Basemalt til å ha i hylla?

JoW

Norbrygg-medlem
Jeg har gått til innkjøp av noen beholdere som jeg tenkte ha de malt-sortene som jeg bruker mest.

3 stk vittles Vault 40+ lbs

1610191492751.png


3 stk Vittles Vault 15+ lbs

1610191569486.png

Jeg handler på bryggselv i Larvik som er min lokale bryggebutikk, og lurer da på hvilke sorter malt jeg bør ha i hylla hjemme. Tenker da kjøpe en sekk av hver.
Jeg har tidligere bare levert oppskrift til dem, og de har gitt meg en pose med malt. uten at jeg har satt meg veldig inn i hvilken produsent den kommer fra osv.

Jeg vet at hva man trenger er avhengig av hva man ønsker å brygge, jeg har frem til nå brygget mest lyst øl, Pale ale, pils, gose, mexican lager, vienna lager osv...
Jeg tenker bevege meg litt mer i retning av engelske øl til håndpumpe, i tiden fremover selv om jeg fortsatt ønsker å brygge variert.

Jeg har en sekk med Crisp Maris Otter i en forbøtte fra før, så den er dekket.

Tenker selv:
store beholdere:
1. sekk Best Pils malt
2. sekk Best Pale malt
3. sekk åpen for forslag
små beholdere:
4. 5 kilo Best Hvete malt
5. 5 kilo Crisp crystal 90 ebc
6. 5 kilo Best Munich 15 ebc

Er det noen av disse produktene som jeg bør styre unna, eventuelt bestille fra andre leverandører.
målet er ikke å ha alt jeg trenger, (har 5 minutter til bryggselv) men å ha nok til å kunne sette i gang ett spontanbrygg, hvis jeg føler for det, selv om bryggselv skulle være stengt.
 

Finn Berger

Moderator
Slutter meg til @Ravneklo sitt forslag om wienermalt. Det er et malt jeg blir mer og mer glad i.

Hvis du brygger mye lagerøl, ville jeg hatt pils, wienermalt og både lyst og mørkt münchenermalt, og dessuten Carahell (25EBC) for å kunne gi litt fylde/avrunding. Carafa Special II bruker jeg mye av (men ofte lite :)),

Jeg har pale malt, men bruker nesten alltid MO i stedet, og jeg veit ikke om du trenger pale når du sikter deg inn mot å brygge mye engelsk.

Fristende å foreslå at du holder deg med et lyst (30-35 EBC), et medium (100-130 EBC) og et mørkt (Crisp 240, f.eks.) krystallmalt + et par røstede; Victory/biscuit og brown, f.eks.. Men da begynner det kanskje å bli mer enn du hadde tenkt deg.

Når du bor like ved Bryggselv, blir det litt ekstravagant å bestille malt andre steder fra. Men for min egen del er jeg glad for å ha tilgang på Weyermanns basemalt og spesialmalt fra Simpson's (begge fra Strømmen Hjemmebrygg, som dessuten har Imperial gjær, og som jeg gjerne reklamerer litt for fordi jeg gjerne vil beholde dem). Jeg var ikke veldig glad i maltet fra Bestmalz, men jeg skal ikke påstå at det gjør all verdens forskjell.
 
  • Like
Reaksjoner: JoW

Reinhard10

Norbrygg-medlem
Hvis du skal brygge engelske type bitter foreslår jeg Maris Otter og Simpsons Golden Promise. sistnevnte får du hos Strømmen Hjemmebrygg.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Jeg gikk nylig gjennom alle oppskriftene mine, og satte råvarene inn i excel for å se hva jeg bruker, og hvor ofte de brukes i ulike oppskrifter. Det var tre malt som skilte seg ut: Pilsner (soleklar førsteplass), Münich (mørk) og Maris Otter. Vanlig Pale malt bruker jeg praktisk talt aldri. Etter min mening er det kjedelig og pregløst. Hvetemalt, Syremalt (i alle lyse oppskrifter), samt spesialmaltene Caramünich (2 og 3) og Victory er også blant de som oftest opptrer i oppskriftene.
 

