1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

BIAC (Brew-In-A-Conical)

En tråd i 'DIY' startet av Knut Birkeland, 6 Jan 2018.

  1. Knut Birkeland

    Knut Birkeland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jævla te mas på meg idag da, andre posten ikveld, men som bergenser så får det bare stå til.... Har fått i hus en konisk fra SS-Brewtech BrewMaster Edition 64L med innvendig kjølespiral, og har nå kjørt 2 brygg hvor jeg koker i den koniske med dyppvarmere. Ser det ikke er så mange som koker i en konisk gjæringstank her inne eller er det?
    Synes det funker bra! Mesker og kjører kontinuerlig skylling rett i konen, hvor en dyppvarmer (3,2kW) er på jobb. Når skyllingen er ferdig er det nesten 85-90grader, så den andre dyppvarmeren er nesten unødvendig men tar det til kok på 10 min. Ved kok tar jeg ut den ene dyppvarmeren for 1 er nok til kok, og etter kok tar jeg ut den siste dyppvarmeren. Så kjøler jeg med å hive i en ekstra kjøler fordi den installerte/inkluderte er litt smalhans. Trenger ikke å whirlpoole, kan tappe av trub fra bunnventilen etter kjøling. Ingen sirkulering ved kjøling, kjølingen tar 30 min så da bunnfeller trub under denne, som jeg tapper av etter kjøling. Så kobler jeg vannkjøleren på den interne kjølespiralen for å holde gjæringstemp. Så er det å oksygenere og hive i gjæren og glemme det. Deilig for da er man som regel trøtt! Trub tapper jeg av igjen etter 1 dag.
    Minuset er da sef at jeg bare kan brygge igjen etter endt gjæring, med mindre jeg tapper det av til sekundær gjæring på en Brite tank. Se annen post. Er imidlirtidig veldig fornøyd med å slippe å herje med sterilisering av gjærings kar (1 times kok i gjæringskar burde være sterilt) og slite med å tappe til gjæringskar uten å få med Trub og deretter BÆRE det inn i kjøleskapet. Case closed. Med mindre det var noen kommentarer da?
     
  2. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Genialt! Hvis man skal være riktig pirkete, blir det vel ikke BIAC uten å meske i kona.
     
    Frode Larsen liker dette.
  3. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Han sier han mesker også i konen, om du leser det som står med liten skrift :p. Eller er det jeg som misforstår setningen «Mesker og kjører kontinuerlig skylling rett i konen...»
     
  4. Knut Birkeland

    Knut Birkeland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Rett i den andre konen har jeg forsåvidt sluttet med i og med at småkrabatene formerte seg i ett uhorvelig tempo, samt at indeksreguleringen på barnetrygden har vært heller sparsomt. Nå skyller jeg bare rett i den koniske konen, alt annet er tabu.....
     
  5. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Om du hadde BIAB mesket i samme kone, samt karbonert ferdig øl i konen og hatt en ølkran i siden på den hadde jeg opphøyd deg til en gud :)
     
  6. Knut Birkeland

    Knut Birkeland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja da kjenner du ikke min kone...
     
    Einar Michelsen og Frode Larsen liker dette.
  7. Knut Birkeland

    Knut Birkeland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja men fra spøk til revolver er det ingen som brygger rett i konen aaaaaltså BIAC?
     
  8. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mener du da mesk, kok eller begge deler?
     
  9. Ole Seglem

    Ole Seglem
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fjell kommune
    Jeg liker tanken. Kunne tenkt meg mesk, kok, gjæring og karbonering i samme conical
     
  10. Knut Birkeland

    Knut Birkeland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nei mesker i en eget meskekar, skyller så til den koniske og koker, kjøler og gjærer i den. Hvis du skal meske i samme tanken, så må man til med silkar og det er like mye styr og mindre effektivt enn eget gjæringskar, synes jeg, gjorde det før. Hvis jeg skal brygge oftere enn hver2/3 uke (som gjæringen opptar koke-konisk-karet) overfører jeg til ett 50l bryggerifat og sekundærgjærer der, men dette har jeg ikke prøvd enda. Se egen tråd https://forum.norbrygg.no/threads/50l-fat-som-gjaering-karboneringstank.38671/.
     

