Bryggertabber

Skru opp tempen i skapet til 19C når skummet er på hell, og når det har lagt seg skrur du opp til 20-21. Ville droppet å ta sorgene på forskudd ved å sette nottingham på røreren :)

Så du sier smikk opp temp og vær glad?
Værste er at det er litt fristende.. er jo uforskammet lav mesktemp
(For meg å være) .. skal jeg gamble å bare ta en øl isteden for å sette på Nottingham ? Jaja.. kanskje man skal prøve.. da får vi jo testet gjæren.. du har ikke kommet til denne i rekken enda du da eller?
Les: m-15


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Jeg droppet det å teste ut alle MJ-typene, som jeg skrev i et annet innlegg. Livet er for kort til det.

Du er fristet til å korrigere et utfall du ikke vet noe om enda. Ikke gjør det. Hvis du har gjæret med denne før og VET at den ville crappet ut, så kunne du satt notty på røreren. Men så lenge du ikke vet så vet du egentlig ikke hvis du trenger å korrigere noe.

Kan godt være at sluttresultatet tilsier at du burde ha gjort noe, men, jo mer man tukler uten å vite, desto mindre vet man hvordan det ville blitt hadde du ikke tuklet, og da vet du ikke neste gang hvis du må tukle eller ei. Sett ett hakk i erfarings-beltet uansett utfall du kan ta med videre :)
 
Jeg droppet det å teste ut alle MJ-typene, som jeg skrev i et annet innlegg. Livet er for kort til det.

Du er fristet til å korrigere et utfall du ikke vet noe om enda. Ikke gjør det. Hvis du har gjæret med denne før og VET at den ville crappet ut, så kunne du satt notty på røreren. Men så lenge du ikke vet så vet du egentlig ikke hvis du trenger å korrigere noe.

Kan godt være at sluttresultatet tilsier at du burde ha gjort noe, men, jo mer man tukler uten å vite jo mindre vet man hvordan det ville blitt hadde du ikke tuklet, og da vet du ikke neste gang hvis du må tukle eller ei. Sett ett hakk i erfarings-beltet uansett utfall du kan ta med videre :)

The Word of the wise. Dette er jo helt riktig. Point taken!
Er nok et uforklarlig instinkt på at dette ikke vil gå veien som gnager. Som du sier: ubegrunnet! Variablene er basert på antagelser og ikke fakta. Tanke: gjenta prosessen helt likt, endre bare en variabel om gangen. Skal herved ikke tukle! Takk for innspill


Sent from my iPad using Tapatalk
 
The Word of the wise. Dette er jo helt riktig. Point taken!
Er nok et uforklarlig instinkt på at dette ikke vil gå veien som gnager. Som du sier: ubegrunnet! Variablene er basert på antagelser og ikke fakta. Tanke: gjenta prosessen helt likt, endre bare en variabel om gangen. Skal herved ikke tukle! Takk for innspill


Sent from my iPad using Tapatalk

Du kan jo håpe at den går i stå nå, så du får anledning til å teste virkningen av å pitche ny gjær ved full krausen. Da har du gjort to nyttige erfaringer:p!
 
Du kan jo håpe at den går i stå nå, så du får anledning til å teste virkningen av å pitche ny gjær ved full krausen. Da har du gjort to nyttige erfaringer:p!

Ja også sant. Er det vits å ta med litt vørt fra bøtta (med en allerede seig mengde alkohol) for å tilvenne den "engelske" storspiseren at det faktisk er "full fest i lokale?" Eller er slikt dumt?
Jeg mener HViS den stopper opp selvsagt, Holde den på 1,040ish med litt fra bøtta? Dme over sukker? Så den ikke blir for godt vant?


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Driver og gjør en del jeg ikke kan om dagen. Hadde et rør med kveik som skulle pitches. Den hadde selvsagt flokkulert til en massiv klump. Etter å ha temperert røret til romtemp, så ristet jeg røret. Og ristet. Og ristet. Helt til klumpen var oppløst i væsken i røret. Av med korken og pfffft! Det sprutet gjær som om det var en brusflaske jeg hadde ristet. Resultatet er at 1/3 av gjæren i røret gikk i vasken. Trang start på starteren, der altså.
 
Ja også sant. Er det vits å ta med litt vørt fra bøtta (med en allerede seig mengde alkohol) for å tilvenne den "engelske" storspiseren at det faktisk er "full fest i lokale?" Eller er slikt dumt?
Jeg mener HViS den stopper opp selvsagt, Holde den på 1,040ish med litt fra bøtta? Dme over sukker? Så den ikke blir for godt vant?


