Det er generelt best å gjøre én ting av gangen på videomøter, ja. Enten snakke eller styre med ting.Mer av et teknisk innspill, men er det mulig å formidle til foredragsholderne at alt de gjør med ark og magneter skjærer som f... i mikrofonen?
Og all ære til analoge hjelpemidler, men det funker ikke optimalt på digitale plattformer.Det er best å gjøre én ting av gangen, ja. Enten snakke eller styre med ting.
God informasjon som alltid, Ole!Pors.
Ja, det kan godt hende at Porsgrunn har fått navnet sitt fra Pors, kanskje fordi Porsgrunn sentrum ligger på et sumpområde hvor det var mye pors som ble sanket av nonnene på Gimsøy kloster.
Så litt info fra chat'en. Dette er informasjon som jeg ikke har dobbeltsjekket:
- Ja, Pors kan fryses
- Finnmarkspors er ikke det samme som "vanlig pors". Pors: Myrica gale på latin, Finnmarkspors: Ledum palustre på latin. Altså ikke samme familie engang. https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/ledu_pal.htm
- Finnmarkspors gir skallebank.
- Hvordan skille Pors fra Vier? - gni på bladene, Pors har en kraftig lukt.
- Einer i øl: bruk i hovedsak skudd, ikke bær og minst mulig kvist. Bær kan brukes hvis man er forsiktig med doseringen.
- Hvor mye einer som brukes er smaksak, men et utgangspunkt på en brødpose full til 20l kan være en bra start. Ved høyere temperatur løses flere eteriske oljer (96 grader C er foreslått)
- "Terroir" er vesentlig for urter. Samme urte fra ulike voksesteder kan ha veldig forskjellig "potens".
- Belladonna ER giftig!
- Hvordan skille Kvann og Mjødurt? - Stammen på Kvann kan du lage blåserør av, stammen til Mjødurt er ikke hul, men tynnere og stiv som en kvist.
Hvor mye brukte du, og på hvor mange liter?Har og brukt tørket porsblader. Fungerte helt fint. Enda bra futt i dem. Pass på doseringen.
Takk for utfyllende svar! Veldig interessant.Kan fortelle deg hva som var for mye i alle fall 6g to år gammle tørkete blader på 15L (kokevolum) kokt i 60 min. ble alt for mye etter min smak. Var mitt første forsøk med pors for 6år, bare gjettet etter å prøvd å lage te av pors for å finne ut hvor sterkt smaken var av disse tørkete bladene. Te metoden fungere bra. Anbefales for å lære litt om den og hvor den smaker på 5, 15 og 60 min kok.
- 60 min kok på denne ølen var ikke så lurt. Du drar ut en god del bitterhet men faktisk er det enda smak av den ikke som en humle etter 60min kok. Kokes den så lenge bør man justere ned bitterhumlesteget på 60 min eller blir det for bittert.
- 6g tørket blader på 15L kokevolum var for mye. Ganske overdøvende. Ble en øl for voksne.
I disse dager så har jeg følgende dose på lyse øl:
- 15L kokevolum
- 5g ferske blader fra nærmeste myr. 15 min.
Mengde pors kommer såklart ann på type øl du ønsker å prøve deg på. I spinkle øl er forsiktighet viktig. Pors gir en unik smak og man må bare prøve seg fram for å finne kombinasjoner av malt, humle som fungerer. Litt av problemene med urter er at nettet er fyllt med mye overtro og missinformasjon og vanskelig å finne gode fakta og vitenskap. Som å tråkke ut en paralell dimensjon.