Kostnad-nytte-analyse av overgang til fersk gjær

Dere som har laget disse selv: drar de rundt en 5-liters starter?

Den vi lagde drar ihvertfall startere på 4 liter, fikk pc vifte mot to flasker hjemmebrygg, en gammel flueboks, fant 12 volts omformer i rotet hjemme. Eneste som kostet var magnetene og regulatoren. Men regulatoren har ikke vært rørt på de fire starterne som har blitt satt
 
Vel, man er avhengig av å ha *litt* liggende for å få det så billig, men om man (nesten) ikke har en eneste ting, så klarer man allikevel å lage en rører ganske billig:

- PC-vifte: denne burde være enkel å skaffe gratis, eller så kan du være råflott og bruke ti kroner:
http://www.ebay.com/itm/80mm-3-Pin-...58619496?pt=AU_Components&hash=item4d0eabc368
(tok det første jeg så omtrent, tror du finner vifter til et par kroner der...)
- Regulator: litt uenig med Hans Einar, syns den er nødvendig - og 12 kroner har man vel alltids råd til:
http://www.ebay.com/itm/For-Compute...052?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d4dbf1d5c
- Strømforsyning: sikkert mulig å finne noe billigere, men det var denne jeg kjøpte, og den funker gull:
http://www.biltema.no/no/Kontor---T...ttaggregat-og-ladere/Nettadapter-312-V-38204/
- Magneter:
http://www.dx.com/p/super-strong-rare-earth-re-magnets-8mm-20-pack-4248

Jeg brukte noen skruer og muttere for montering av vifta, og så brukte jeg dobbeltsidig teip til magnetene (skulle egentlig bare teste før jeg festet ordentlig med limpistol, men det satt så godt at jeg lot det være), så hvis du ikke har det heller liggende blir jo regnestykket litt annerledes, men allikevel koster komponentene over ca. 110,- kroner, så fullt mulig å lage rører veldig billig med minimalt av "døde pc'er" å hogge opp..

Jeg har bestillt http://www.ebay.com/itm/290930404661 (regulator) og http://www.ebay.com/itm/321357567981 (vifte). Den strømadapteren du lenker til: Hvordan koblet du den til regulatoren?
 
Jeg klippet av pluggen på tuppen og koblet bare lederne til respektive ledere på regulatoren med en sukkerbit. Strengt tatt satte jeg inn en strømbryter i mellom også (enkel lampett bryter), kun fordi regulatoren jeg hadde liggende ikke kunne kutte strømmen helt.
 
Jeg har ingen av delene jeg trenger, og merker det blir for avansert å bygge magnetrører selv. Noen som har tips til billigere magnetrører enn den fra bryggeland?
 
Tilbake til innledende spørsmål: Ja, det er stor forskjell, sett vekk fra Safale US05/ WLP001.

Prøv å sett en Oktoberfest, en Belgisk Dubbel, eller en English Pale Ale med tørrgjær. Tørrgjær vil lage en grei øl, men vil alltid være litt mer "endimensjonal" enn sine flytende brødre..
 
Tilbake til innledende spørsmål: Ja, det er stor forskjell, sett vekk fra Safale US05/ WLP001.

Prøv å sett en Oktoberfest, en Belgisk Dubbel, eller en English Pale Ale med tørrgjær. Tørrgjær vil lage en grei øl, men vil alltid være litt mer "endimensjonal" enn sine flytende brødre..
Tror jeg har blitt overbevist om å begynne med flytende gjær!
 
Har en hjemmelaget rører som funker fint.. Men må ha den stående på kjøkkenbenken og da er klirre-klirre-klirr fra magneten utrolig irriterende når den skal stå i minst ett døgn. Kona hevder sågar den holder henne våken igjennom natta.. Noen som har tips eller kjærringråd for å få bort lyden? Noen magnetpinner som lager mindre lyd?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ovale rørere og finne hastigheten hvor de lager minst lyd, er det jeg har tydd til etter klager fra samboeren, når jeg først har rørerene stående i "hus"-etasjen". Er du fin på det så mistenker jeg at de lager mindre lyd når de ligger på den siden som har ei flate som går fra ene siden til andre, de andre flatene møtes et sted før enden.
 
Jeg har ingen av delene jeg trenger, og merker det blir for avansert å bygge magnetrører selv. Noen som har tips til billigere magnetrører enn den fra bryggeland?

Jeg har en magnetrører selv oldemor kan lage. Strømforsyning fra en gammel pc med magneter på vifta. Trekker lett 5 liter.
Enig med Hans Einar, regulering av hastighet er ikke nødvendig.

roslashrer_zpsa8d7df4e.jpg
 
Finn en kassert harddisk og ta ut magnetene fra den, det er kraftige saker.

De må fjernes på riktig måte for å unngå å ødelegge dem:

 
Sist redigert:
ImageUploadedByTapatalk1409062127.608941.jpg
ImageUploadedByTapatalk1409062151.408664.jpgImageUploadedByTapatalk1409062164.858809.jpgImageUploadedByTapatalk1409062178.791956.jpg

Her er det dessuten en akrylplate og en fartsregulator, og fire skruer for å lage plass til magnetene. Stabla tre magneter oppå hverandre, og limte dem på plass med noen dråper superlim
 
Jeg fant min på IKEA ved en tilfeldighet, 25 kroner tror jeg den kostet, men har sett folk bruke iskrembokser og skoesker(!). Ville dog valgt noe med en viss stabilitet i skroget - en 5-liters erlenmeyer med stor starter veier litt :)
 
Finner den ikke på siden deres, men lignet litt på denne:
http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/90233788/

..dog var den i klar plast. Uansett, poenget er at det finnes utallige "bokser" som kan fungere som skrog bare du bruker fantasien. Og har du ikke noe liggende vil du garantert finne noe om du tar en "random" tur på biltema, clasern, jula eller ikea! :)
 
Tilbake
Topp