Sent from my iPad using Tapatalk

Nei. Bruk litt tørrmalt og lag en liten starter. Alkohol i barndommen er ikke tlrådelig;).

Poenget her er jo ellers ikke å formere opp gjæren, men å sette den i kampberedskap, så du trenger ikke så mye. En halv liter skulle greie seg fint, ville jeg tro.
 
Satte vårens første batch med bjørkeøl idag. Det gikk litt trått med tappinga, så vi fikk bare fem liter bjørkesaft, men det er jo ferskvare, så vi kjørte med det vi hadde. Satser på å tappe en god del mer og lage en skikkelig runde i slutten av påsken komplett med bjøinerlåg og full erstatning av meskevann med bjørkesaft. Men her var det tabber det skulle handle om.

Før brygginga ville jeg rense grynfaren litt grundigere enn vanlig, så jeg demonterte kuleventilen og pumpa. Pumpa var rein, men i kuleventilen satt det mye drit, så det var greit å få ordna. Alt funka fint til utmesk. Da gikk sikringa, og å prøve å skru den på var bare å glemme. Viste seg at det var pumpa som trigga det, med den frakobla gikk alt fint. Nå var vi jo kommi til utmesk, og pumpa trengs jo ikke til kok, så det var ingen krise, men noen kjøling på vanlig måte var det ikke snakk om. Det blei å helle vørteren over i et gjæringsfat og sette det ut på verandaen til imorra tidlig. Grynfaren er jo sånn konstruert at det å koble fra pumpa med gryta full av varm vørter er en fin måte å få seg nytt gulv på. Når den var tømt og vi fikk demontert pumpa viste det seg at en pakning hadde forskyvi seg. Med dem på rett plass funka alt fint igjen. Men det blir altså naturkjøling på denne.

Neste, derimot... :)
 
Blanke ark og fargestifter ja. Om det ikke var noen sene humletilsettinger i brygget så går det vel greit.
Neida, en dose EKG som first worth og en liten dose Kazbek på 20 minutter. Tror det går helt fint. Men det blei med mye gly over i gjæringsfatet, det gjorde det.
 
Satte vårens første batch med bjørkeøl idag. Det gikk litt trått med tappinga, så vi fikk bare fem liter bjørkesaft, men det er jo ferskvare, så vi kjørte med det vi hadde. Satser på å tappe en god del mer og lage en skikkelig runde i slutten av påsken komplett med bjøinerlåg og full erstatning av meskevann med bjørkesaft. Men her var det tabber det skulle handle om.

Før brygginga ville jeg rense grynfaren litt grundigere enn vanlig, så jeg demonterte kuleventilen og pumpa. Pumpa var rein, men i kuleventilen satt det mye drit, så det var greit å få ordna. Alt funka fint til utmesk. Da gikk sikringa, og å prøve å skru den på var bare å glemme. Viste seg at det var pumpa som trigga det, med den frakobla gikk alt fint. Nå var vi jo kommi til utmesk, og pumpa trengs jo ikke til kok, så det var ingen krise, men noen kjøling på vanlig måte var det ikke snakk om. Det blei å helle vørteren over i et gjæringsfat og sette det ut på verandaen til imorra tidlig. Grynfaren er jo sånn konstruert at det å koble fra pumpa med gryta full av varm vørter er en fin måte å få seg nytt gulv på. Når den var tømt og vi fikk demontert pumpa viste det seg at en pakning hadde forskyvi seg. Med dem på rett plass funka alt fint igjen. Men det blir altså naturkjøling på denne.

Neste, derimot... :)

Dette er jeg også litt skeptisk på mtp kønnfaderen.. synes pumpa lugget ved kjøling selv om vi snakker 30g humle og grei whirpool.. ble rimelig smal stråle på slutten.. gudskjelov bare filteret denne gangen også.. men ser fremtidige komplikasjoner her. Er det vanlig å bruke humlenett ? Brukte poser nå sist, men litt skeptisk på 3humleposer med klinkekuler oppi også.. whirpool mtp trub utgår da..


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Dette er jeg også litt skeptisk på mtp kønnfaderen.. synes pumpa lugget ved kjøling selv om vi snakker 30g humle og grei whirpool.. ble rimelig smal stråle på slutten.. gudskjelov bare filteret denne gangen også.. men ser fremtidige komplikasjoner her. Er det vanlig å bruke humlenett ? Brukte poser nå sist, men litt skeptisk på 3humleposer med klinkekuler oppi også.. whirpool mtp trub utgår da..


Sent from my iPad using Tapatalk
Når filteret pakker seg med humle går det smått, men det er vel knapt pumpas feil? Syns det glir greit ellers, ihvertfall når ikke kuleventilen er full av svart gly.
 
Tilbake
Topp