Modern Science Begs to Differ
Modern scientists have said that the humidity inside a wine bottle is constant regardless of whether it’s stored upright or on its side; the seal is airtight – evaporated moisture isn’t going anywhere but into the cork.
The cork is unlikely to evaporate even in a dry room because of this internal moisture concentration. Thus, the secondary myth that your wine cellar needs to be damp is missing the point. It needs to be cool, but overly damp is not necessary or desirable.
All of this isn’t even new information. Studies proving the effectiveness of a cork regardless of it(Som f.eks.s orientation have been around since at least 2005. Still, it’s hard to break hundreds of years of superstition. (
https://glassofbubbly.com/storing-wine-upright-what-you-need-to-know/)
Det er ikke snakk om bare "en slik undersøkelse", og det er ikke slik at "hele resten av vinverdenen hevder det motsatte". Det finner du ganske fort ut om du sjekker.
Men at mange hevder at flaskene må ligge, er ikke spesielt overraskende. Nå ei sånn oppfatning er en del av den tradisjonelle grunnkunnskapen i et stort miljø, tar det veldig lang tid før den dør. Det har vi masse eksempler på i ølverdenen, som f.eks. ideen om at du ikke skal vaske ølglassene med vanlig oppvaskmiddel fordi de inneholder "sulfo" (alkylbenzensulfonat), som blei forbudt - i Danmark i alle fall - i 1970.
Korken vil tørke ut hvis den ikke er tett. Men er den tett, vil fuktigheten i frirommet holde den fin. Det er i alle fall hva de som mener at opprett lagring funker, hevder. Og de har åpenbart ikke tatt det helt ut av lufta.
Jeg drikker sjelden vin, men hadde litt mer eller mindre teoretisk interesse av det for en god del år sida. Så det er fra den tida jeg har kjennskap til denne lagringsproblematikken.