En ting jeg stusser på er at det sies at sink felles ut i bunnfallet etter kok. vil ikke det gjøre at den ikke blir med over til gjæring da?for å gjøre det enkelt er det da f.eks wyeast/fanmax eller noe annet med sink i starter og Fermaid 0 i batchen det optimale?
Et annet eks på autolysat? trenger ikke 2,5 kg akkurat?
Jo, og det betyr at du ikke kan regne med å få noe særlig sinkbidrag fra den vanlige gjærnæringa til Wyeast om du følger bruksanvisninga.En ting jeg stusser på er at det sies at sink felles ut i bunnfallet etter kok. vil ikke det gjøre at den ikke blir med over til gjæring da?
Til det første spørsmålet: Det er ikke mulig å si noe så generelt. Du må vurdere behovet i hvert enkelt tilfelle ut fra hva slags gjær og hva slags vørter du har.for å gjøre det enkelt er det da f.eks wyeast/fanmax eller noe annet med sink i starter og Fermaid 0 i batchen det optimale?
Et annet eks på autolysat? trenger ikke 2,5 kg akkurat?
Fanmax Bio er ei komplett pakke - dvs. at den har "alt", inkludert sink - og er antakelig et veldig godt produkt innafor den typen. Men jeg ville ikke brukt det både i starter og i brygg. Et eksempel: Dyrker du opp mye gjær til en meksikansk lager, og tilsetter nok Fanmax Bio til å gi nok nitrogen til å støtte formeringa, vil gjæren ha solide lagre av sink, og bør ikke tilføres mer. Men i vørteren til en meksikansk lager har du antakelig en stor andel flaka mais, og bør absolutt tilføres godt med nitrogen (FAN). Da må du ha ei gjærnæring uten sink.
Så kan du gjerne kalle det "nerdete" å snakke om sånt, men om noen spør om hva slags gjærnæring man trenger å ha, må man gjøre det - eller la være å svare.
Fantastisk, tusen tak for utfyllende oppsummering. Det besvarte jo det mesteTil det første spørsmålet: Det er ikke mulig å si noe så generelt. Du må vurdere behovet i hvert enkelt tilfelle ut fra hva slags gjær og hva slags vørter du har.
Her er et forsøk på å lage punkter til oppsummering av den rimelig nerdete artikkelen som innleder denne tråden
1. Du bruker tørrgjær, og har ei oppskrift med OG over 1.040 med en grist som består av 100% malt. Da trenger du ikke tilsette noe som helst. (En liten tilsetning gjærnæring uten sink kan kanskje gi mening, men effekten er antakelig nokså marginal.)
2. Du bruker tørrgjær, og har ei oppskrift med OG under 1.040 og/eller en del råfrukt i gristen: Tilsett litt gjærnæring for å kompensere for at det er lite FAN i vørteren.
3. Du bruker innkjøpt ferskgjær som er innafor holdbarhetsdato: Gi oksygen. (En liten tilsetning gjærnæring uten sink kan kanskje gi mening, men effekten er antakelig nokså marginal.)
4. Du bruker innkjøpt ferskgjær som er over dato, eller du vil dyrke mer gjær: Sett en starter, og tilsett gjærnæring, helst med sink. Mengden avhenger av hvor stor oppformering du vil ha. Tilsett også magnesiumsulfat (eller magnesiumklorid).
5. Du gjenbruker gjær som ikke er eldre enn to uker, regna fra tidspunktet da hovedgjæringa var over: Tilsett oksygen. Om du trenger noe annet, avhenger av hva slags lagre du kan regne med at gjæren har, og om gristen gir nok FAN.
6. Du gjenbruker gjær som er eldre enn to uker, regna fra tidspunktet da hovedgjæringa var over: Sett en oppfriskingsstarter (1 liter 1.02-ish vørter. Ikke oksygen. La stå i ro til den er gått ferdig, og dekanter.) Tilsett oksygen når du pitcher. Om du trenger noe annet, avhenger av hva slags lagre du kan regne med at gjæren har, enten fra det brygget du har høsta den fra, eller fra starteren, og om gristen gir nok FAN.
