n5k
Norbrygg-medlem
Godt nyttår!
Her kommer to ting jeg lurer på i samme tråd:
#1:
Jeg begynner å bli litt utålmodig nå...
14. desember brygget vi vår første batch. En Amerikansk IPA. Brukte settet fra Bryggselv, og selve bryggeprosessen har jeg beskrevet i denne tråden.
I oppskriften står det 14 dagers gjæring, noe som gikk greit, med rimelig bra temperaturkontroll.
Jeg har også fått med meg at karbonering skjer i romtemperatur på ca. 14 dager.
IPAen vår ble flasket 28. desember. Vi tappet på 0,5 glassflasker, men tappet også en PET-flaske, for å kunne klemme på den og kjenne om det var bobler på vei. Nå kjenner jeg at denne flaska allerede er rimelig hard, og tenker at kanskje det snart er på tide å sprette ei flaske og teste den. Er det for tidlig, når den bare har stått i fem dager? Jeg ser jo også at flere (både her inne og andre steder) skriver at IPA er en ferskvare, og bør ikke lagres lenge, men helst drikkes så fort den er klar. Er det noe vits å vente noe mer da? Forresten så stusser jeg litt på dette utsagnet også, mtp. det jeg har fått med meg av historien rundt IPA og hvordan den oppsto - var ikke meningen at den skulle tåle litt lagring - derav mye humle?
#2:
Jeg er veldig glad i Lucky Jack, og kunne tenkt meg å brygge denne en gang om ikke alt for lenge.
Jeg kjøpte boka "Ølbrygging fra hånd til munn" i går. Kjip bok. Den er jo alt for kort! Lest ut på en halv kveld! hehe. Fra spøk til pumpehagle - en veldig givende bok, ihvertfall for meg som er i nybegynnerfasen, og som brygger på 36-liters BIAB-sett.
Uansett - jeg ble enda mer happy når jeg nærmet meg slutten, og fant oppskriften til Lucky Jack i boka Det jeg reagerte litt på var det som står om gjæring. I boka står det 20 ºC i 4-5 dager, og så en ukes kjølig lagring. Dette stemmer veldig dårlig overens med det som står i denne oppskrifta som gjelder for Lucky Jack-settet til Bryggselv. Det kjører de vanlig 14-dagers gjæring.
Så - dersom jeg vil brygge Lucky Jack - hvilken oppskrift og gjæring går jeg for, og hvorfor?
Her kommer to ting jeg lurer på i samme tråd:
#1:
Jeg begynner å bli litt utålmodig nå...
14. desember brygget vi vår første batch. En Amerikansk IPA. Brukte settet fra Bryggselv, og selve bryggeprosessen har jeg beskrevet i denne tråden.
I oppskriften står det 14 dagers gjæring, noe som gikk greit, med rimelig bra temperaturkontroll.
Jeg har også fått med meg at karbonering skjer i romtemperatur på ca. 14 dager.
IPAen vår ble flasket 28. desember. Vi tappet på 0,5 glassflasker, men tappet også en PET-flaske, for å kunne klemme på den og kjenne om det var bobler på vei. Nå kjenner jeg at denne flaska allerede er rimelig hard, og tenker at kanskje det snart er på tide å sprette ei flaske og teste den. Er det for tidlig, når den bare har stått i fem dager? Jeg ser jo også at flere (både her inne og andre steder) skriver at IPA er en ferskvare, og bør ikke lagres lenge, men helst drikkes så fort den er klar. Er det noe vits å vente noe mer da? Forresten så stusser jeg litt på dette utsagnet også, mtp. det jeg har fått med meg av historien rundt IPA og hvordan den oppsto - var ikke meningen at den skulle tåle litt lagring - derav mye humle?
#2:
Jeg er veldig glad i Lucky Jack, og kunne tenkt meg å brygge denne en gang om ikke alt for lenge.
Jeg kjøpte boka "Ølbrygging fra hånd til munn" i går. Kjip bok. Den er jo alt for kort! Lest ut på en halv kveld! hehe. Fra spøk til pumpehagle - en veldig givende bok, ihvertfall for meg som er i nybegynnerfasen, og som brygger på 36-liters BIAB-sett.
Uansett - jeg ble enda mer happy når jeg nærmet meg slutten, og fant oppskriften til Lucky Jack i boka Det jeg reagerte litt på var det som står om gjæring. I boka står det 20 ºC i 4-5 dager, og så en ukes kjølig lagring. Dette stemmer veldig dårlig overens med det som står i denne oppskrifta som gjelder for Lucky Jack-settet til Bryggselv. Det kjører de vanlig 14-dagers gjæring.
Så - dersom jeg vil brygge Lucky Jack - hvilken oppskrift og gjæring går jeg for, og hvorfor?