Vi har brygget en 10-12 batcher og har opplevd to ganger nå at brygget har fått en eiendommelig usmak etter gjæring.
Det har bare skjedd med en type øl vi har brygget, og vi undrer på hva årsaken kan være.
Det vi har brygget er en belgisk blonde med pilsnermalt som basis og hvetemalt og krystallmalt som tillegg. 6500gr malt. OG ble målt til 1060 etter koking/nedkjøling. Brukte to rør WLP400 godt innenfor holdbarhetsdato. FG ved tapping målte vi til 1020. Første gang vi fikk problemet var OG/FG-verdiene henholdsvis 1052/1014. Den gangen var usmaken om mulig enda tydeligere, men den er ved begge tilfeller umiskjennelig.
Smaken er litt metallisk (muligens med hint av tynner/neglelakkfjerner), men minner mest av alt om vafler/pannekaker som har ligget 2-3 dager for lenge. Spurte på Brygg selv om de kunne si noe om årsaken. De mente det måtte være melkesyrebakterier pga urenhet i bryggingen etter å ha snust på ubrygget. Jeg er litt usikker. Vi er temmelig nøye med renhold og bruker Starsan i alle ledd etter kokingen. Jeg ser også for meg at melkesyrebakterier gjerne ville gjort ølet surt. Men det er godt mulig jeg ikke er godt nok informert om hvordan en slik infeksjon ville smakt og luktet. Smaken/lukten er forøvrig tilstede i gjæringskaret, så tappingen/flaskene er ikke årsaken.
Selv mistenker vi at problemet er gjær eller gjæring, men det er vanskelig for oss å se hva det eventuelt kan være. Mulig har vi litt høy gjæringstemperatur. Nå om sommeren får vi ikke romtemperaturen i kjelleren under 20-21 grader.
Er det noen som kjenner igjen problemet og eventuelt har en god forklaring? Tips og råd tas imot med stor takk.
Det har bare skjedd med en type øl vi har brygget, og vi undrer på hva årsaken kan være.
Det vi har brygget er en belgisk blonde med pilsnermalt som basis og hvetemalt og krystallmalt som tillegg. 6500gr malt. OG ble målt til 1060 etter koking/nedkjøling. Brukte to rør WLP400 godt innenfor holdbarhetsdato. FG ved tapping målte vi til 1020. Første gang vi fikk problemet var OG/FG-verdiene henholdsvis 1052/1014. Den gangen var usmaken om mulig enda tydeligere, men den er ved begge tilfeller umiskjennelig.
Smaken er litt metallisk (muligens med hint av tynner/neglelakkfjerner), men minner mest av alt om vafler/pannekaker som har ligget 2-3 dager for lenge. Spurte på Brygg selv om de kunne si noe om årsaken. De mente det måtte være melkesyrebakterier pga urenhet i bryggingen etter å ha snust på ubrygget. Jeg er litt usikker. Vi er temmelig nøye med renhold og bruker Starsan i alle ledd etter kokingen. Jeg ser også for meg at melkesyrebakterier gjerne ville gjort ølet surt. Men det er godt mulig jeg ikke er godt nok informert om hvordan en slik infeksjon ville smakt og luktet. Smaken/lukten er forøvrig tilstede i gjæringskaret, så tappingen/flaskene er ikke årsaken.
Selv mistenker vi at problemet er gjær eller gjæring, men det er vanskelig for oss å se hva det eventuelt kan være. Mulig har vi litt høy gjæringstemperatur. Nå om sommeren får vi ikke romtemperaturen i kjelleren under 20-21 grader.
Er det noen som kjenner igjen problemet og eventuelt har en god forklaring? Tips og råd tas imot med stor takk.
Sist redigert: