Væskenivå mye lavere enn hva oppskrifta tilsier.

Hei.

Vi er to karer som nettopp har begynt med ølbrygging. Vi har satt to batcher (Am. Brown Ale og en Saison), det vi lurer på er:

Begge batchene vi har satt, har vi mistet nesten 50% væske, men har riktig OG hver gang.

Brown ale: 20L meskevann + 10L skyllevann endte med 16L ferdig brygg. (Skal være 20L ferdig øl)
Saison: 20L meskevann + 5L skyllevann endte med 12,5L ferdig brygg. (Skal være 20L ferdig øl)

Hva kan vi ha gjort feil? Kokeren er kjøpt på netthandelen (30l), så når vi koker må vi ha temp på 140Grader for å holde kok gående. Forsvinner det så mye vann ved stormkoking? Evt andre ting som spiller? Tips og triks mottas med takk!
 
Brown ale: 20L meskevann + 10L skyllevann endte med 16L ferdig brygg. (Skal være 20L ferdig øl)
Saison: 20L meskevann + 5L skyllevann endte med 12,5L ferdig brygg. (Skal være 20L ferdig øl)
Har dere beregnet meske- og skyllevann selv, eller står dette i oppskriftene? Hvor mange kg malt er det i hver batch? Dere bør beregne at mesken absorberer 1 liter vann per kilo malt. Så f.eks hvis det er 5kg malt, og dere har 20+10L, så har dere teoretisk 25L til kok. Så fordamper en viss mengde under kok, avhengig av utstyr og hvor lenge dere koker, og en del forsvinner i trub.

Alt dette er ting dere må måle og notere ned for hver batch, så vil dere etterhvert ha data nok til å beregne riktig mengde malt og vann for å oppnå ønsket OG. Det er nok ingen som treffer riktig på alt de første batchene.

Dere kan/bør bruke en kalkulator for å beregne meske- og skyllevann, men dette er litt avhengig av at dere har visse data: http://www.glennrlie.net/kalk_meskeskyllevann
 
Hei.

Vi er to karer som nettopp har begynt med ølbrygging. Vi har satt to batcher (Am. Brown Ale og en Saison), det vi lurer på er:

Begge batchene vi har satt, har vi mistet nesten 50% væske, men har riktig OG hver gang.

Brown ale: 20L meskevann + 10L skyllevann endte med 16L ferdig brygg. (Skal være 20L ferdig øl)
Saison: 20L meskevann + 5L skyllevann endte med 12,5L ferdig brygg. (Skal være 20L ferdig øl)

Hva kan vi ha gjort feil? Kokeren er kjøpt på netthandelen (30l), så når vi koker må vi ha temp på 140Grader for å holde kok gående. Forsvinner det så mye vann ved stormkoking? Evt andre ting som spiller? Tips og triks mottas med takk!

Hvis OG blir riktig og volumet feil tyder det på ganske lav effektivitet. Dere får rett og slett ikke ut nok sukker av vørteren. Kan det hende at kverningen er for grov? Virker som dere bruker litt lite skyllevann... Men det er viktigere å få riktig gravity enn riktig volum, etter min mening.
 
Har dere beregnet meske- og skyllevann selv, eller står dette i oppskriftene? Hvor mange kg malt er det i hver batch? Dere bør beregne at mesken absorberer 1 liter vann per kilo malt. Så f.eks hvis det er 5kg malt, og dere har 20+10L, så har dere teoretisk 25L til kok. Så fordamper en viss mengde under kok, avhengig av utstyr og hvor lenge dere koker, og en del forsvinner i trub.

Alt dette er ting dere må måle og notere ned for hver batch, så vil dere etterhvert ha data nok til å beregne riktig mengde malt og vann for å oppnå ønsket OG. Det er nok ingen som treffer riktig på alt de første batchene.

Dere kan/bør bruke en kalkulator for å beregne meske- og skyllevann, men dette er litt avhengig av at dere har visse data: http://www.glennrlie.net/kalk_meskeskyllevann

Hei og takk for svar.
Meskevann står i oppskrift mens skyllevann fikk vi anbefalt av forhandleren.
Julealen/brown ale inneholder 6kg malt
Saison inneholder 4.4kg malt.

Vi tenker å sette en ingerfær øl nå til helga, da skal vi logge skikkelig med hvor mange liter som fordamper osv. Når vi får skikkelige data, burde vi øke mengde malt eller øke mengde skyllevann for å oppnå rett volum? Jeg tenker at vi må justere både malt og skyllevann for å oppnå rett OG?
 
Hvis OG blir riktig og volumet feil tyder det på ganske lav effektivitet. Dere får rett og slett ikke ut nok sukker av vørteren. Kan det hende at kverningen er for grov? Virker som dere bruker litt lite skyllevann... Men det er viktigere å få riktig gravity enn riktig volum, etter min mening.

Om kverningen er for grov, skal jeg ikke uttale meg på. Jeg mailet med Bakkebrygg og de anbefalte meg å prøve litt grovere kverning faktisk. Saisonen vi lagde virka veldig finkvernet da det la seg en god del trub enn det vi har sett tidligere. Dette stjeler vel litt ekstra volum vil jeg tro :)
Vi skal ihvertfall logge skikkelig ved neste brygg å finne ut hvor mye vann som fordamper.
 

Innholdsrik post! Men jeg sleit litt med formelen:

F.eks: Hvis du har en vørter som har en OG på 1.050, som er på 20 liter så har du 50*20 = 1000 gravity points (man bruker kun tallet etter desimalet i gravity'en). Hvis du har en vørter med OG på 1.040, men 25 liter, så har du like mange gravity poeng som den første vørteren med OG på 1.050 og 25L siden 25*40 = 1000.

Det du sier er at hvis jeg har 20L i kokeren og måler OG 1050, så blir det 50*20=1000OG selv om hydrometeret sier 1050?
 
Tilbake
Topp