Modning av øl på boks

OlaM

Norbrygg-medlem
Eg har kjøpt boksemaskin, og har prøvd å finne ut av kva prosessen skal vera for modning/lagring av øl. Ideelt sett vil eg bokse direkte frå gjæringskar, ferdig karbonert. For veldig mange øltyper ser eg ikkje problemer med dette, men eg har ikkje klart å finne nokon som kan bekrefte at dette er OK for øl som skal modnes lenge.

Er det nokon som har erfaring eller skriftlige kilder som handler om dette? Eg finn mykje som handler om bulk vs flaske, men då er premisset stort sett naturlig karbonering og gjær i flaska.

Premisset er ufiltrert øl som har gjennomgått cold crash, direkte frå gjæringskar til boks. Alternativet er overføring til fat, med modning på fat i anbefalt tid før det blir tappa på boks.
 
Eg har kjøpt boksemaskin, og har prøvd å finne ut av kva prosessen skal vera for modning/lagring av øl. Ideelt sett vil eg bokse direkte frå gjæringskar, ferdig karbonert. For veldig mange øltyper ser eg ikkje problemer med dette, men eg har ikkje klart å finne nokon som kan bekrefte at dette er OK for øl som skal modnes lenge.

Er det nokon som har erfaring eller skriftlige kilder som handler om dette? Eg finn mykje som handler om bulk vs flaske, men då er premisset stort sett naturlig karbonering og gjær i flaska.

Premisset er ufiltrert øl som har gjennomgått cold crash, direkte frå gjæringskar til boks. Alternativet er overføring til fat, med modning på fat i anbefalt tid før det blir tappa på boks.
Bokset bokkøl ferdig karbonert fra fermzilla allroundern i 0,33 bokser i oktober/november i fjor, de er fortsatt minst like gode. Følger praksis med å karbonere på gjæringstank, og fate/bokse direkte. Hvor lang holdbarhet kommer nok mest an på mikrobiologisk kvalitet på brygg og bryggerns praksis. Så å gi noe definitivt svar tenker jeg er vanskelig, men er du pirkete ar du de beste forutsetninger for lang holdbarhet :)
 
Eg er ikkje bekymra for holdbarhet, men er usikker på om ønska smaksutvikling vil skje. For eksempel imperial stout, quadruppel, barleywine og andre øltyper som typisk skal lagres og modnes i mange måneder før dei smaker riktig.
 
I følge Evan Lewis, bryggerimester hos Ægir, anbefaler ikke deres boks-produsent at øl lagres på boks i mer enn 1 år. Aluminiumsbokser er belagt med et plastlag som de ikke garanterer holder ut over det. Det har kanskje ikke noe å si, men personlig har jeg valgt å følge det, og tapper all lagringsøl på glassflasker. Øl jeg antar vil forsvinne før et år har gått, putter jeg på boks.
 
I følge Evan Lewis, bryggerimester hos Ægir, anbefaler ikke deres boks-produsent at øl lagres på boks i mer enn 1 år. Aluminiumsbokser er belagt med et plastlag som de ikke garanterer holder ut over det. Det har kanskje ikke noe å si, men personlig har jeg valgt å følge det, og tapper all lagringsøl på glassflasker. Øl jeg antar vil forsvinne før et år har gått, putter jeg på boks.
Jeg har smakt en del boksøl som har vært såpass j...... at det der høres ut som en god forklaring.

Ser ingen grunn til ikke å putte alt øl på flasker;).
 
I følge Evan Lewis, bryggerimester hos Ægir, anbefaler ikke deres boks-produsent at øl lagres på boks i mer enn 1 år. Aluminiumsbokser er belagt med et plastlag som de ikke garanterer holder ut over det. Det har kanskje ikke noe å si, men personlig har jeg valgt å følge det, og tapper all lagringsøl på glassflasker. Øl jeg antar vil forsvinne før et år har gått, putter jeg på boks.
Jeg har tatt sjansen på å oppbevare lagringsøl på bokser, og så langt har det gått bra. For en kommersiell aktør med ”erstatningsansvar” er det selvsagt mer risikabelt å gå utover produsentens garanti.
 
Jeg har tatt sjansen på å oppbevare lagringsøl på bokser, og så langt har det gått bra. For en kommersiell aktør med ”erstatningsansvar” er det selvsagt mer risikabelt å gå utover produsentens garanti.
Ja, vi får heldigvis velge selv hva vi gjør når vi har det som hobby :)
 
Tilbake
Topp