Jeg brukte 6 pakker Diamond lager, som bør være nok.
Har tidligere slitt med at pilsen har blitt for søt. Men etter å ha begynt å tilsette mer gjær (enn jeg trodde jeg skulle), så har sluttresultatet blitt bra. Altså en crisp finish.
Jeg tror ikke gjør mengden, innenfor rimelighetens grenser, er det som gjør den søt. Jeg tror det heller kan skyldes høy mesketempratur, valg av gjær eller maltblandingen. Lite gjær sies å gi mer ester produksjon, men den gjæret alt som er av sukker uansett.
 
Jeg tror ikke gjør mengden, innenfor rimelighetens grenser, er det som gjør den søt. Jeg tror det heller kan skyldes høy mesketempratur, valg av gjær eller maltblandingen. Lite gjær sies å gi mer ester produksjon, men den gjæret alt som er av sukker uansett.
Mesketemperaturen var 63 grader, som ikke skal gi mye restsødme. Den søte pilsen hadde OG på 1.050 og FG på 1.012, så heller ikke veldig søt. Men hadde jo helst sett at den kom ned under 1.010. Brukte da 2 pakker W34/70 på 40 liter og tradisjonell gjæring på 11 grader i 18 dager, deretter 3 dager på 15 grader før Cold Crash.

Mener det finnes en tråd her på forumet, der noen sverger til å bruke temmelig mye gjær. Og det er ikke bare for brygging av lager..
 
Mesketemperaturen var 63 grader, som ikke skal gi mye restsødme. Den søte pilsen hadde OG på 1.050 og FG på 1.012, så heller ikke veldig søt. Men hadde jo helst sett at den kom ned under 1.010. Brukte da 2 pakker W34/70 på 40 liter og tradisjonell gjæring på 11 grader i 18 dager, deretter 3 dager på 15 grader før Cold Crash.

Mener det finnes en tråd her på forumet, der noen sverger til å bruke temmelig mye gjær. Og det er ikke bare for brygging av lager..
Det vil jeg kalle lite gjær, ja. Jeg liker å bruke mye/nok gjær og ville trolig brukt 3 pakker på 25 liter på den temperaturen.
 
Mesketemperaturen var 63 grader, som ikke skal gi mye restsødme. Den søte pilsen hadde OG på 1.050 og FG på 1.012, så heller ikke veldig søt. Men hadde jo helst sett at den kom ned under 1.010. Brukte da 2 pakker W34/70 på 40 liter og tradisjonell gjæring på 11 grader i 18 dager, deretter 3 dager på 15 grader før Cold Crash.

Mener det finnes en tråd her på forumet, der noen sverger til å bruke temmelig mye gjær. Og det er ikke bare for brygging av lager..
Jeg bruker 3 pakker på 22 liter du er definetivt på lite gjær stadiet.
 
Mesketemperaturen var 63 grader, som ikke skal gi mye restsødme. Den søte pilsen hadde OG på 1.050 og FG på 1.012, så heller ikke veldig søt. Men hadde jo helst sett at den kom ned under 1.010. Brukte da 2 pakker W34/70 på 40 liter og tradisjonell gjæring på 11 grader i 18 dager, deretter 3 dager på 15 grader før Cold Crash.

Mener det finnes en tråd her på forumet, der noen sverger til å bruke temmelig mye gjær. Og det er ikke bare for brygging av lager..
Selv om det er litt lite gjær, vil den spise alt sukkeret den kan spise, med mindre du avbryter gjæringen på noe vis, dvs. med varme eller gjærsopp. Det vil ta noe lenger tid, og eventuelt fortsette på flaske. Men de sukkerartene gjæren er i stand til å prosessere, vil bli prosessert.

Lite gjær gjør vørten mer sårbar for infeksjoner o starten og skal gi mer estere. Det siste er noe omdiskutert, men de to gangene jeg har bevisst prøvd, fikk i hvert fall jeg mye ester. Men jeg hadde ingenting å sammenligne med.
 
Selv om det er litt lite gjær, vil den spise alt sukkeret den kan spise, med mindre du avbryter gjæringen på noe vis, dvs. med varme eller gjærsopp. Det vil ta noe lenger tid, og eventuelt fortsette på flaske. Men de sukkerartene gjæren er i stand til å prosessere, vil bli prosessert.

Lite gjær gjør vørten mer sårbar for infeksjoner o starten og skal gi mer estere. Det siste er noe omdiskutert, men de to gangene jeg har bevisst prøvd, fikk i hvert fall jeg mye ester. Men jeg hadde ingenting å sammenligne med.
Nei, hvis det ikke er nok gjær, eller ikke frisk nok gjær, vil den ikke klare å spise alt. Ufullstendig utgjæring er ikke noe ukjent fenomen.
 
Du mener gjæren dør ut? Uten at det skyldes andre, ubedte gjester spiser sukkeret?
Nei, den bare går i dvale - i første omgang. En del dør.

