1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Berliner Weisse på speed

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av SturlaP, 23 Mai 2016.

  1. SturlaP

    SturlaP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei!

    Hørt nettop en Beersmith podcast med Michael Dawson hvor han beskrev sin metode for å lage en Berliner Weisse på 2-3 uker. Pitchet først lactobacillus og lot denne jobbe i vørteren (uten å ha kokt) i 2-4 dager på 36-38 grader. Deretter et lite oppkok på rundt 10 minutter for å rense litt DMS og så hovedpitching med en eller annen gjær jeg ikke fikk tak i.

    Noen som kjenner til og eventuelt har erfaring med denne metoden?
     
  2. Salte

    Salte
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Sour worting.
    Har prøvd dette med hell. Jeg brukte da biola til syrning, syrnet fra pH 4,7 til pH 3,5 på 13,5 timer v/35C.
    Kokte i 10min og gjæret med US-05, ble en snasen berliner weisse dette.
     
  3. Petter F

    Petter F
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    SturlaP liker dette.
  4. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    SturlaP liker dette.
  5. jurn

    jurn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Funket for meg, men jeg kjørte en litt annen vri. Lagde vørter som vanlig hveteøl, men uten tilsatt humle. Syrnet i 48 timer på 38° før jeg heiv oppi 5g mittelfruh (var bare 10l batch) for å drepe lactobacillus. Pitchet wlp 029 fra starter. Flasket det her om dagen, og det smakte veldig bra. Tanken på å ikke koke ølet gir meg litt angst. Derfor denne løsningen. Og prosessen blir veldig lik den jeg er vant til.
     
  6. gle1

    gle1
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Ålgård
    Hvordan er dette å tilsette lacto i bryggeutstyret du vanligvis bruker til vanlig øl?
     
  7. SturlaP

    SturlaP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Lactobacillus tåler ikke så mye varme. Dør ved 65-70 grader
     
  8. gle1

    gle1
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Ålgård
    Vil koking i 10-20min drepe alt av lacto? Mtp gjenbruk av gjæringskar?
     
  9. Overgjæret

    Overgjæret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Ja :)
     
    gle1 liker dette.
  10. Øle

    Øle
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei. Hvor mye Biola brukte du ? Eller hvor mye Biola trengs for 20 l?
     
  11. Salte

    Salte
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Har ikke bryggeloggen for hånden, men mener jeg brukte ca 3dl på 18,5 liter.
     
    Øle liker dette.
  12. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    jeg brukte 5 dl på 25 liter
     
    Øle liker dette.
  13. Øle

    Øle
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tussen takk!!!
     
  14. eirikk

    eirikk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Hei.

    Bare smetter inn et spørsmål eller to her.

    Biola, rett fra kartongen og oppi vørteren eller lager dere lacto starter på den? Og hvilken type biola? Naturell? Yoghurt? Bringebær?

    Noen som har brukt speidel til å syrne? Vurderer det nemlig...
     
  15. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er mer komfortabel med å lage starter enn å helle en hel kartong oppi, da er det ikke så viktig hvilken smak det er heller.

    Vil tro at speidel vil funke, men er det ikke noe med kobber i pumpene og lav ph som ikke er bra?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  16. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg brukte som sagt 0,5 liter til 25 liter vørter. Biola Naturell rett fra kartongen. Kommer sikkert til å teste en annen smak en gang i fremtiden, men tror ikke det har så mye å si... vet ikke.

    Sendt via Tapatalk
     
    Stig Aa. liker dette.
  17. Stig Aa.

    Stig Aa.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvilke ph siktet du på, og hvor lang tid tok det?
     
  18. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    På ferie, langt borte fra alle logger.
    Skal slå det opp til uken.

    Sendt via Tapatalk
     
    Stig Aa. liker dette.
  19. eirikk

    eirikk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Vet egentlig ikke, men jeg har lest om folk som har surnet med probiotiske kapsler i speidel i alle fall. Burde jo være det samme... trodde det var mest stainless steel i den tingen jeg?
     
  20. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mulig det er feil, det jeg har lest. Hadde jo vært artig å prøvd noe for denne konkurransen? https://www.facebook.com/Bryggselv/...8437.162621863756413/1337668192918435/?type=3


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     

Del denne siden