1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Vis din kegerator / øleskap!

En tråd i 'Bilder, video og øvrige media' startet av Knut_E, 16 Okt 2009.

 1. Knut_E

  Knut_E
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Får plass til et stort og et lite Cornelius-fat. Tror det er mulig med to store hvis jeg gjør om noe innvendig i skapet. Alt er forløpig provisorisk tilkoplet. Har litt problemer med luft i slangen for beer engine, legger seg i toppen av bøyen på slangen. For tappekranene har jeg prøvd med 3/16" ID stiv slange med John Guest mot fatene, men disse får jeg ikke inn på 1/4" slangeniplene på shankene til tappekranene selv om jeg varmer de opp.
  Derfor må jeg enten ha 3/16" slangenipler,  bytte til mykere slanger,  eller koble om til et kort stykke med 1/4" ID stiv slange.
  Hva slags slanger bruker dere andre, type, dimensjon og og hva slags tilkoblinger i hver ende?
   

  Vedlagte filer:

  loebrygg, trmasa og TorB liker dette.
 2. Eduard

  Eduard
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Det ser ut som et stykke ordentlig husflid det der!  :skitbra:

  Det forundrer meg ikke at du får gassamlinger øverst i slangen til beer-engine, da ølet varmes opp av omgivelsesluften som gjør at kullsyren bryter seg ut av løsningen (=ølet). Det kan være hensiktsmessig å bruke en tynnere, isolert slange istedenfor.

  Evt så kan du også kjøle slangen aktivt ved å la to slanger følge ølslangen. Disse to slangene skal kobles til hverandre nærmest beer-engine, og inne i øleskapet kan du ha en liten pumpe som pumper kaldt vann gjennom kjøleslangen. Man kan f eks bruke en kjølevæskedunk bak i øleskapet som kaldtvannsreservoir.

  For å få plass til to store Corneliusfat kan du skru løs denne biten til høyre i øleskapet (som inneholder dørbryteren, lyspæren, termostat og skruknappen). Så bøyer du hele saken forsiktig lenger bakover i øleskapet slik at det er plass til to høye fat ved siden av hverandre.

  Når det gjelder slangen og niplene så hadde jeg samme problem. Du kan kjøpe en fleksibel PVC-slange med 4 mm indre diameter. I den ene enden stikker du den stive 3/16"-slangen og den andre enden skyver du over slangeniplene etter å ha varmet opp slangen litt. Du trenger egentlig veldig lite ekstra slange til dette, det holder med under 10 cm per kran.
   
  andre.k liker dette.
 3. Knut_E

  Knut_E
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hei,

  Takk for raskt svar. Skal se hva jeg får gjort, må brygge mer før ekstra plass innvendig er påkrevd. Isolasjon av slanger utenfor skap er ihvertfall noe som enkelt kan gjøres. Får se om dette hjelper først.
   
 4. Per Aslak

  Per Aslak
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hei
  Det var virkelig fint håndtverk. noe sånt hadde jeg fått lov til å ha i stua!

  Jeg slet med å tre en slange på shank. Jeg har en slik forsterket PVC-slange  med 4mm indrediameter kjøpt på Biltema. Jeg holdt på en god stund med kokende vann uten at jeg fikk det til.
  Det jeg til slutt som gjorde, var å tre slangen inn på noe som gradivs øker i diameter. I mitt tilfelle brukte jeg tuppen på leatherman-tanga mi. Jeg varmet opp tanga med lighter og slangen med kokende vann. Jeg fikk tredd slanga ganske langt inn på tanga slik at jeg etterpå med enkelthet fikk den på shank.
   
 5. Oddvar Demmo

  Oddvar Demmo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

 6. Eduard

  Eduard
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  [quote author=Eduard]
  Dette er øleskapet mitt.

  [​IMG]

  Tappekranene (med regulator og 'Schaumtaste') som jeg bruker fulgte med tappetårnet, som jeg kjøpte nytt for ca €180 på ebay.de, alt for 2-3 år siden. De har en regulator på siden for å justere ølgjennomstrømningen slik at det går an å tappe en noe overkarbonert øl på fornuftig vis. Likevel så er jeg ikke så fornøyd med disse kranene, da de klistrer igjen etter noen dager uten tapping. Av og til så må man bruke mye krefter på å åpne kranen, og for å gjøre dette så må jeg lukke igjen regulatorkranen slik at det ikke pøser ut øl.

  For tiden har jeg bestilt to Perlick 'Perl'-kraner, disse vil erstatte de nåvarige tyske kranene. Perlick-kraner har, i likhet med Ventmatic-kraner, lukkemekanismen på ølsiden og ikke på luftsiden, som gjør at mekanismen ikke tørker ut etter å ha vært i ro, heller ikke over lenger tid.
  [/quote]

  Imens så er jeg flyttet, har jeg byttet ut kjøleskapet siden det gamle hadde gått i stykker, og er Perlick-kranene montert. Shanksene som jeg kjøpte sammen med kranene var nokså lange. Disse har jeg sagt av, slik at de er så korte som mulig. På denne måten så dekker krom-røret (som fulgte med tappetårnet) gjengene i sin helhet. Slangene er også byttet ut, og nå har jeg 3 m slanger med 4 mm diameter. Nå strømmer ølet bra, uten å plages av skumdannelse, og kranene klistrer aldri igjen lenger, heller ikke når de brukes sjeldnere! :)

  [​IMG]
  Øleskapet i sin helhet. Nederst til høyre, akkurat utenfor bildet, befinner seg en digital timer som slukker strømmen kl 23.30 og kobler på strømmen igjen kl 08.30. Slik spares jeg for during over natten og temperatursvingningene i ølet er bare ganske små.