7. Du dyrker opp ny gjær fra noe du hatt stående i kjøleskapet: Tilsett gjærnæring med sink, samt magnsiumsulfat/ -klorid. Du trenger en solid dose gjærnæring, sida du skal dyrke opp mange nye celler, noe som krever mye nitrogen.
8. Du bruker en vitalitetsstarter (SNS eller en annen variant): Her er poenget å tilsette hele starteren, med gjær som er i full aktivitet. I teorien skal du ikke trenge å tilsette oksygen når du tilsetter denne, men det må du nesten vurdere sjøl. Hva du forøvrig tilsetter i starteren, eller i brygget, vil avhenge av tilstanden til gjæren i utgangspunktet.
Generelt: Dette er basert på at du ikke tar med trub over til gjæring. Gjør du det, ser det hele annerledes ut, fordi trubet inneholder rikelig med FAN og sink, og sikkert også en del annet. Sinket vil være bundet til proteiner, og det vil raskt legge seg på bunnen av gjæringskaret, og jeg er usikker på om gjæren er i stand til å nyttiggjøre seg det.
Man må aldri spøke med en nerdJeg tror jeg aldri har brukt gjærnæring i både brygg og starter
Det var selvfølgelig en spøk ;-)
Trur du skal la den gå litt lenger. Hvis du starter med tørrgjær, tar det gjerne litt tid før den kommer i gang. (Håper du ikke starta rører'n samtidig med at du tilsatte gjæren. Tørrgjæren er skjør inntil den har fått rehydrert seg ordentlig.)Ble brå bestemt en bryggedag i mrg. Hadde bare 20 gram fermolager og startet magnetrøreren med 4 liter i 9 Tia i dag tidlig. Nå kl 22 er det fortsatt litt bobler/liv. Skulle tro at gjærveksten er ferdig og at den kan gå i kjøleskapet nå. Eller????
Snurre til i mrg tidlig?Fermolager w, strødde gjæren ut og lot den ”synke” og kjørte igang. Skrev feil og brygging er ikke før tirsdag, men må kjøre et steg til på starteren. Trenger gjær til 60 liter pils 1048.
Trur jeg ville gjort det, ja. Antakelig er den ferdig en eller annen gang i løpet av natta. Det er gjerne sånnSnurre til i mrg tidlig?
Pleier å starte på 10 og freeraise til 12 og la det stå der til 2/3 er unnagjort også øke til 17-18. snurrer til i mrg, og nye 4 liter på steg 2 vil gi 1,62 cells/ml/P. Åpen gjæring har jeg aldri prøvd. Hmmmm? Liten forklaring?Trur jeg ville gjort det, ja. Antakelig er den ferdig en eller annen gang i løpet av natta. Det er gjerne sånn.
Du er vel på grensa til å ha nok gjær om du ikke setter et steg til. Det avhenger av temperaturen du skal gjære på. Skal du ned på 10 grader, er det nok snaut, men legger du deg på 13-14 vil jeg si du får nok.
Du kan også gi en ekstra dose oksygen etter at gjæren har gjennomført den første runden med formering, dvs. når du begynner å se tegn til at det foregår gjæring. Åpen gjæring vil også sørge for at gjæren får tilgang
Alt som trengs, er å sørge for at karet ikke er tett. Pga fysikkens lover (Dalton's lov, partialtrykk - jeg skjønner lite av det, men jeg veit hva det heterPleier å starte på 10 og freeraise til 12 og la det stå der til 2/3 er unnagjort også øke til 17-18. snurrer til i mrg, og nye 4 liter på steg 2 vil gi 1,62 cells/ml/P. Åpen gjæring har jeg aldri prøvd. Hmmmm? Liten forklaring?
Kommer an på er vel rimelig å svare. Vitalitet dropper kjapt, men den kan ved rett lagring holde veldig lenge. For å få med fordelene utover cellevekst ville jeg sjøl brukt innen 2-3 dager maks. Holdbarhet kommer an på hygiene ved produksjon og tilgang på oksygen, opprinnelig kvalitet og endel andre tingHvor lenge er en gjærstarter holdbar i kjøleskapet?
Lenge siden jeg har satt starter nå
Jeg vekket nylig liv i gjær oppbevart på labglass siden desember i fjor, altså nesten ni måneder.Hvor lenge er en gjærstarter holdbar i kjøleskapet?
Lenge siden jeg har satt starter nå