Gahr skrev:...
En grunn til å måle sluttvolumet i gryta og ikke volumet før koking, er at volumet er større når vørteren er varm. Etter kjøling ender man med et mindre volum i forhold til om vørteren er varm.
thowens skrev:For nøyaktig beregning forutsetter det vel at man vet hvor mye tilsetningene bidrar til det volumet man måler i etterkant.
Gahr skrev:Men det vet man...
thowens skrev:Dersom man f.eks. tilsetter ekstrakt eller andre sukkertilsetninger under koking er det upraktisk å beregne meskeutbytte fra målinger tatt etter nedkjøling. Jeg korrigerer for volumendringen med temperatur ved å anta at endringen er som med rent vann (fra f.eks.: http://www.engineeringtoolbox.com/water-thermal-properties-d_162.html).
Petter F skrev:On-topic:
Skal ikke 100 g spraymalt i 1 L vann gi OG 1040, Gahr? Det har iallfall jeg tatt utgangspunkt i...
igniztion skrev:Er ikke spraymalt og DME i bunn og grunn det samme?
Oddvar Demmo skrev:Jo, men raskere å skrive DME
Oddvar Demmo skrev:Nøyaktighet ?
100 gr. spraymalt og vann tilsammen 1 liter gir OG 1037
Oddvar Demmo skrev:Poenget er at DMEen også fyller en del så totalvolumet øker.
Gahr skrev:...
Om man har 20 liter vørter i gryta etter koking, er det ikke nødvendig å vite hvor mye av volumet som faktisk utgjøres av tørrstoffene. Det holder å vite hvor mye man har tilsatt. Utbyttefaktoren oppgis som regel alltid i produsentenes papirer for den aktuelle ingrediensen. En grei tilnærming er at pilsnermalt, hvetemalt og palemalt gir omtrent 300 oechslegrader per kg per liter (altså per liter ferdig vørter, ikke per liter tilsatt vann), de fleste spesialmalttyper og flytende ekstrakt 270, sukker og spraymalt 375, havregryn 225, hveteflak og chit malt 250....