Heisann.
Har så langt fulgt standardoppskriften på utregning av ABV som den er beskrevet et eller annet sted her på Norbrygg, mao. (OG - FG)/7,6.
Etter å ha surret litt rundt på nett ser jeg at det er masse forskjellige formler som gir noe forskjellig utslag.
Dette er de jeg har sett:
(OG - FG)/7,6
(OG - FG)/7,36
(OG - FG)/7,4
(OG - FG)/7,5
(OG 1.0xx - FG 1.0xx) * 131
For vårt siste brygg (OG=1080, FG= 1020) gir disse målingene en differanse på i overkant av 0,3 prosentpoeng.
I tillegg ser jeg at noen opererer med +0,4 dersom man har flaskekarbonert med sukker.
Alle tar utgangspunkt i oechselvektmåling, og alle finnes på tilsynelatende seriøse sider om hjemmebrygging.
Har folk noen synspunkt på hva som er "riktig"?
Har så langt fulgt standardoppskriften på utregning av ABV som den er beskrevet et eller annet sted her på Norbrygg, mao. (OG - FG)/7,6.
Etter å ha surret litt rundt på nett ser jeg at det er masse forskjellige formler som gir noe forskjellig utslag.
Dette er de jeg har sett:
(OG - FG)/7,6
(OG - FG)/7,36
(OG - FG)/7,4
(OG - FG)/7,5
(OG 1.0xx - FG 1.0xx) * 131
For vårt siste brygg (OG=1080, FG= 1020) gir disse målingene en differanse på i overkant av 0,3 prosentpoeng.
I tillegg ser jeg at noen opererer med +0,4 dersom man har flaskekarbonert med sukker.
Alle tar utgangspunkt i oechselvektmåling, og alle finnes på tilsynelatende seriøse sider om hjemmebrygging.
Har folk noen synspunkt på hva som er "riktig"?