Belgisk klosterøl (triple trippel)

Har smakt Kinn Bøvelen, og elsket den. Kan du ha fått et dårlig eksemplar? For meg fremsto den veldig lettdrikkelig og frisk, med en fremhevet hvetemalt kropp.
 
Skal man bli kjent med en øltype mener nå jeg man bør gå til kilden. Så lurer man på hva belgisk trippel er, kjøp en belgisk trippel, hvor bryggeriet har finpusset prosessene sine over generasjoner. Ikke utforsk stilarter gjennom øl fra nystartede bryggerier drevet av used to be hjemmebryggere som har satset hus og familie for å leve drømmen.
Så når du vet hva f.eks. en belgisk trippel er (eller kan være hvis du bare har smakt en), prøv en norsk ekshjemmebryggers forsøk på å etterligne. Faren er at den batchen du får en flaske fra er fra den dårlige batchen de brygget akkurat den måneden de skulle betale merverdiavgift....
 
Westmalle Tripel er nydelig ja. De har også Chimay White på polet, den er også fin.

Har drukket bøvelen et par ganger og kjenner igjen deler av beskrivelsen din. Jeg mistenker at den trenger noen måneder på hylla for å "mellow out". Ellers syns jeg Kinn lykkes bedre med sine amerikanske øltyper enn de Belgiske. Ble ganske skuffa over dubbelen deres også.
 
Westmalle Tripel er nydelig ja. De har også Chimay White på polet, den er også fin.

Har drukket bøvelen et par ganger og kjenner igjen deler av beskrivelsen din. Jeg mistenker at den trenger noen måneder på hylla for å "mellow out". Ellers syns jeg Kinn lykkes bedre med sine amerikanske øltyper enn de Belgiske. Ble ganske skuffa over dubbelen deres også.
Kinn er vel det norske mikrobryggeriet jeg har smakt best øl fra, og ipaen deres er vel ett av de få norske mikroølla jeg har kjøpt igjen. Men norske mikroøl er så jævla dyrt, og da er det så kipt å sitte med f.eks. en robust Porter fra ett unevnt bryggeri på vei mot sørlandet til 60-70 kroner og prøve å tenke at smaken av brent gummi og tjære er en interessant smaksopplevelse jeg hadde gått glipp av om jeg hadde kjøpt en taddy porter...
 
Må si jeg synes Bøvelen er nydelig. Er generelt veldig glad i produktene fra Kinn.

Om du synes den oppleves tjukk, så må det jo være noe galt... Den er vel forholdsvis lik St. Sunniva, som er 100% basemalt. Altså skal den være rimelig "tynn" i kroppen. At det lukter gjær høres riktig ut. Belgiske øl er jo kjent nettopp for å ha tydelig lukt og smaksprofil fra gjæren.

Har jobbet mye i Brüssel... og drukket myyye øl der. Føler at jeg har ganske godt sammenligningsgrunnlag. Den flåsete kommentarer over her om at norske bryggerier som "brukte å være hjemmebryggere" ikke lager god øl, kjenner jeg meg ikke igjen i...

Westmalle nevnes av flere her.. Det er en veldig god øl som har god tilgjengelighet her i Norge. Forsøk den.
 
Må si jeg synes Bøvelen er nydelig. Er generelt veldig glad i produktene fra Kinn.

Om du synes den oppleves tjukk, så må det jo være noe galt... Den er vel forholdsvis lik St. Sunniva, som er 100% basemalt. Altså skal den være rimelig "tynn" i kroppen. At det lukter gjær høres riktig ut. Belgiske øl er jo kjent nettopp for å ha tydelig lukt og smaksprofil fra gjæren.

Har jobbet mye i Brüssel... og drukket myyye øl der. Føler at jeg har ganske godt sammenligningsgrunnlag. Den flåsete kommentarer over her om at norske bryggerier som "brukte å være hjemmebryggere" ikke lager god øl, kjenner jeg meg ikke igjen i...

Westmalle nevnes av flere her.. Det er en veldig god øl som har god tilgjengelighet her i Norge. Forsøk den.
Poenget mitt er ikke at norske mikrobryggerier ikke lager godt øl. det jeg mener er at små nystartede bryggerier bl.a. ikke har råd til å dumpe batcher som ikke ble helt som de hadde ventet. Står valget mellom å betale husleie eller trekke ett parti tilbake har jeg full forståelse for at husleiea kommer forran. De har heller ikke generasjoner av erfaring, hvor hver minste detalj i bryggeprosessen er tweeket og massert, kunnskap om hvordan variasjon i råvarekvalitet påvirker nettopp deres brygg, osv. osv.

En annen faktor når man kommer til nystartede mikrobryggerier, er deres ønske om å skille seg ut i markedet. Jeg lot meg irritere godt av en ølskribent som anmeldte alternative sommerøl for noen år siden. I omtalen av humlesus fra håndbryggeriet ble det trukket frem som negativt at det ikke var ett nyskapende øl. Jeg blåser i om et øl er nyskapende eller ikke. Jeg er opptatt av at øllet skal være godt. Ikke spesielt. Ja, spesielle øl kan være godt, men gamle tradisjonsrike øl har gjerne overlevet nettopp fordi det er godt. Bryggerne har jobbet år etter år med å lage øllet så godt som mulig, fordi det er godt øl som selger best.

