Litt panik her grunnet gjær som ikke vil igang

Per Berge

Norbrygg-medlem
Brygga to dark lager i går men gjær slurry jeg brukte kan ha vært daud. Den har hvertfall ikke starta enda snart ett døgn etter jeg lukka dem.
Spørsmål 1: Kan det bare ta noe mer tid enn vanlig ?
Spørsmål 2: Kan jeg om den ikke starter helle på ett anna gjær Sagflager W34/70 ?
 
Brygga to dark lager i går men gjær slurry jeg brukte kan ha vært daud. Den har hvertfall ikke starta enda snart ett døgn etter jeg lukka dem.
Spørsmål 1: Kan det bare ta noe mer tid enn vanlig ?
Spørsmål 2: Kan jeg om den ikke starter helle på ett anna gjær Sagflager W34/70 ?
Har du brukt slurry som kan ha vært dau, ville jeg uansett tilsatt ny gjær. Sjøl om den kommer i gang, vil du sannsynligvis få problemer mot slutten.

Trur jeg ville stukket om, også.
 
Ja det å stikke om var også noe jeg kom på att jeg skulle spørre om. Da satser jeg på å stikke om og bruke ett anna gjær jeg har liggende, Diamond Lager Yeast

Lærdommen må da være: Ikke brygg to batcher samme dag om du kun har slurry :D
 
Ja det å stikke om var også noe jeg kom på att jeg skulle spørre om. Da satser jeg på å stikke om og bruke ett anna gjær jeg har liggende, Diamond Lager Yeast

Lærdommen må da være: Ikke brygg to batcher samme dag om du kun har slurry
Hvorfor gikk du ut fra at slurryen kunne være dau, forresten? Gammel? Fra et trøblete brygg? Dårlig oppbevaring?
 
Hvorfor gikk du ut fra at slurryen kunne være dau, forresten? Gammel? Fra et trøblete brygg? Dårlig oppbevaring?
Jeg vet ikke Finn, men det starta hvertfall ikke. Jeg har all gjærslurry stående i ett kjøleskap men har ikke vært like flink med å sette dato på de ymse.
 
Men i dag var begge i gang med nytt gjær. Diamond Lager, begge kjøpt samtidig, lagra i samme kjøleskap. Litt rart egentlig att den ene starta i natt for det hørte jeg da jeg var oppe på do, mens den andre starta først ved 9 tida i dag tidlig.
 
Jeg vet ikke Finn, men det starta hvertfall ikke. Jeg har all gjærslurry stående i ett kjøleskap men har ikke vært like flink med å sette dato på de ymse.
Det er en del du skal ta hensyn til når du gjenbruker slurry. Og du må i alle fall merke glassene med dato:).

Om mulig skal du unngå å få blanda inn oksygen når du høster. Begrens det i alle fall mest mulig, for oksygenet trigger metabolismen til gjæren, slik at den begynner å tære på de energilagrene den har lagt seg opp på slutten av gjæringa. Da blir den vesentlig mindre holdbar, og er uansett ikke i så god stand som den burde.

Helst skal du ikke lagre slurryen mer enn to uker, regna fra da hovedgjæringa var over, om du skal bruke den direkte. Blir den eldre, bør den få en oppfriskingsstarter; en liter 1.020'ish vørter. La den stå helt rolig; ikke noe risting. Et par dager, og den har antakelig gått ferdig, og du kan dekantere av vørteren, og gjæren er klar. Men den må da få godt med oksygen ved oppstart.

Blir slurryen mer enn en måned, ville jeg ikke brukt den direkte, men tatt av del av den og satt en ny starter på den. Dyrke opp helt ny gjær, altså.
 
Det er en del du skal ta hensyn til når du gjenbruker slurry. Og du må i alle fall merke glassene med dato:).

Blir slurryen mer enn en måned, ville jeg ikke brukt den direkte, men tatt av del av den og satt en ny starter på den. Dyrke opp helt ny gjær, altså.
Nå har jeg kasta alt jeg hadde av slurry og bestilt en masse gjær. Også sett på Magnetrører Holder vel med kolbe på 1000 ml ?
 
