Finn Berger
Moderator
Itteno' fat - jeg tror ikke det blir noe av det med det første, nei.Jada, nytt og forhåpentligvis bedre år står for tur.. For min egen del har jeg overholdt noen av mine forsetter og litt til. Gikk litt "baklengs" i selve bryggeteknikken da jeg gikk over til biab og batch-sparge, men har benyttet lukket overføring (som 1. forsett) hele året. Når det gjelder oksygenering som forsett nr.2 så var det litt uvitenhet ute og gikk, da jeg kun brygget med tørrgjær. Men på tampen av høsten var jeg i gang med ferskgjær, gjærstarter og full pakke så da kom det til sin rett der. Men forsett nr.3 om å unngå bryggeskippertakene, der har jeg litt å gå på så jeg må å være litt mer på hugget der. Artig å se på noen tidligere svar. Hvordan går det med å nyttårsfortsettet å gjøre ting enkelt "lodo"- @Finn Berger ?
edit; og ikke minst, hvordan går det med fatene?
Jeg gjør jo stadig ting enkelt - lodo-brygginga har ikke medført bruk av noe som helst nytt teknisk utstyr, og det kompliserer egentlig ikke bryggeprosessen noe særlig. Litt mer styr er det, selvfølgelig - men det meste er egentlig sånt jeg gjør i stand kvelden i forveien. Så ingen som funderer på å prøve trenger å være skremt av det bryggetekniske.
Jeg har gått over til å skjerme tappeprosessen mot luftkontakt - med unntak av akkurat det siste steget; ølet får kontakt med luft i flaska når jeg fyller den, men ellers ikke. Det medfører at flaskedagen får et par ekstramomenter, og CO2-tanken har gjort sitt inntog i bryggeriet mitt.
Antakelig har begge disse momentene, i hver sin ende av bryggeprosessen, bidratt til å gjøre ølet mitt litt bedre. Jeg synes jeg merker det, uten at det på noen måte er noen revolusjon. Så sånn det ser ut nå, kommer jeg antakelig til å holde fast ved begge. Det betyr ikke at jeg identifiserer meg med lodo-ideologien. Jeg gjorde det jeg kunne for å unngå innblanding av oksygen under meskinga tidligere, også, og jeg ser på de nye tiltakene som bare en forlenging av det. Antakelig klarer jeg ikke å holde så lav DO-verdi som lodo'ismen krever. Det har jeg ingen mulighet til å sjekke, og det bekymrer meg ikke så veldig, heller.
Brygging av sterke øl for langtidslagring har det blitt lite av, og jeg fornyer nok ikke det forsettet. Men en flamsk rød er like rundt hjørnet, så snart jeg har fått brygga opp nok av det vanlige konsumølet. Det skal vel holde hardt om det blir før nyttår, men det skal ikke drøye så veldig mye lenger.