Har bunnhøstet og vasket gjær fra en sitrus pale ale. Er alt som ligger på bunnen av glasset gjær? Kan jeg bruke denne gjæren til noe annet enn en ny sitrus pale ale? Gjæren er av typen Safale US-05.
Har bunnhøstet og vasket gjær fra en sitrus pale ale. Er alt som ligger på bunnen av glasset gjær? Kan jeg bruke denne gjæren til noe annet enn en ny sitrus pale ale? Gjæren er av typen Safale US-05.
Ser ut som fin gjær det ja Denne ser så fin ut at du kan nok bruke den til det aller meste.
Men er et par forhåndsregler jeg har hørt: Vær forsiktig med gjenbruk av gjær som har gjæret OG høyere enn 1055-60. Og ikke bruk gjær fra en veldig mørk øl om du skal ha en lys øl på neste brygg, om du har brukt veldig mye tørrhumle kan det også være lurt å vurdere hva slags øl den skal brukes i videre.
Hvor lenge kan den lagres i kjøleskap, og bør det lages en starter før bruk?
Hvor lenge kan den lagres i kjøleskap, og bør det lages en starter før bruk?
Den kan lagres lenge, men den bør brukes innen ei uke hvis du vil bruke den direkte som den er. Går det lenger tid, anbefales det å lage en starter.
Det funker sikkert greit å bruke den om fjorten dager, også. Men risikoen for å få en litt dårligere gjæringsprosess - og dermed et litt dårligere øl - øker med den tida som går fra høstingstidspunktet.
Så lenge den er fersk, bør det greie seg med en snau dl tjukk, kremet slurry til 20-25 l ale rundt 1.050 - hvis den er veldig rein. Og nå har du vasket den, så da går nok det bra. Gi den gjerne litt gjærnæring.(Koker med det siste kvarteret.) Skal du brygge en sterk IPA (1.070ish), bør du doble gjærmengden.
Har også sett det er viktig å ta ut gjæra ut av kjøleskapet nokre timer før den skal i dunken. Den treng litt lang tid å våkne når den er for kald
Sent from my iPhone using Tapatalk
Har en halvliter wlp001-slurry stående fra en ipa med og1.066. Denne bør altså ikke brukes på OG 1.045-50ish?Ser ut som fin gjær det ja Denne ser så fin ut at du kan nok bruke den til det aller meste.
Men er et par forhåndsregler jeg har hørt: Vær forsiktig med gjenbruk av gjær som har gjæret OG høyere enn 1055-60. Og ikke bruk gjær fra en veldig mørk øl om du skal ha en lys øl på neste brygg, om du har brukt veldig mye tørrhumle kan det også være lurt å vurdere hva slags øl den skal brukes i videre.
Det beste er å unngå vasking. Gjæren trives best i sitt eget miljø, øl, noe gjær produserer for å utkonkurrere andre organismer. Andre organismer som du introduserer med vasking trives veldig godt i rent vann blandet med gjær og rester av andre ting. Heldigvis trives disse dårlig i øl. Så å vaske bort ølet ser jeg på som meningsløst. Lav pH, alkohol, humle osv er bra antibakteriell væske og ta vare på.
Topphøsting er egentlig å anbefale om du liker å ta vare på gjær, da kan du gjenbruke gjæren selvom du har satt øl på 11% med den, du får også en helt fin og ren slurry, som IKKE skal vaskes. Gode top croppere er feks. for engelsk/amerikansk ale: WLP028 eller Wyeast 1318, for belgisk WLP530, Witbier: WLP400. Om du må bunnhøste ville jeg vurdert og tatt en liten slump med en del av ølet med og satt starter på den når du trenger ny gjær.
Risikoen for enterobakterier (les: rævbakterier), mugg og andre nam nam ting er tilstede ved vasking med mindre du står i clean room og vasker og styrer.
Jeg konstanterer at det ikke heter forhåndsregler. Men det er utrolig vanskelig å vende seg til det!Går sikkert bra hvis det der er gjær, men det kommer litt an på hva du har tenkt å lage. 05 kan jo brukes til lyse hybrider ("liksom-lager"), og da lager du noe som er veldig følsomt for smaksinnslag. Men til ales skulle det gå helt greit.
Hvorvidt det der er gjær, kommer an på hva du har gjort her. Men jeg vil tro det er gjær. Det ligner.
Siden jeg er så godt i gang med å hakke på deg i dag: Forholdsregler, Sveen! Jeg er klar over at 90% av det norske folk sier og skriver det der, men det er feil. Fryktelig og grusomt feil.
Samme her. Gjærvask bør helst være unødvendig hvis prosessen før pitch er "ren nok". Ikke det at du får mer ren gjær, men det vil også si at det er lettere å anslå ml gjær man pitcher, da det er mindre trub som blander seg i cocktailen.
Apropos repitching over flere (mange) generasjoner så kan det være sketchy hvis man ikke har noenlunde kontroll på hvor mye man pitcher. Hvis man pitcher for mye gang etter gang synker vitaliteten til gjæren. Hvis man repitcher et gjærdrevet øl så blir forskjellene mer merkbare har jeg opplevd. Jeg sliter med 3 gen Hefeweizen-gjær, mens jeg har pitchet us-05 ca 15 ganger, men det forandret seg da og, selv om forskjellene ble mindre merkbare da 05 skal være "clean". Fersken/aprikospreget forsvant iallefall ganske fort.
Du topphøster selvfølgelig hefe'ne dine?
Ah, jeg det glemte jeg å nevne. Ja topphøster de. Det løpet jeg gjorde med 05 var litt topp og bunn om hverandre, pitchet alltid 75ml i 25ish liter. Noen av batchene ble en blend av topp og bunn.
Men er et par forhåndsregler jeg har hørt: Vær forsiktig med gjenbruk av gjær som har gjæret OG høyere enn 1055-60. Og ikke bruk gjær fra en veldig mørk øl om du skal ha en lys øl på neste brygg, om du har brukt veldig mye tørrhumle kan det også være lurt å vurdere hva slags øl den skal brukes i videre.
Kan det tenkes at du får med deg noe av det skummet som produseres tidlig - det som Espen Lothe kaller "skitskummet", og som han mener inneholder gjær med dårlige egenskaper? Han sier jo at nå som de bruker større tanker, kan de ikke lenger kan bruke gjæren i det uendelige, fordi de ikke klarer å rense ut alt av denne dårlige gjæren. (Nå bruker vel ikke du så store tanker, da - men hvis du er litt forsiktig med å dra av det første skummet for ikke å utsette ølet for oksygen, så kanskje det kommer med en del, likevel?)
Bare en tanke.