Reinhard10

Norbrygg-medlem
Vanlig Pale malt bruker jeg praktisk talt aldri. Etter min mening er det kjedelig og pregløst.
Når du kommer med en såpass bastant uttalelse bør du vel definere hvilken pale ale malt du referer til. Maris Otter, Golden Promise, Pearl og Halcyon er alle engelske pale ale malts som er brukt i mange forskjellige engelske øl. Kanskje det er andre "ikke-engelske" varianter du referer til?
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Når du kommer med en såpass bastant uttalelse bør du vel definere hvilken pale ale malt du referer til. Maris Otter, Golden Promise, Pearl og Halcyon er alle engelske pale ale malts som er brukt i mange forskjellige engelske øl. Kanskje det er andre "ikke-engelske" varianter du referer til?
Maris Otter nevnte jeg vel som en av mine foretrukne. De fleste skjønte nok at jeg refererte til det maltet som generelt kalles pale malt – og som oftest har nord- eller mellomeuropeisk opprinnelse i vår del av verden. De britiske maltene som Golden Promise og Halcyon har gjerne maltsorten som en del av navnet.
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Når du kommer med en såpass bastant uttalelse bør du vel definere hvilken pale ale malt du referer til. Maris Otter, Golden Promise, Pearl og Halcyon er alle engelske pale ale malts som er brukt i mange forskjellige engelske øl. Kanskje det er andre "ikke-engelske" varianter du referer til?
Jeg er enig med @Holmentoppen. Det er vel tysk pale malt vi har hatt - Bestmalz eller Weyermann - og jeg synes det er litt intetsigende. Men det er greit nok i en del øl der maltsmaken ikke spiller førstefiolin uansett.

Det synes jeg forresten at Golden Promise er, også - litt nøytralt, altså. Når Bryggselv skriver at det kan sammenlignes med Maris Otter, er jeg temmelig uenig. Byggsorten er skotsk, og er vel egentlig først og fremst brukt til whisky-malt? Jeg hadde en sekk, men har ikke kjøpt en ny. Jeg synes det maltet stort sett er aktuelt dersom man ønsker å ta ned effekten av Maris Otter litt; da er det greit å blande inn noe av det. Det egner seg best i en golden ale, etter min mening. Der kan MO bli litt "tjukk".

Men mange liker det, så vidt jeg forstår. Jeg mener ikke å si at det er "feil":).

Bryggosofene har sjølsagt testa dette, også:

Kortversjon: GP og pale malt lot seg ikke skille fra hverandre, mens MO og amerikansk toraders var forskjellige. Ikke at det gir noen endelig fasit, men jeg finner det rimelig.
 
Sist redigert:

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Opplevde Golden Promise som litt stusselig selv. Ikke noe jeg kjøper igjen.

Det hadde vært spennende å laget identiske småbatcher av et enkelt smash-øl basert på hvert sitt pale malt – og et pils malt eller to. Har kun sammenlignet tysk pils og tysk pale. Det var overraskende stor forskjell.
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Jeg vil personlig slå et slag for Pale Malt produsert i Norge (fra Norsk malt). Jeg hadde brukt det et par år og gikk så til varianter av mer industrielt produsert Pale Malt i en kort periode. Det skuffet smaksmessig (enten i overkant spesialisert i smaken eller tendens mot kjedelig/smakløst). Jeg brukte raskt opp det maltet og gleder meg til å komme i gang med det norske igjen. Vanskelig å beskrive hva jeg synes er bedre med det norske, men jeg opplever det som smakfullt og likevel balansert i smaken. Det er nettopp det jeg forventer av et basemalt: Et balansert, smakfullt grunnlag som man kan bruke spesialmalt til å "krydre".
 
Sist redigert:

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Jeg vil personlig slå et slag for Pale Malt produsert i Norge (fra Norsk malt). Jeg hadde brukt det et par år og gikk så til varianter av mer industrielt produsert Pale Malt i en kort periode. Det skuffet smaksmessig (enten i overkant spesialisert i smaken eller tendens mot kjedelig/smakløst). Jeg brukte raskt opp det maltet og gleder meg til å komme i gang med det norske igjen. Vanskelig å beskrive hva jeg synes er bedre med det norske, men jeg opplever det som smakfullt og likevel balansert i smaken. Det er nettopp det jeg forventer av et basemalt: Et balansert, smakfullt grunnlag som man kan bruke spesialmalt til å "krydre".
Enig. Norsk Pale Malt er veldig bra! Også veldig fornøyd med Norsk Karamell, Norsk Sjokolade, og Norsk Råhvete.
Norsk Pils malt derimot var jeg litt mindre fornøyd med, men kan være jeg var uheldig med batchen jeg fikk. Var litt mye stall/fjøs preg av det, som ikke fantes overhodet i de andre sortene jeg fikk derfra.

Må beregne ca 10% mer malt pga dårligere ekstrakt potensiale. Hos meg treffer jeg på oppskrifta når jeg legger inn 1.032 på potential i Brewfather.
 
Topp