    Vedlagte filer:

    Ekornskurken liker dette.
  11. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Trenger vel bare en BIAB pose i konen. Men du har jammen meg et smooth opplegg der. Veldig plasseffektivt og nytenkende!
     
    Knut Birkeland liker dette.
  12. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Disse konene deres er jammen tolerante med tanke på hva andre har måttet gjennomgå på grunn av noen ekstra kjøleskap eller en tønne. :D
     
  13. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Tønne ja. Størrelsen HAR noe å si. Snakker vi 400 liter eller så på din?
     
  14. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Nei, nei. Bare 220 eller deromkring. Eller er det 250?
     
  15. Knut Birkeland

    Knut Birkeland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takker for komplimentene, men for å si det så hadde jeg faktisk ett mareritt hin natten, jeg våknet brått med den tanken at madammen hadde fått tak i ringpermen med alle bryggeutgiftbilagene i, hvis hun hadde lest den fra perm til perm så tror jeg at jeg myself personlig hadde fått ett ganske intimt og personlig møte med den spanske inkvisisjonen, i deres nye og innovative strekkbenk.....
     
    RETBergen liker dette.
  16. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Hobbyregnskap? Hørtes ut som en særdeles dårlig idé.
     
    Ekornskurken, Haugesund og LarsUlv liker dette.
  17. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg kan anbefale, slitent oljefat, litt avispapir og treverk, nevnte ringperm, tennveske og fyrstikker. Kanskje barna kan grille en marchmellows på? Asken knuses i etterkant når det har kjølnet, selvfølgelig. Kun et forsøk på å bevare husfred på dine vegne.
     
    PetterL og Oberstbräu liker dette.
  18. Knut Birkeland

    Knut Birkeland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja hobbyregnskap, "A momentary lapse of reason!". Jeg har bare endret teksten på ryggen til permen til "Oppussing og reperasjoner" så da får den stå fred, jeg tenker faktisk at det da gås lange omveier om den. Jeg har faktisk ett oljefat stående med de nødvendige remedier men hver gang jeg fyrer det opp så kommer brannvesenet! Herremann for en verden det har blitt, har ikke lov og brenne slikt etter det har blitt mørkt! Hørt på makan da ser man jo flammene enda bedre. Takk og pris vi har lov å brygge. Før de endret loven en gang på åtti/nittitallet måtte du faktisk ha 4 mål eller noe slikt med korn for å få lov å brygge. Skikkelig sjef no kan vi til og med brygge i konen. Enda ingen som har vedkjent seg selv å ha brygget i konen, har jeg truffet på en nerve av noe slag her?!?
     
  19. Knut Birkeland

    Knut Birkeland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    No har jeg kjørt ett brygg til og det er forsåvidt deilig å slippe å bakse med rengjøring av gjæringskar og tapping til det samme uten å få med trub med mere, men det beste er å vite at gjæringskaret er skikkelig sterilisert siden man koker i det. Mulig jeg er en sart sjel men jeg hade 2 infeksjoner fordi jeg ikke visste at man måtte demonterer de røde tappekranene på plastkarene for å desinfisere de. Jævla bra å bare tappe ut trub i bunnventilen noen timer etter nedkjøling også litt dagen etterpå, så man får ren gjær. Så alt det styret for å slippe trub, whirlpool, venting, nylonsokk, dørslag etc, før forsiktig tapping til gjæringskar, er nesten det beste....
     
  20. Ole Seglem

    Ole Seglem
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fjell kommune
    Tåler den koniske tanken dette greit? Tenker på pakninger og slikt. Jeg spurte litt rundt tidligere (SS Brewtech, Grainfather og Blichmann), og da var det bare Blichmann som ville gå god for at det gikk fint å koke vørter i tanken.
     
    Olav K liker dette.

Del denne siden