  [​IMG]
  God plass til to fat. Jeg trengte ikke justere noe i skapet. Forrige øleskapet hadde bryteren og termostaten nærmere døren slik at den sto i veien for fatene. Så da måtte jeg skru løs hele greien og finne plass til den litt lenger bak i øleskapet.


  [​IMG]
  Som man akkurat greier å se, så er slangene merket med 'venstre' og 'høyre'. Slik vet jeg hvilken CO2-kran jeg må åpne eller stenge ved flasken, og så vet jeg hvilken kran som fører hvilket øl. På fatene bruker jeg merkeringer i oransje og grått, som resp. viser om koblingene fører øl eller CO2. Det er ellers lett å bomme og det er veldig kjipt å måtte rense og skylle gasslanger og -regulator. Merkeringene selges hos Candirect. Anbefales!


  [​IMG]
  Slik ser det ut bak fatene. Hullet er det som brukes for å bli kvitt kondensvann, som drypper fra bakveggen ned i en liten plastbeholder over kompressoren. Jeg har utvidet hullet litt ved hjelp av noen skrutrekkere og passelig bruk av vold og tålmodighet, slik at CO2-slangene kan føres igjennom. Gassflasken står nemlig utenfor øleskapet. Ellers så bruker jeg ledig plass til oppbevaring av humle.


  [​IMG]
  Perlick-kranen på nært hold. Til høyre ser man kromrøret til den andre kranen, denne dekker altså fullstendig av gjengene til shanken slik at det hele ser litt fint ut. Altså er det bare tappetårnet og risten under original, alt annet er blitt byttet ut, og jeg regner med at det hele nå vil vare i en god stund fremover.

  Håper at også andre vil legge ut bilder av økeskapet sitt her!  :yes:
   
 7. Beant

  Beant
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Her er min løsning.

  Kegerator plassert på vaskeromet, vegg i vegg med stua. Legg merke til røret på skapet som fungerer som CO2-reservoar. Skapet er forøvrig hentet fra søppelfyllinga:

  [​IMG]

  Går akkurat 4 fat inn:

  [​IMG]

  På andre siden av veggen, TV-kroken vår (2 Norbrygg-diplomer strategisk hengt opp  ;D ):

  [​IMG]
   
  Esp1 liker dette.
 8. Beant

  Beant
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Til slutt 4 Perlic med skumfunksjon:

  [​IMG]

  Dette funket dårlig  :(

  Edit: Såpass, ja ::)  :biersmile:
   
 9. Coop

  Coop
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trondheim
  Det viktigste møbelet i stua etter mediasenteret. Skapet kostet 200,- på finn og den har 2stk Perlick 425ss. Ser frem til å få mitt eget sted etter hvert der det kan monteres tappekraner i alle husets rom.
   

  Vedlagte filer:

  RealGone og YngveTF liker dette.
 10. Kyrre D K

  Kyrre D K
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Lommedalen
  Endelig er øleskapet på plass
   

  Vedlagte filer:

 11. protto

  protto
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Vangsnes
  Porr...
   
  Wiig liker dette.
 12. jikvig

  jikvig
  Expand Collapse
  Dommer

  Bosted:
  Oslo
  Nice!
  Var selv å hentet et kjøleskap i dag, så nå begynner den ordentlige jobb; Overtale kjærringa at det er fornuftig å ha det i stua å ikke i boden...
   
 13. Kyrre D K

  Kyrre D K
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Lommedalen
  Kampen om å ha det i stua tapte jeg desverre.. kjøkkenet også! men det ser relativt greit ut i boden :)
   
 14. Richard

  Richard
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Ikke dumt å sitte i boden å drikke seg tipsy da :)
   
 15. Roger

  Roger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Tapte jeg også.  :mad:

  Kraner montert inne i kjølerummet. OK å hente seg en, men j... kjølig å sitte der.  >:D
   
 16. Ramsvatn

  Ramsvatn
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Rykene
  Jeg har satset på en mere mobil løsning. Jeg har hjul under min, og jeg er ikke avhengig av kjøleskap :)
   

  Vedlagte filer:

 17. protto

  protto
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Vangsnes
  eg har mitt i løa...
   
  Torodd liker dette.
 18. Kyrre D K

  Kyrre D K
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Lommedalen
 19. Pedal

  Pedal
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Flåm
  Det er Sognamaol og tyder det samme som "låven". :yes: Kan og vera ein mindre byggning til lagring av høy. Fargerikt språk veit du.
   
  Kringlebrygg liker dette.
 20. Tarjei77

  Tarjei77
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Os, Hordaland
  Farge lyt ein ha. Løa vår var gul.
   

Del denne siden