I sånne tilfeller har jeg som regel kokt opp en liter vann i vannkokeren på kjøkkenet og tilsatt når jeg har sett at volumet i kokekjelen blir faretruende lavt.Brygget med no sparge og ny kokeplate for første gang. 3.6 kg malt og 18.5 liter væske gav 14.75 liter før kok med sg 1046.
Kanskje ikke så ille.
Kokte 60 minutter og satt igjenn med 11.75 liter med OG 156 inkludert trub.
Det ble bare 10.5 liter til gjæring mot normalt 12 liter.
I tillegg hadde jeg kjørt opp bitterheten fra 26 til 38 bare for å være litt impulsiv.
Tror den Irish red ølen skal hete bitter red.
Neste gang skal det kokes med den gamle plata, kanskje..... Får se.
Ellers er vel det som koker vekk ganske konstant per time for en kokeplate ved en gitt effekt. 2000W koker vel bort ca 3 liter i timen ihht. kommentarer i Grainfather-videoer.
Nå skal jeg over til Grainfather, men på BIAB-kjelen har jeg gjerne startet med 16-17 liter og ca 14-14.5 liter i kjelen ved endt kok. Dette krymper gjerne til 13-13.5 liter i gjæringskaret ved nedkjøling, og når gjæren har gjort sitt, så havner gjerne utbyttet i underkant av 12 liter på flasker når gjærkaka trekkes fra.