Siden er nede for øyeblikket og jeg skulke ha justert temperaturen. Er på deg 4 nå. Noen som tilfeldigvis har tallene i hodet? Skal justere opp fra 17 grader.
Sakset fra Googles buffer:
Den enkle metoden
Med denne metoden gjetter man hvor i gjæringsforløpet man er etterhvert som man justerer temperaturen. Perfekt hvis du ikke har tid eller ønsker å ta målinger av ølet mens det gjærer.
Vi bruker ølsettet Utepils som eksempel her:
- Dag 1: Kjøl ned vørter og tilsett gjær på 10°C. Hold denne temperaturen til neste steg.
- Dag 3: Øk temperaturen til 13°C
- Dag 4: Øk temperaturen til 17°C
- Dag 5: Øk temperaturen til 19°C
- Dag 7: Senk temperaturen til 5°C (Cold Crash)
- Dag 14: Ølet er klart for å tappes på fat eller flaske.
Det der forutsetter at ølet er utgjæret etter 7 dager, og at all acetolaktat er konvertert til diacetyl og ryddet unna av gjæren når vi er ved 9.
Jeg er dypt skeptisk til at det der er veien til den best mulige lager. men det kan sikkert bli drikkbart.
Vurderer å brygge pils av ett eller annet slag snart. Hvilke gjæringstemp og tid anbefaler du? Tenker å bruke ett KIT fra brygg selv hvis de er bra men har ikke helt bestemt meg
Sent from my iPad using Tapatalk
Jeg tror det finnes mange gjæringsrgimer som fungerer. Men 9-10 grader til du er ned på rundt 1.020, og så en økning opp til 16 grader burde være en veldig trygg oppskrift. Gi den god tid etter at FG er nådd før du tapper opp.
Du trenger mye gjær. Men en tre liters starter burde holde til et 25 liters brygg. Og NB!; det er viktig at du tar den av røreren etter halvgått løp, og lar den stå mens du stenger for all lufttilførsel. Starteren må ikke få gjære helt ut på røreren, da tømmer gjæren seg for de reservene den skulle bygge opp.
Nei, det høres helt topp ut det. Og det er viktigere at gjæren du bruker er frisk enn at du har veldig mye. Til 25 liter 1.050 trenger du i følge kalkulatorer 500 mrd celler og en to-liters starter ordner det for deg.Blir dette feil på pils?
2 dager er nok kanskje litt lenge... Hvis gjæren er frisk i utgangspunktet, prøv med 12-18 timer før du slår av røreren. La så stå like lenge med aluminiumsfolie godt tettet over toppen. Så setter du den i kjøleskapet
Ja.Så 12 timer på rører og 12 timer i ro på benken før kjøleskap i noen dager er bedre enn 24 timer på kun rører?
Sent from my iPad using Tapatalk
Takk for tips
Pleier lage ca 2 - 2,5 L starter for ale. Lar den snurre ca to dager før jeg har den i kjøleskapet noen dager for så å dekantere. Fyller på litt fersk vørter etter avkjøling og snurrer litt for å blande sammen før jeg tilsetter i gjæringskaret. Starter som regel i løpet av noen timer i gjæringskaret.Blir dette feil på pils?
Er noen år siden sist jeg brygget pils sist. Er noen av kittene til BS bra?
Sent from my iPad using Tapatalk
To dager er alt for mye, gitt at det ikke er halvdød gjær som trenger lang tid på å komme i gang, du har som utgangspunkt. Jeg sendte for lenge siden en mail til John Palmer der jeg spurte om han kunne angi litt mer presist hvor lenge starteren skulle stå på røreren, og fikk dette svaret: "halfway thru the high growth phase, no more than 12 hours from starting the Starter on the stir plate."
Blandeprosedyren er grei; jeg gjør det samme.
Er det noen som har merket noen forskjell på ølet med ny anbefalt metode vs. å la den spinne på røreren i 24-36 timer?
Raskere og bedre utgjæring. Jeg har nå også kutta ut oksygenering; jeg tror ikke det er nødvendig når jeg er sikker på at gjæren virkelig er i toppform. Det er i prinsippet det samme som gjelder for tørrgjær i følge Fermentis. (Men jeg rister godt et minutts tid, for sikkerhets skyld.)
En teoretisk begrunnelse for det finner du her. Sitat fra slutten av artikkelen: "Aerating your wort may solve some fermentation problems, but remember that if you’re pitching a fresh, healthy yeast culture of the optimal size, aeration is usually not essential and may even be undesirable in certain cases."
Da blir mine nye rutiner:
- Beregne starterstørrelse ut fra Brewfather gjæringskalkulator. Syns den er fin siden den tar hensyn til pure pitch pakkene til whitelabs
-Snurre 12 timer på magnetrører etterfulgt av 12 timer på benken.
-la stå i kjøleskapet noen dager .
-Ta ut av kjøleskapet når jeg starter mesking for å varmes sakte opp til ca romtemp.. Dekanterer når jeg kjøler vørten.
-Fyller på ca 1L vørter på gjæren og snurrer litt på magnetrøreren
-Rister gjæringskaret litt før jeg tilsetter gjæren i stedenfor å tilsette O2 og setter i gjæringsskapet.
Ser det ut som grei rutine?