Jeg har blitt skuffet såpass mange ganger av øl fra norske mikrobryggerier, også helt ut øl, at jeg på polet stort sett går forbi den hylla, da jeg brygger øl jeg selv liker bedre. Jeg ender gjerne heller opp med en duvel eller aas bock.
 
Må si jeg synes Bøvelen er nydelig. Er generelt veldig glad i produktene fra Kinn.

Om du synes den oppleves tjukk, så må det jo være noe galt... Den er vel forholdsvis lik St. Sunniva, som er 100% basemalt. Altså skal den være rimelig "tynn" i kroppen. At det lukter gjær høres riktig ut. Belgiske øl er jo kjent nettopp for å ha tydelig lukt og smaksprofil fra gjæren.

Har jobbet mye i Brüssel... og drukket myyye øl der. Føler at jeg har ganske godt sammenligningsgrunnlag. Den flåsete kommentarer over her om at norske bryggerier som "brukte å være hjemmebryggere" ikke lager god øl, kjenner jeg meg ikke igjen i...

Westmalle nevnes av flere her.. Det er en veldig god øl som har god tilgjengelighet her i Norge. Forsøk den.

Jeg har drukket Bøvelen et par ganger. Jeg syns den er ålreit, men har notert meg ganske kraftig alkoholpreg på den. Jeg ville gjette på at den rett og slett slippes litt for fort på markedet. Jeg syns også karboneringen har vært litt slapp.
 
Poenget mitt er ikke at norske mikrobryggerier ikke lager godt øl. det jeg mener er at små nystartede bryggerier bl.a. ikke har råd til å dumpe batcher som ikke ble helt som de hadde ventet. Står valget mellom å betale husleie eller trekke ett parti tilbake har jeg full forståelse for at husleiea kommer forran. De har heller ikke generasjoner av erfaring, hvor hver minste detalj i bryggeprosessen er tweeket og massert, kunnskap om hvordan variasjon i råvarekvalitet påvirker nettopp deres brygg, osv. osv.

En annen faktor når man kommer til nystartede mikrobryggerier, er deres ønske om å skille seg ut i markedet. Jeg lot meg irritere godt av en ølskribent som anmeldte alternative sommerøl for noen år siden. I omtalen av humlesus fra håndbryggeriet ble det trukket frem som negativt at det ikke var ett nyskapende øl. Jeg blåser i om et øl er nyskapende eller ikke. Jeg er opptatt av at øllet skal være godt. Ikke spesielt. Ja, spesielle øl kan være godt, men gamle tradisjonsrike øl har gjerne overlevet nettopp fordi det er godt. Bryggerne har jobbet år etter år med å lage øllet så godt som mulig, fordi det er godt øl som selger best.

Jeg har blitt skuffet såpass mange ganger av øl fra norske mikrobryggerier, også helt ut øl, at jeg på polet stort sett går forbi den hylla, da jeg brygger øl jeg selv liker bedre. Jeg ender gjerne heller opp med en duvel eller aas bock.

Dette er en mye mer nyansert kommentar enn din første. Og her er det selvfølgelig mye jeg er enig i.
Selv blir jeg litt lei av at all øl skal være så ekstremt.. heldigvis ser denne trenden ut til å ha roet seg. Om man f.eks ser på Mikkeller, så synes jeg det kommer myye skvip med smakskombinasjoner som absolutt ikke treffer min gane, selv om det er bra at noen utfordrer etablerte stilarter på jakten etter noe nytt og godt.
 
Mitt første brygg på all grain vis ble et sett fra Bryggeland som heter West of Malle Tripel.
Jeg lagret den på corneliusfat den 19.6. og tenker nå at tiden er inne for å karbonere og etterhvert smake på brygget.
Jeg har lyst til å gjøre dette så riktig som mulig, og lurer derfor på om noen vet hvilket CO2-trykk jeg bør tilføre fatet og hvor lenge. Jeg setter den på 5-6 kjøleskapsgrader så den skal ta til seg CO2 greit.
Håper noen har noen ideer. Jeg er såå klar for å teste mitt første all grain:)
 
Er ikke 1 bar veldig lite? Og hvor lenge bør den stå på det trykket for at det skal være greit å ta et glass? 1 bar regnes som serveringstrykk, eller? Litt ukjent område dette, kjenner jeg.
 
Er ikke 1 bar veldig lite? Og hvor lenge bør den stå på det trykket for at det skal være greit å ta et glass? 1 bar regnes som serveringstrykk, eller? Litt ukjent område dette, kjenner jeg.
Den bør stå en til to uker. På 6 grader vil du oppnå rundt 2,6 vol CO2 ved 1 bar, når det er likevekt. Serveringstrykket er ofte lavere, men jeg serverer på karboneringstrykk. Bruker en slange på 1,5 meter for å unngå for mye skum.
 
Den bør stå en til to uker. På 6 grader vil du oppnå rundt 2,6 vol CO2 ved 1 bar, når det er likevekt. Serveringstrykket er ofte lavere, men jeg serverer på karboneringstrykk. Bruker en slange på 1,5 meter for å unngå for mye skum.
Flott! Da skal jeg teste det. Hva er diameteren på slangen du bruker?
 
Jeg vet ingenting om karbonering på fat, men jeg karbonerer mine belgiske øl til 3 vol CO2 eller litt over.
 
Tilbake
Topp