Håkon skrev:Ja det er riktig! Bra video her av Gustav http://www.youtube.com/watch?v=PrGOdJFsxwk
Ellers bør du passe litt på, en imperial stout er nok litt sterkere enn det som anbefales for gjærvask. Over 6%
bør man ikke vaske ifm Yeast boka, går dog etter min erfaring fint med belgiske strains.
Bårdd skrev:Hei
Det ser ut som om du har noe urenheter men bøttevis med gjær. Hvis du ikke skal brygge med det første kan du revitalisere gjæra. Ta ut ca et wlp rør med ren slurry og med renest mulig gjær og bygg opp med en ny starter med en OG på 1030. Da er du snill med den stressa gjæra og lar den bygge opp nye unge friske celler, pluss at du har kvitta deg med mesteparten av urenhetene.
mvh
Bårdd
Intercom skrev:Jeg trodde du nå (dvs da bildet ble tatt) skulle dekantere ut ølet på toppen, tilsette 2-3 liter sterilt vann, la stå noen timer (tildekket såklart) slik at det legger seg i lag.
Da skal du igjen få øl på toppen, gjær (det lyse kremhvite) og bunnfall (mørkt helt på bunnen). Så heller du selvsagt av ølet igjen, heller så mye som mulig av gjæren over på et sterilt glass og tømmer ut bunnfallet.
Håper noen korrigerer meg ved feil.
Gahr skrev:Hehe. Bildene viser i alle fall ganske tydelig en av grunnene til at man normalt ikke gjenbruker gjæren fra en imperoial stout... Én ting er at gjæren ofte vil være sliten etter å ha blit utsatt for høye alkoholnivåre, en annen er at det vil være med ganske mye smak fra brygget (den svarte fargen i flaskene taler sitt tydelige språk). Skal du gjenbruke denne gjæren bør du bruke den i mer stout, ikke lysere øl. Bortsett fra dette ser gjæren ganske ren og fin ut.
Gahr skrev:Det går sikkert fint. Ja, det aller meste er gjær.
Gahr skrev:Vasking av gjær er ikke vanlig i kommersielle bryggerier. Man fjerner trub og humle ( i størst mulig grad) og høster direkte.
Forutsatt at du har relativt lite trub og humlerester med ville jeg heller gjort dette.
Gahr skrev:Ikke nødvendigvis topphøste (fet er det ikke så mange bryggerier som gjør), men høste gjær UTEN å vaske. Vasking er stort sett unødvendig hvis du ikke har svært mye trub. Og er heller ikke ideelt for gjærens helse.
Taper ikke nødvendigvis noe, men det gir jo ekstra arbeid, med den uaikkerheten det medfører.
Ikke nødvendigvis topphøste (det er det ikke så mange bryggerier som gjør), men høste gjær UTEN å vaske. Vasking er stort sett unødvendig hvis du ikke har svært mye trub. Og er heller ikke ideelt for gjærens helse.
Taper ikke nødvendigvis noe, men det gir jo ekstra arbeid, med den usikkerheten det medfører.
Vasker alle dere som gjenbruker gjæren deres? Jeg skal begynne å bare siste rest av gjæringen rett inn i sterile syltetøy glass. Virker jo dødspraktisk.