Boka hater "Technologie Brauer & Mälzer". Den engelske oversettelsen heter "Technology Brewing & Malting". Nyeste utgave på tysker er revidert i 2023, men jeg har 10. utgaven fra 2011:
Das Fachbuch für Brauerei, Mälzerei, Abfüllung von Bier und Getränken. Auf 1000 Seiten werden in diesem Fachbuch die Grundlagen der Malzherstellung, Bierherstellung / Abfüllung erläutert. Themen: Brauereirohstoffe Gerste, Hopfen, Wasser, Hefe / Malz / Sudhaus - Würzeherstellung / Abfüllung /...
vlb-books.myshopify.com
Mye av teksten handler jo om temaer som forandrer seg ganske lite, men jeg er nok litt usikker på hvor oppdatert boka egentlig er. Forfatteren døde nemlig i 2016 og ble 89 år gammel:
On January 17, 2016, Diploma Brewing Engineer Wolfgang Kunze died at the age of 89. He was 38 years vocational school teacher for brewers and maltsters in Dresden and from 1991 Head of the VLB Office Dresden. As author of the textbook “Technology Brewing and Malting” he was well-known even far...
brauwelt.com
Figuren er på side 342 og blir egentlig ikke kommentert noe særlig. Det står litt om at kortere koketid kan gjøre at gjenværende DMS-P spaltes og gi usmaker, men at rask nedkjøling til 85 grader og bruk av tynnskiktsfordamper kan redusere denne risikoen.
Når jeg sier at boka ikke er spesielt lettlest så er det ikke kun mine begrensede tyskkunnskaper som er problemet, men at hele boka er fokusert på teknologi. Denne interessante delen om smaksstoffer, hvordan de påvirker sluttproduktet og hvordan de håndteres i kokeprosessen, er dyttet inn mellom en beskrivelse av hvordan damprør til kokekar bør dimensjoneres for å tåle riktig trykk og utforming av transportskruer for malt. Den bærer egentlig preg av å være klattet på i 10 utgaver uten å ha hatt en redaktør som har klart å få professoren til å sortere tankene sine. Og da tenker jeg ikke på gjæringstankene.