Hei alle bryggere.
Helt ny her inne og helt ny i "ølbryggefaget". Kjøpte meg et Coopers DIY ekstrakt kit og satte dette forrige søndag. Det er en Coopers Lager som følger med dette. OG var 1.036. I instruksjonene står det at man skal ta en måling etter 6 dager. Tok derfor en i går og hadde 1.014. Ny måling i kveld som viste 1.012. Så den er ikke ferdig gjæret, men det nærmer seg. Har 2 spørsmål, som jeg håper dere kan hjelpe med.
1. Det ligger en god hvit kake i bunnen av gjæringsdunken, og dette skjønner jeg at er normalt. Men det ligger i tillegg en del gjær inne i tappekranen på dunken. Er litt bekymret for dette ifht når jeg skal tappe på flasker om noen dager. At denne "guffen" skal påvirke ølen på vei fra dunk til flaske, og enda verre at den blir med ned i flaskene. Er dette noe å bekymre seg over? (Se vedlagt bilde)
Har tappet av litt for målinger i går og i dag. Håpet at gjæren skulle bli med ut, men den gjorde ikke det.
2. Coopers sier at man skal tappe ølen på flasker med en gang man får lik FG måling to dager på rad. Normalt etter 6-8 dager. Jeg har også fått et generelt inntrykk av at ølen ikke har godt av å sitte på en gjærkake etter at gjæringen er over og sukkeret er spist. Derfor så fort som mulig over på flaske.
Men etter å ha lest litt på forskjellige utenlandske forum, så virker det som det er mange som anbefaler å la ølen stå på dunken i 14 dager omtrent uansett. At man skal nærmest ignorere Coopers sin anbefaling. De sier at gjæren vil "rydde opp" en del gruff etter seg i ølen ved å få noen dager ekstra på dunken. Det virker mest naturlig å gjøre som det står i bruksanvisningen, men blir litt usikker. Hva tror og mener dere om dette? Skal jeg tappe på flaske med en gang jeg får to like målinger, eller skal jeg la den stå noen dager ekstra etter dette?
Håper på noen gode innspill
IM
Helt ny her inne og helt ny i "ølbryggefaget". Kjøpte meg et Coopers DIY ekstrakt kit og satte dette forrige søndag. Det er en Coopers Lager som følger med dette. OG var 1.036. I instruksjonene står det at man skal ta en måling etter 6 dager. Tok derfor en i går og hadde 1.014. Ny måling i kveld som viste 1.012. Så den er ikke ferdig gjæret, men det nærmer seg. Har 2 spørsmål, som jeg håper dere kan hjelpe med.
1. Det ligger en god hvit kake i bunnen av gjæringsdunken, og dette skjønner jeg at er normalt. Men det ligger i tillegg en del gjær inne i tappekranen på dunken. Er litt bekymret for dette ifht når jeg skal tappe på flasker om noen dager. At denne "guffen" skal påvirke ølen på vei fra dunk til flaske, og enda verre at den blir med ned i flaskene. Er dette noe å bekymre seg over? (Se vedlagt bilde)
Har tappet av litt for målinger i går og i dag. Håpet at gjæren skulle bli med ut, men den gjorde ikke det.
2. Coopers sier at man skal tappe ølen på flasker med en gang man får lik FG måling to dager på rad. Normalt etter 6-8 dager. Jeg har også fått et generelt inntrykk av at ølen ikke har godt av å sitte på en gjærkake etter at gjæringen er over og sukkeret er spist. Derfor så fort som mulig over på flaske.
Men etter å ha lest litt på forskjellige utenlandske forum, så virker det som det er mange som anbefaler å la ølen stå på dunken i 14 dager omtrent uansett. At man skal nærmest ignorere Coopers sin anbefaling. De sier at gjæren vil "rydde opp" en del gruff etter seg i ølen ved å få noen dager ekstra på dunken. Det virker mest naturlig å gjøre som det står i bruksanvisningen, men blir litt usikker. Hva tror og mener dere om dette? Skal jeg tappe på flaske med en gang jeg får to like målinger, eller skal jeg la den stå noen dager ekstra etter dette?
Håper på noen gode innspill
IM