WLP029

Hadde bare andre kontoer bygd på seg i samme hastighet som erfaringskontoen for ølbrygging :D
Er mitt 11. brygg det her, det første med fersk gjær. Hadde ikke spraymalt da jeg brygga så det ble ikke laget starter. Noen av dei siste brygga har jeg slitt med at FG ligger 5-10 poeng over målet, men det tror dere går bra med denne selv om det kun er ca 73% oppnådd antall gjærceller i forhold til det som behøves etter utregningen til mr malty? Usmak, blir ei fest-øl det her uansett så skal ikke delta i konkurranser eller serveres til kritikere, så det går nok bra. Håper det uansett blir bedre enn den andre Kölsch jeg brygget med tørrgjær som havna på 7,2% ABV :D
 
Hadde bare andre kontoer bygd på seg i samme hastighet som erfaringskontoen for ølbrygging :D
Er mitt 11. brygg det her, det første med fersk gjær. Hadde ikke spraymalt da jeg brygga så det ble ikke laget starter. Noen av dei siste brygga har jeg slitt med at FG ligger 5-10 poeng over målet, men det tror dere går bra med denne selv om det kun er ca 73% oppnådd antall gjærceller i forhold til det som behøves etter utregningen til mr malty? Usmak, blir ei fest-øl det her uansett så skal ikke delta i konkurranser eller serveres til kritikere, så det går nok bra. Håper det uansett blir bedre enn den andre Kölsch jeg brygget med tørrgjær som havna på 7,2% ABV :D

Om du har pitchet for lite gjær så vil den reprodusere seg nok i vekstfasen slik at det blir "nok" til å gjøre jobbe. Det er her eventuelle usmaker kan dannes. Årsaken til dårligere utgjæring en planlagt kan være så mangt. For lite gjær kan jo være en årsak, mesketemperatur, temperatur under gjæring, O2, PH osv...
 
Denne kunne kanskje ha blitt postet i "Bryggertabber", men jeg velger å legge den ut her. Det jeg vil fortelle om, er et av mine siste brygg, en Kölsch (som de fleste har gjettet), som jeg satte til gjæring på 16 grader i et gjæringsskap i boden - temperaturkontrollert, selvfølgelig. Etter om lag et døgn var jeg en tur i boden for å sjekke hvordan det sto til, og registrerte fornøyd at stormgjæringa var i full gang, selv på lav temperatur. Brygget gjæret på WLP 029, 3.generasjon. Brukte ikke vanlig starter, men piffet den opp med en halvliter vørter på morgenen samme dag som jeg brygget, slik at den var klar for større oppgaver ved pitch.
Tydeligvis måtte jeg ha røsket med meg temperaturproben da jeg lukket skapet. Neste gang (dagen etter) jeg sjekket, lå nemlig denne på utsida av skapet, og siden temperaturen i rommet (utvendig bod) var nærmere null grader, jobbet jo varmeelementet i skapet (frostvakt fra Biltema) på høygir, og temperaturen i skapet var over 30 grader. Jeg ordnet selvsagt opp dette, men regnet brygget som ødelagt etter et døgn med alt for høy temperatur. Hadde dog åndsnærværelse til å sjekke OG, som viste seg å være 1,012, et par poeng over ønsket verdi.
Lot brygget stå, men presterte faktisk å gjøre samme tabbe en gang til mot slutten av perioden. Da målte jeg 39 grader i skapet. Utrolig nok både luktet og smakte det godt, og jeg bestemte meg derfor for å tappe det på fat som vanlig. Nå, to uker etter fating og ferdig (tvangs)karbonert, sitter jeg med et glass som, mot alle odds, både ser ut, lukter og smaker svært tiltalende. Ingen merkbare estere, fint skum, tydelig, men godt balansert kornsmak, og litt uklart, slik en Kölsch på dette tidspunktet pleier å være. Min bedre halvdel, som har minst like godt utviklet smakssans som meg, er skjønt enig. Har jeg hatt utrolig flaks?
 
