Tråden for dumme spørsmål.

Skal snart brygge en Guinnish av Marebrygg. Har ei pakke East Kent Goldings som var fra 2020 og med best før dato 2023. Kan denne fortsatt brukes da posen aldri har vært åpna og den har ligget i fryser hele tida ?
Alpha på min er 4,8 kontra 5 som er oppført i oppskrifta. Justerte i oppskrifta på brewfather for å oppnå samme IBU og BU/GU
Jeg ville ikke hatt betenkeligheter. Du bør nok justere ned alfasyreprosenten noe, men humla er sikkert ellers helt fin - mener jeg.
 
Har ei pakke East Kent Goldings som var fra 2020 og med best før dato 2023. Kan denne fortsatt brukes da posen aldri har vært åpna og den har ligget i fryser hele tida ?
Vakuumert eller nitroflushet? Vakuumert sier Brewfather at du har tapt 23,5% og kan regne med 3,7% AA i den pakken din. Nitroflushet så har du knapt tapt noe. Smaksmessig så hvis 1.0 er best på freshness factor, er vakuumforseglet 0.765 og nitroflushet 0.974.
 

Vedlegg

  • 1748888736313.png
    1748888736313.png
    98,1 KB · Sett: 5
  • 1748888752272.png
    1748888752272.png
    98,2 KB · Sett: 6
Vakuumert eller nitroflushet? Vakuumert sier Brewfather at du har tapt 23,5% og kan regne med 3,7% AA i den pakken din. Nitroflushet så har du knapt tapt noe. Smaksmessig så hvis 1.0 er best på freshness factor, er vakuumforseglet 0.765 og nitroflushet 0.974.
Vakum pakka ja, fra Strømmen Hjemmebrygg. De siste humlepakkene jeg har fått fra ølbrygging.no er vel det du kaller nitroflusha Kjente ikke til det verktøyet jeg, så takker for den ,)
 
Vakum pakka ja, fra Strømmen Hjemmebrygg. De siste humlepakkene jeg har fått fra ølbrygging.no er vel det du kaller nitroflusha Kjente ikke til det verktøyet jeg, så takker for den ,)
Jeg kjøper og nå framover bare nitrogen flushet, etter å ha sett hvor stor forskjell det er på lagringa. Det hender seg jo relativt ofte her med meg at jeg har flere ideer og planer samtidig, så blir bare halvparten realitet av. Plutselig sitter man med en halvkilo tre år gammal humle. Da er det fint at den er friskest mulig.
 
Alle råd du har fått er gode, men ingen har spurt deg om du skal bruke den til tidlig eller sen tilsetning. Mulig du kan legge på 25% uansett, men kalkulatorene er laget for beregning (veldig ca.) av bitterhet, ikke for aroma.
Bare et tips - altså :)
 
Alle råd du har fått er gode, men ingen har spurt deg om du skal bruke den til tidlig eller sen tilsetning. Mulig du kan legge på 25% uansett, men kalkulatorene er laget for beregning (veldig ca.) av bitterhet, ikke for aroma.
Bare et tips - altså :)
Oppskrifta er 60 min koking, som eneste humla i batchen.

 
Alle råd du har fått er gode, men ingen har spurt deg om du skal bruke den til tidlig eller sen tilsetning. Mulig du kan legge på 25% uansett, men kalkulatorene er laget for beregning (veldig ca.) av bitterhet, ikke for aroma.
Bare et tips - altså :)
Hele bolken med humle skal være med fra start av kok og i 60 minutt
 
Heisann
Som jeg så vidt nevnte på bryggedagen for halvannen uke siden så satte jeg en Weissbier allgrain fra Ølbrygging og kombinerte den med Philly Sour-gjær.
Gjorde en no sparge og var ikke veldig effektiv så i stedet for en OG på 1,050 så halte jeg i land 1,043 med en meskeeffektivitet på beskjedne 50%

Satte den først med Philly Sour før jeg 4 dager senere, og ved en SG på 1,021, tilsatte Munich Classic som fulgte med allgrain-kittet

Forventet FG var 1,012 og det er der jeg er i dag når gjæringen har stanset.