Sist redigert:
Nå har jeg kasta alt jeg hadde av slurry og bestilt en masse gjær. Også sett på Magnetrører Holder vel med kolbe på 1000 ml ?
Vil slutte meg til anbefalingene om 5-liter. Kjøper du noe mindre, kommer du fort til å angre. Det kan være greit med en 2- eller 3-liter i tillegg, men det finner du ut av seinere. 1-liter'n er for liten til det meste.
 
I likhet med trådstarter så har jeg også tilløp til litt angst nå .... Brygget en mørk lager - @Holmentoppen Fatøl - på søndag. Jeg hadde en pose WLP 830 med utløpsdato 6 oktober jeg tenkte var passe å få satt i drift... Jeg får ikke kjølt lenger ned enn til 21° - 22° slik kjølevannstemperaturen er nå om dagen, så da valgte jeg å vente med å tilsette gjæren til vørteren var nede i 15° (gjærer i kjøleskap med inkbird). Tok ut pakken fra kjøleskapet godt utpå kvelden, desinfiserte den, og helte oppi Fermzillaen. Satte på lokket, skrudde igjen, satt på utblåsings-slange og inn i kjøleskapet igjen. Det er 48 timer siden - det er fremdeles ikke antydning til liv! Panikken tok meg i ettermiddag, så jeg kastet meg i bilen og rakk bryggebutikken (Varnaveien Mineralvann i Moss) ti minutter før stengetid og fikk kapret 3 pakker Lallemand Diamond. Men nå har panikken sluppet litt taket, så kanskje jeg skal ha litt mer is i magen og vente til i morgen? Noen som har erfaring med at WLP 830 er uvanlig treg med å starte opp? Etterpåklokskap har jeg litt blandet forhold til, men jeg burde selvsagt satt en liten starter på denne dagen i forveien - men det gjorde jeg altså ikke. Noen gode råd - før panikken kommer tilbake igjen?
 
I likhet med trådstarter så har jeg også tilløp til litt angst nå .... Brygget en mørk lager - @Holmentoppen Fatøl - på søndag. Jeg hadde en pose WLP 830 med utløpsdato 6 oktober jeg tenkte var passe å få satt i drift... Jeg får ikke kjølt lenger ned enn til 21° - 22° slik kjølevannstemperaturen er nå om dagen, så da valgte jeg å vente med å tilsette gjæren til vørteren var nede i 15° (gjærer i kjøleskap med inkbird). Tok ut pakken fra kjøleskapet godt utpå kvelden, desinfiserte den, og helte oppi Fermzillaen. Satte på lokket, skrudde igjen, satt på utblåsings-slange og inn i kjøleskapet igjen. Det er 48 timer siden - det er fremdeles ikke antydning til liv! Panikken tok meg i ettermiddag, så jeg kastet meg i bilen og rakk bryggebutikken (Varnaveien Mineralvann i Moss) ti minutter før stengetid og fikk kapret 3 pakker Lallemand Diamond. Men nå har panikken sluppet litt taket, så kanskje jeg skal ha litt mer is i magen og vente til i morgen? Noen som har erfaring med at WLP 830 er uvanlig treg med å starte opp? Etterpåklokskap har jeg litt blandet forhold til, men jeg burde selvsagt satt en liten starter på denne dagen i forveien - men det gjorde jeg altså ikke. Noen gode råd - før panikken kommer tilbake igjen?
Det går nok bra om du har god styring på reinhold og desinfeksjon. Lang lagtid er ikke nødvendigvis noe problem - sjøl om LODO folket sier at du vil få en oksyderingseffekt av det.

Men jeg ville ikke ha brukt gjær som er såpass nærme utløpsdato uten å sette en liten starter for å være sikker på at den var oppe og gikk. (Særlig ikke fra Whitelabs, men det er nå bare mine subjektive fordommer:).)
 
Ja, det var denne etterpåklokskapen da.... Jeg velger å ha is i magen, og venter til i morgen. Jeg tok ut gjæringskaret nå på kvelden og da vørteren en skikkelig omgang med risting. Mest for å si til de inni der at nok er nok. Nå må de stå opp og komme seg på jobb som skikkelige folk.
 
Hatt ett par pilsner batcher jeg brygga på lørdan som var vrange å få igang. Men på mandag begynte ting å skje. Står i fermskap på 10 C, å skal få ett par dager ekstra før jeg øker temp iht oppskrifta
 
Tilbake
Topp