1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Bryggertabber

En tråd i 'Brygging' startet av joques, 15 Des 2007.

  1. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ok, da er kanskje IBU på 70 for de mest viderekomne.
     
  2. Old Era

    Old Era
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Brygget en Irish Red for to uker siden og hadde justert inn til typeriktig SRM med roasted barely. Sistnevnte var ikke knust, men tenkte at det ikke spilte noen rolle siden den ikke gir noe utbytte i mesken,
    og at fargen uansett ville avgis. Dette var tilsynelatende ikke tilfellet, for Red ble mer til kobber/gylden. Dama ble litt skuffet, men den den vil nok smake læll!
     
    Finn Berger, Dag Hovland og Kardal liker dette.
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Å ikke knuse maltet er jo en nærliggende tanke i disse tider, når gjenbruk framtrer som nødvendig på de fleste områder:p.
     
  4. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
  5. TurboJens

    TurboJens
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har en åpenbar feil der ser jeg, satser på det er åpenbart for de fleste :) En 0 for mye, skulle være 70.000ppm, ikke 700.000

    Jeg tenkte helseskadelig som i akutt fare, ikke anbefalte verdier for lengre opphold. Kilden din er for øvrig et stykke unna andre kilder som stort sett oppgir 7-10% som fareverdier.

    Ser ut som NASA har grenseverdi på 7000ppm langtidseksponering og 20.000ppm over kortere tid.
     
  6. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    Lørdag brukte jeg 34/70 for første gang. Rehydrerte fem pakker etter alle kunstens regler - nesten. Gjæren var viril (og varm!) da jeg tilsatte den i 25 liter godt oksigenert vørter på 10 grader. Og deretter skjedde... Ingenting.

    Neste gang rehydrerer jeg nok i kaldere vann og/eller setter begeret kaldt fram til pitch.

    Etter 2,5 døgn uten tegn til aktivitet på overflaten, ga jeg gjæringskaret en skikkelig rist, så får vi se om "gutta" våkner til live.
     
    Finn Berger og YngveKL liker dette.
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Spørs om du ikke har kuldesjokket dem inn i evigheten:(.

    Jeg har et tilfelle av treig virksomhet med 34/70 på 10 grader sjøl. Men det var med en blanding av en gammel starter og bunnhøstet gjær som var gitt oppfriskningsvørter på morgenen ("Shaken, not stirred"), og hadde fått stå på 13 grader. Den var i full virksomhet da jeg tilsatte den. Det burde da egentlig være en gjeng lykkelige og spenstige sopper? Masse nydelig oksygen fikk de, også.

    Kanskje 10 grader er litt lavt for 34/70? Jeg har aldri opplevd at den har tatt av på 10 grader, men ikke at den har vært så treig som denne er, heller. Den brukte halvannet døgn på å begynne å røre på seg, og er ikke akkurat overdrevent ivrig i tjenesten nå, heller. Jeg overveier å tilsette en ny dose gjær.
     
  8. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    I følge databladet så trenger du 50-75g på 25 liter ved 9°C, så du skulle vel ha nok gjær ja... :(
     
  9. Daggis

    Daggis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Bryggetabbe eller ikke. Den helvetes Perlick krana ville ikke stenge. Gulvet fullt av øl nå.
     
    Dag Hovland, YngveKL og loebrygg liker dette.
  10. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ånei!
    Jeg har i dag fylt to gulv og et tak, hvis det får deg til å føle deg bedre. Og noen vegger.
     
  11. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Her mangler det bilder :p
     
    erikraude og loebrygg liker dette.
  12. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det ligger bilde av det ene gulvet i prosjekt barrique-tråden. Når jeg tok badet tillot ikke situasjonen noen fotosession, dessverre.
     
    PetterL liker dette.
  13. Daggis

    Daggis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Ikke noe jeg følte dele bilde av. Heldigvis tetta de to andre Perlick'ene. Så endelig:

    20191120_165402.jpg
     
    erikraude liker dette.
  14. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    Jeg vet ikke om det var ristingen som gjorde utslaget eller ei, men samme ettermiddag var det tydelige tegn til at gjæringen var i gang, og siden har den gjæret godt. Den ligger bare noen dager etter den andre batchen med WLP830 fra starter.
     
    Finn Berger, YngveKL og erikraude liker dette.
  15. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det er kanskje ikke så godt kommunisert fra Fermentis, men Lallemand har et avsnitt om temperatursenking på dataarkene sine. Store sprang skal kunne mutere gjæren, og det høres jo ikke bra ut.
     
    Dag Hovland liker dette.
  16. Daggis

    Daggis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Nei at andre og har hatt uhell som resulterer i øltap får meg ikke til å føle meg bedre.
     
  17. Kenfil

    Kenfil
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ble da en kraftig økning i hjerteryttmen i dag grunnet en nestenulykke

    Kjøpte meg en fermzilla, brygget 22 liter brown ale som jeg hellet på i går (OG på 67), 2 pakker safale s-04.
    Sjekket i dag hvordan det gikk med denne, åpnet skapet og synes det så relativt dødt ut, lite skum...skuffet...
    Tittet da på manometeret, jaggumeg hadde ikke nåla tatt nesten en hel runde (litt over 2,7 bar, nåla går ikke lengre...) hadde tydeligvis glemt å stille inn avblødningstrykket:(
    Testet overtrykksventilen på lokket før bruk, den blåste på rundt 2,6-2,7 bar, men det var ingen lyd nå, samtidig innbilte jeg meg at det var antydninger til hvite strekkmerker i plasten, så det ble raskt besluttet å vri på krana for å få ned trykket, og da viste det seg at skummet jaggu også var tilstede...
    Nå står overtrykksventilen og blåser kontinuerlig med 1,7 bar i beholderen, skum til topps, og ølla ser ut som en nyristet versjon av disse snøballkulene som er så populære på denne tiden av året.
    Ble heldigvis hverken noe smell med etterpåfølgende renovering eller storvask av kjøkkenet denne gang heller.

    hvilket trykk pleier de erfarne å stille denne til?
     
    Brumlebass, Jørgen O og Botnen liker dette.
  18. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Tilnærmet null vil jeg si. Du vil få et temmelig kjedelig øl om du gjærer en brown ale under trykk. Når det nærmer seg slutten av gjæringen, kan du skru opp til 1 bars trykk. I romtemperatur er det et greit utgangspunkt for karbonering. Det er nok flere trykkentusiaster som gjærer alt mulig under trykk, men etter min mening er det en tvilsom praksis. En engelsk gjær har et særpreg som vil avstumpet med trykk. I industrien er det vel først og fremst lagere som gjæres på denne måten.
     
    Einar Michelsen liker dette.
  19. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Sentralstyre

  20. TurboJens

    TurboJens
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Litt trykk vil det alltid være, så er lite som er brygget i større skala som er helt trykkfritt, men du skal ha en gigantisk tank før du når trykket man får i unitank.
    Økning på 1m er vel en økning på litt over 1.4psi? Trenger da en høyde 25m for å nå 35psi/2.4bar i bunn.
     

Del denne siden