Denne kunne kanskje ha blitt postet i "Bryggertabber", men jeg velger å legge den ut her. Det jeg vil fortelle om, er et av mine siste brygg, en Kölsch (som de fleste har gjettet), som jeg satte til gjæring på 16 grader i et gjæringsskap i boden - temperaturkontrollert, selvfølgelig. Etter om lag et døgn var jeg en tur i boden for å sjekke hvordan det sto til, og registrerte fornøyd at stormgjæringa var i full gang, selv på lav temperatur. Brygget gjæret på WLP 029, 3.generasjon. Brukte ikke vanlig starter, men piffet den opp med en halvliter vørter på morgenen samme dag som jeg brygget, slik at den var klar for større oppgaver ved pitch.
Tydeligvis måtte jeg ha røsket med meg temperaturproben da jeg lukket skapet. Neste gang (dagen etter) jeg sjekket, lå nemlig denne på utsida av skapet, og siden temperaturen i rommet (utvendig bod) var nærmere null grader, jobbet jo varmeelementet i skapet (frostvakt fra Biltema) på høygir, og temperaturen i skapet var over 30 grader. Jeg ordnet selvsagt opp dette, men regnet brygget som ødelagt etter et døgn med alt for høy temperatur. Hadde dog åndsnærværelse til å sjekke OG, som viste seg å være 1,012, et par poeng over ønsket verdi.
Lot brygget stå, men presterte faktisk å gjøre samme tabbe en gang til mot slutten av perioden. Da målte jeg 39 grader i skapet. Utrolig nok både luktet og smakte det godt, og jeg bestemte meg derfor for å tappe det på fat som vanlig. Nå, to uker etter fating og ferdig (tvangs)karbonert, sitter jeg med et glass som, mot alle odds, både ser ut, lukter og smaker svært tiltalende. Ingen merkbare estere, fint skum, tydelig, men godt balansert kornsmak, og litt uklart, slik en Kölsch på dette tidspunktet pleier å være. Min bedre halvdel, som har minst like godt utviklet smakssans som meg, er skjønt enig. Har jeg hatt utrolig flaks?

Artig historie. En smule flaks, kanskje, men det kan jo se ut som den første fasen, der det meste av estere og fuselalkoholer produses, var unnagjort før du dro med deg proben. Kanskje det var den vørteren du matet gjæren med på forhånd som redda deg? Den sørga vel for at gjæringa kom fort i gang:).
 
Artig historie. En smule flaks, kanskje, men det kan jo se ut som den første fasen, der det meste av estere og fuselalkoholer produses, var unnagjort før du dro med deg proben. Kanskje det var den vørteren du matet gjæren med på forhånd som redda deg? Den sørga vel for at gjæringa kom fort i gang:).
Har samme teori selv. Sitter med nok et glass nå, og det er nesten påfallende hvor rent og kornaktig ølet smaker. Akkurat som jeg ønsket å få til - kanskje min beste Kölsch noensinne. Men vet ikke om jeg tør å kopiere prosessen neste gang... Har tatt vare på gjæra, da - og er spent på hvordan den oppfører seg på neste brygg.
 
Utenfor vekstperiode med acetyl CoA flytende rundt kan man i teorien kjøre relativt hardt, og det her er vel et bevis på det.
 
Godt å høre at Kölsh tåler litt uforsiktighet. Har et brygg Kölsh til gjæring rundt 15 grader(ikke temp kontrollert, men stabil temp innenfor 1 grad nøyaktighet). Etter 10 dager gjæring er jeg på 1.014, til tross for at jeg fikk en OG på fire poeng over ønsket.
 
Godt å høre at Kölsh tåler litt uforsiktighet. Har et brygg Kölsh til gjæring rundt 15 grader(ikke temp kontrollert, men stabil temp innenfor 1 grad nøyaktighet). Etter 10 dager gjæring er jeg på 1.014, til tross for at jeg fikk en OG på fire poeng over ønsket.

Du har da tydeligvis ikke vært uforsiktig med gjæringa:).

Ellers er kølsch noe av det mer følsommedu kan gi deg på å brygge. Det historien til @HåvardK forteller, er at det er den første delen av gjæringa som er den mest kritiske. Når den er over, kan du gjøre en del ting du for all del ikke må gjøre i den første fasen. Men du kan ikke gjøre hva som helst:p!
 
Du har da tydeligvis ikke vært uforsiktig med gjæringa:).

Ellers er kølsch noe av det mer følsommedu kan gi deg på å brygge. Det historien til @HåvardK forteller, er at det er den første delen av gjæringa som er den mest kritiske. Når den er over, kan du gjøre en del ting du for all del ikke må gjøre i den første fasen. Men du kan ikke gjøre hva som helst:p!

Javell ja. Det var jeg ikke klar over :D. Gikk bare ut ifra det da jeg foreløpig bare har sett gode livstegn fra Kölsh’en.
 
Javell ja. Det var jeg ikke klar over :D. Gikk bare ut ifra det da jeg foreløpig bare har sett gode livstegn fra Kölsh’en.

15 grader er rimelig ideelt. Er det romtemperatur, eller er det temperatur i dunken?

Hva ble OG, forresten? Hvis du bruker wlp029, så gir den som regel veldig god utgjæring, godt oppe på 80%-tallet, og dermed gjerne under 1.010. Så du får kanskje et litt sterkt øl?

Tror jeg ville satt den litt varmere nå, for å sikre at den gjærer skikkelig ut, og at gjæren får ryddet opp ordentlig.
 
15 grader er rimelig ideelt. Er det romtemperatur, eller er det temperatur i dunken?

Hva ble OG, forresten? Hvis du bruker wlp029, så gir den som regel veldig god utgjæring, godt oppe på 80%-tallet, og dermed gjerne under 1.010. Så du får kanskje et litt sterkt øl?

Tror jeg ville satt den litt varmere nå, for å sikre at den gjærer skikkelig ut, og at gjæren får ryddet opp ordentlig.

OG ble 1.053 og gjær er US-05. Valgte det gjæret fordi det funker bedre enn de fleste andre overgjær på lavere temperaturer.

Jeg har innsett at ølet kan bli litt sterkere, men det er ingen usmak i testene jeg tapper. Skal måle når jeg kommer hjem nå, men er det lurt å flytte gjæringsdunken nå? Risikerer jo å virvle opp en del bunnfall, og jeg hadde et lite håp om flasking i helga.
 
OG ble 1.053 og gjær er US-05. Valgte det gjæret fordi det funker bedre enn de fleste andre overgjær på lavere temperaturer.

Jeg har innsett at ølet kan bli litt sterkere, men det er ingen usmak i testene jeg tapper. Skal måle når jeg kommer hjem nå, men er det lurt å flytte gjæringsdunken nå? Risikerer jo å virvle opp en del bunnfall, og jeg hadde et lite håp om flasking i helga.

Nå er det jo ikke en kølsch du brygger, men en amerikansk blonde:). Kølsch blir det bare med kølschgjær. Og en amerikansk blonde tåler sikkert litt mer alkohol.

Bekymre deg ikke om bunnfallet. Det ligger på bunnen fordi det detter ned, og den manøvren kommer det til å gjenta.
 
Sist redigert:
Nå er det jo ikke en kølsch du brygger, men en amerikansk blonde:). Kølsch blir det bare med kølschgjær. Og en amerikansk blonde tåler sikkert litt mer alkohol.

Bekymre deg ikke om bunnfallet. Det ligger på bunnen fordi det detter ned, og den manøvren kommer det til å ghjenta.

Jeg er på 1.012 SG etter måling akkurat nå. Bør jeg vente noe lengre på å stikke om? Hadde som sagt litt høy OG. Bilde følger.

C35shXh_d.jpg
 
Sist redigert:
Jeg er på 1.012 SG etter måling akkurat nå. Bør jeg vente noe lengre på å stikke om? Hadde som sagt litt høy OG. Bilde følger.

C35shXh_d.jpg

Stikke om skal du ikke gjøre, i alle fall ikke før du eventuelt stikker om til nytt kar for å blande inn sukker før du flasker (hvis du ikke bruker fat, da).

Ta en ny måling om et par dager. Hvis SG da fremdeles er 1.012, kan du konkludere med at ølet er utgjæret. Da gir du det et par dager til, og så kan du tappe opp.

Jeg vil tro at dette går litt lenger ned. Og det er ingen grunn (bortsett fra ekstrem tørst) til å ikke gi ølet god tid. Det skader ikke om det står både 3 og 4 uker på gjæren - og når det har stått på 15 grader, er det i alle fall ingen fare. Du har alt å tjene på at ølet får gjære skikkelig ut, og at gjæren får tid til å rydde opp etter seg. Det siste er det vi kaller modningsfasen.
 
Stikke om skal du ikke gjøre, i alle fall ikke før du eventuelt stikker om til nytt kar for å blande inn sukker før du flasker (hvis du ikke bruker fat, da).

Ta en ny måling om et par dager. Hvis SG da fremdeles er 1.012, kan du konkludere med at ølet er utgjæret. Da gir du det et par dager til, og så kan du tappe opp.

Jeg vil tro at dette går litt lenger ned. Og det er ingen grunn (bortsett fra ekstrem tørst) til å ikke gi ølet god tid. Det skader ikke om det står både 3 og 4 uker på gjæren - og når det har stått på 15 grader, er det i alle fall ingen fare. Du har alt å tjene på at ølet får gjære skikkelig ut, og at gjæren får tid til å rydde opp etter seg. Det siste er det vi kaller modningsfasen.

Okay, det var et godt svar. Forstod det slik at jeg antakeligvis ble å få litt høyere FG enn oppskriften sier, men det gjenstår å se. Jeg er jo veldig gira på å få tappet på flaske, men det er jo bare min indre øldrikker som prøver å nå frem i lyset.

Jeg er veldig spent på ølet da det begynner å få fin farge, og det smaker heller ikke ille. Gleder meg til det får karbonert litt.

Ellers så lurer jeg litt på om det er stort mer jeg kan gjøre for å få det til å bli klarere. Har fortstått at det kanskje ikke blir helt butikk-klart, men det virker veldig tåkete nå i hvertfall. Er det noen steg jeg kan ta ved omstikking eller lignende for å få det til å bli klarere?
 
Tilbake
Topp