Starter en ny tråd her da jeg ikke kunne finne stort rundt tørking og bruk av tørket kveik.. Oppdater gjerne med linker om det finnes noen diskusjoner jeg har misset..
Bakgrunnen for spørsmålet er min første erfaring med kveik, som for å gjøre en historie kort endte med at jeg fikk tørket Gjernes kveik av @erikraude. Min forventning med bruk av kveik var at den omtrent var ferdig før man rakk å sette på lokket på gjæringsdunken Fant dog svært få konkrete erfaringer om hvordan man burde pitche tørket kveik, så det jeg endte med å gjøre var bare å ta en bit av kveiken rett oppi dunken uten noen form for rehydrering e.l. Hadde såvidt lest om mariauge, og hadde egentlig tenkt å ta ut litt vørter fra gryta men var litt for treig og innså at kokingen nærmet seg slutt før jeg rakk å kjøle ned det jeg hadde tatt ut..
Uansett, pitchet et flak på str med et frimerke av tørket kveik lørdag kveld og forventet full fest etter kort tid, hvilket ikke skjedde.. Søndag morgen var det dørgende stille i båten, samme 24 timer senere. Først en gang mellom 24 og 36 timer var "snekkelyden" godt hørbar uten å åpne gjæringsskapet. I mellomtiden hadde jeg forsøkt å ta ut noen desiliter vørter og tilsatt resten av den tørkede kveiken (antar 4-5 "frimerker") og den var det heller ikke noen aktivitet i etter 12 timer.
Det er mao et par ting som kunne vært interessant å vite her:
Bakgrunnen for spørsmålet er min første erfaring med kveik, som for å gjøre en historie kort endte med at jeg fikk tørket Gjernes kveik av @erikraude. Min forventning med bruk av kveik var at den omtrent var ferdig før man rakk å sette på lokket på gjæringsdunken Fant dog svært få konkrete erfaringer om hvordan man burde pitche tørket kveik, så det jeg endte med å gjøre var bare å ta en bit av kveiken rett oppi dunken uten noen form for rehydrering e.l. Hadde såvidt lest om mariauge, og hadde egentlig tenkt å ta ut litt vørter fra gryta men var litt for treig og innså at kokingen nærmet seg slutt før jeg rakk å kjøle ned det jeg hadde tatt ut..
Uansett, pitchet et flak på str med et frimerke av tørket kveik lørdag kveld og forventet full fest etter kort tid, hvilket ikke skjedde.. Søndag morgen var det dørgende stille i båten, samme 24 timer senere. Først en gang mellom 24 og 36 timer var "snekkelyden" godt hørbar uten å åpne gjæringsskapet. I mellomtiden hadde jeg forsøkt å ta ut noen desiliter vørter og tilsatt resten av den tørkede kveiken (antar 4-5 "frimerker") og den var det heller ikke noen aktivitet i etter 12 timer.
Det er mao et par ting som kunne vært interessant å vite her:
- Hvilke erfaringer har andre med å bruke tørket kveik? Er det f.eks vanlig at det tar lenger tid før tørket kveik starter en fersk?
- Hvordan pitcher man? Lager man starter, i så fall står denne også på f.eks 39 grader som er anbefalt pitch temp for Gjernes?
- Hvordan gjøres selve tørkingen? Vasker man først, eller er ikke det så nøye pga lite humle? Knuses det til pulverform i morter e.l eller brukes det "as is" (som i mitt tilfelle)
- Hvor mye bruker man typisk (antar dog det avhenger av hvordan den er tørket, hvor mye, konsentrasjon osv..)
Sist redigert: