar, brygghus-effektiviteten er ganske skral. Jeg beregner å ha 25 L ferdigøl(vørter) i oppsettet også mister jeg ca 4-5 L i trub og grums jeg ikke tar med videre i gjæringsbøtta.
Ja, ca 34 L vann totalt, jeg måler opp 20 L iht merking i BB30 - så det er nok ikke eksakt. Så skyller jeg med 14 L - ca 1 L vann absorbert pr kg malt. Jeg skulle sikkert ha benyttet 15+ L til skylling, men dette vil jo være en systematisk feil i alle bryggene mine og ikke spesifikt for dette tilfellet?
Jeg synes det merkelig dersom jeg har hatt tre feilmålinger av SG. Jeg får det heller ikke til å stemme at jeg har gått fra 1.068 til 1.052 etter skylling med 14L - SG burde da bli 1.043 ish. Dersom jeg har fått 0,5kg for mye malt og jeg leste av feil før skylling gir det litt mer mening, altså at dette skulle ha vært 1.078 og ikke 1.068. 20 L vann med 6 kg malt gir en "first wort gravity" på 1.078 og da havner jeg på 1.052 etter skylling og 1.060 etter kok. MEN, dette tilsier vel også 90%(?) effektivitet som jeg synes er merkverdig høyt for meg å være.
Som jeg skrev over så startet meskingen på 47C og jeg brukte lang tid opp til 69C, slik at meskingen tok ca 2 timer inkludert utmesk. Vil et meskesteg på 47C virkelig øke effektiviteten slik jeg ser her, er det den forlengede mesketiden eller er dette kun en tilfeldighet? Dersom det er en sammenheng, burde man da gjøre 47C steget i alle oppskrifter?