Noe jeg har planlagt lenge. Test av krystallmalt.
Brygget et par britiske for en tid tilbake, de smakte ikke bra. Hovedmistenkte for usmaken var krystallmaltet.
Kjøpt på nedlagte Petit. Så det ryker muligens i søppelet uansett.
Fra venstre til høyre
Munton C150, Munton C240, Simpson C250, Munton C400.
Vis vedlegget 74070
Simpson ble kjøpt som erstatning og var med å lage en utmerket Brown Ale. Så den er med som referanse.
Har brukt 50/50 fordeling av pils og krystallmalt.
I like glass med omtrent like mye innhold.
Vis vedlegget 74071
Simpson C250 (høyre), er en del mørkere enn Munton C240 nr 2.
Vis vedlegget 74072
Smak
Munton Crystal 150
Vis vedlegget 74073
Aroma: "Lettere" enn de andre, men tydelig søtlig. Litt høy? Klarer pils å komme litt gjennom her?
Smak: tydelig knekk, rundere karamell, nøtter i avslutningen.
Munton Crystal 240
Vis vedlegget 74075
Aroma: tydelig søtlig maltlukt med knekk og karamell.
Smak: Rikere smak, antydning til fruktig, mer karamell og mindre knekk. Astrigens?
Simpson Crystal Dark 250
Vis vedlegget 74077
Aroma: Rik, men også mer behagelig. Det er mindre som stikker seg fram her. Kjenner karamell.
Smak: Rundere, fyldigere og mer smak. Men smakene er mer integrert i hverandre. Kjenner karamell, dadler?, en nøtteaktig lett brent avslutning.
Munton Crystal 400
Vis vedlegget 74078
Aroma: lett brent karamell
Smak: lett brent knekk, antydning til brent karamell, svak-svak kaffe, snerpende ettersmak astrigens.
Oppsummering: Muntons sine oppleves som mer kantete og enklere enn Simpson. Basert på denne lille testen velger jeg Simpson framfor Muntons Krystallmalt. Så er det noe med anekdotiske bevis og at Muntons maltet kan være en del eldre.
Muntons C240 og C400 går nok i søpla. Ikke nødvendigvis fordi de er ødelagt, men forskjellen til Simpson var såpass markant at jeg ikke ser noen grunn til å ta vare på de.
Tror egentlig også C150 går i søpla, men det virket greiere synes jeg.