Spørsmålet mitt nå er om jeg bør gjøre noen tiltak. Innbiller meg at sukkeret er brukt opp, men at det fortsatt kan være gjær å ta av.
Det er ikke viktig for meg å jage en alkoholprosent høyere enn de 4,1 jeg har nå, men om jeg rett og slett må tilsette noe for å bedre produktet.

Sukker? Næring? Noe? Ingenting?
Jeg bare lurer ...
 
Har gjort en ny gjennomgang med verktøyet til brewfather og da tatt utgangspunkt i att det kan være 3 år siden jeg kjøpte den pakka med east kent golding. 36 mnd vil da gi mi humle en alpha syre på 4 %
Da øker jeg humle mengde fra 54,7 gr til 68 gr og vil da sansynligvis få samme IBU
I den jeg ble forespeila av Steinar Huneide var tida i frysern satt til 58 mnd som da endte med ei alpha syre på 3,7 %.

Strømmen Hjemmebrygg gjorde ei tabbe for ett års tid sida da jeg ba dem endre adressa mi. Da blei konton min sletta like fort så jeg finner ikke kjøpsordren lengre :D Satser på att jeg er mer på sporet nå
 

Vedlegg

  • Screenshot 2025-06-03 at 19-25-33 Brewfather.png
    Screenshot 2025-06-03 at 19-25-33 Brewfather.png
    68,7 KB · Sett: 2
  • Screenshot 2025-06-03 at 19-24-00 Brewfather.png
    Screenshot 2025-06-03 at 19-24-00 Brewfather.png
    55,9 KB · Sett: 1
I den jeg ble forespeila av Steinar Huneide var tida i frysern satt til 58 mnd som da endte med ei alpha syre på 3,7 %.
Har ei pakke East Kent Goldings som var fra 2020 og med best før dato 2023.

58 mnd skulle vel passe greit det ;) Humla høstes vanligvis i august-september. 2020 humle kommer så i salg på våren 2021. Men som med andre matvarer, smak, lukt se. Eller.. Kanskje ikke smak i dette tilfellet da.

1748973138396.png
 
Hei,
Skeptisk til denne metoden altså @Steinar Tegneby.
Så vidt meg bekjent skyldes hop creep enzymer i humlen som omdanner ufermenterbare dekstriner i vørter/øl til fermenterbare sukkerarter. Når humle tilsettes sent vil et ellers stanset fermenteringsløp starte igjen og fortsette til dette nye sukkeret er fermentert. På grunn av reaktiveringen av gjær, vil diacetyl/α-acetolaktat, etanol og CO2 dannes.
Dette er ikke noe problem hvis ølet får stå videre på høy nok temperatur til diacetyl tas opp igjen i gjæren. Hvis du derimot kaldkrasjer for raskt, vil det bli smak av diacetyl i ølet fordi den lave temperaturen hindrer gjær i å ta opp igjen diacetyl.

Hvis du tørrhumler ved 15 °C og kaldkrasjer raskt, så vil du ganske riktig kunne unngå den nevnte gjæringen. Problemet ditt er at du da aldri igjen kan la ølet bli varmet opp til en temperatur der det begynner å fermentere, for da skjer dette i fat eller flaske og du får problemer med overkarbonering og diacetyl som får problemene med hop creep i tank til å blekne. Selv på mellomlav temperatur kan det trolig skje en liten gjæraktivitet som skaper problemer, slik at ølet helst bør stå på kaldkrasj-temp til det fortæres.
Et annet alternativ er selvfølgelig å filtrere ølet før kaldkrasj, da står man fritt så lenge det ikke er villgjær på humlen.
Jeg har nettopp forsøkt diphopping for å unngå problemet. Godt øl, men den helt ferske humlearomaen får du ikke. For min del har jeg tenkt til å tåle en litt tidligere tørrhumling før gjæren gir seg helt, og la den være creepy i fred og gjøre seg ferdig før kaldkrasj.
så hva tenker du jeg burde gjøre? I morgen er det en uke siden jeg brygga. Høres ut som jeg bare kan hive humlene oppi nå?
 
Tilbake
Topp