På s. 121 i Yeast av White og Zainasheff snakker de om mulige konsekvenser av både over- og underpitching: "..., both can result in a less than ideal fermentation with high levels of diacetyl, acetaldehyde, and low attenuation".

At gjæren ikke nødvendigvis gjør jobben ferdig, er da ellers ei erfaring vi alle har gjort? Det kan være flere årsaker til det. sida det er mange måter å stelle dårlig med gjæren på.
 
Nei, den bare går i dvale - i første omgang. En del dør.

På s. 121 i Yeast av White og Zainasheff snakker de om mulige konsekvenser av både over- og underpitching: "..., both can result in a less than ideal fermentation with high levels of diacetyl, acetaldehyde, and low attenuation".

At gjæren ikke nødvendigvis gjør jobben ferdig, er da ellers ei erfaring vi alle har gjort? Det kan være flere årsaker til det. sida det er mange måter å stelle dårlig med gjæren på.
Joda, at den ikke alltid har gjort jobben ferdig i gjæringskaret har vel også mange erfart på kjellergulvet i form av flaskebomber. Litt bevegelse var det som skulle til.

Mange ganger, hvor tilsynelatende manglende utgjæring oppstår, tror jeg skyldes forhold som enten feil i meskingen e.l., f.eks. tilfeldig høy temperatur. Jeg bruker f.eks. 10 minutter på 77 grader til min alkoholsvake jule-bock før jeg senker den til mesketempratur. Forøvrig et triks som ble til ved et uhell som så mange andre store oppfinnelser, som Viagra og gummistøvler.

Hvis det er mer gjærbart sukker til stede, kan jeg ikke forstå annet enn at gjær eller gjester før eller siden vil fortære det. Dvs. hvis ikke gjæren har blitt drept av alkohol eller tilsetninger.
 
Joda, at den ikke alltid har gjort jobben ferdig i gjæringskaret har vel også mange erfart på kjellergulvet i form av flaskebomber. Litt bevegelse var det som skulle til.

Mange ganger, hvor tilsynelatende manglende utgjæring oppstår, tror jeg skyldes forhold som enten feil i meskingen e.l., f.eks. tilfeldig høy temperatur. Jeg bruker f.eks. 10 minutter på 77 grader til min alkoholsvake jule-bock før jeg senker den til mesketempratur. Forøvrig et triks som ble til ved et uhell som så mange andre store oppfinnelser, som Viagra og gummistøvler.

Hvis det er mer gjærbart sukker til stede, kan jeg ikke forstå annet enn at gjær eller gjester før eller siden vil fortære det. Dvs. hvis ikke gjæren har blitt drept av alkohol eller tilsetninger.
Jeg trur jeg ville valgt å stole på at Chris White har litt peiling på dette:). (Og han er jo ikke akkurat aleine om å mene dette - for å si det mildt.)

Hva som virker logisk er en dårlig ledetråd så lenge vi ikke har alle relevante data. Der stiller White antakelig litt sterkere enn oss.
 
Utrolig interessant å lese om erfaringer med lite/ mye gjær. Det er en del som går over hodet på en som fortsatt føler seg som nybegynner, men jeg forstår at jeg har vært nokså heldig med min systematiske underpitching.
 
Huffda.
Jeg sier i fra til random folk på lokal-Rema'n at det er feil øl, om de antyder at de har tenkt å legge/ har Ringnes i kurven.
hehe - på Rema har de jo gjerne Bernard. Det pleier jeg å peke på når jeg ser noen stå og tilsynelatende tenke hardt foran ølhylla:).

Utrolig interessant å lese om erfaringer med lite/ mye gjær. Det er en del som går over hodet på en som fortsatt føler seg som nybegynner, men jeg forstår at jeg har vært nokså heldig med min systematiske underpitching.
Som regel går det nokså bra om du bare har god gjær. Bruker du tørrgjær skal du kunne stole på at du har det. Men den gjæren du høster etter en sånn gjæring - om du altså høster - er antakelig ikke optimal. Så om du gjenbruker gjæren din, er underpitching en dårlig ide. (Det er uansett ikke noen god ide:).)
 
hehe - på Rema har de jo gjerne Bernard. Det pleier jeg å peke på når jeg ser noen stå og tilsynelatende tenke hardt foran ølhylla:).


Som regel går det nokså bra om du bare har god gjær. Bruker du tørrgjær skal du kunne stole på at du har det. Men den gjæren du høster etter en sånn gjæring - om du altså høster - er antakelig ikke optimal. Så om du gjenbruker gjæren din, er underpitching en dårlig ide. (Det er uansett ikke noen god ide:).)
Har boikottet Ringnes siden 92. Ikke prøvd Bernard.

Takk, det høres bra ut.
Jeg har kun én batch(av 35) med to pakker tørrgjær, og kan vel si det fungerer utmerket.
 
Tilbake
Topp