Dunkelweizen (ekstrakt + spesialmalt)

GeirH

 
Dunkelweizen fra ektrakt

Brygget 21. august 2010

Kokt volum: 12 liter (har bare en 16-liters kaserolle)
Sluttvolum: 22 liter (etterfylt med kokt vann)

Beer: Dunkelhvete fra ekstrakt
Style: Dunkelweizen
Type: Extract w/grain
Size: 22 liters
Color: 55 HCU (~23 SRM)
Bitterness: 16 IBU
OG: 1.054 (beregnet og målt)
FG: 1.014 (målt)
Alcohol: 5.3% v/v

Grain:
225g Wheat malt
225g British crystal 70-80L
113g British chocolate
113g British black patent

Spesialmalt ble steepet i humlepose. Varmet opp 8 liter vann til 74 grader, tilsatte spesialmalten, satte på lokk, kokeplata veldig lavt, ventet 30 minutter. Temperaturen var 71-72 grader. Så ble maltekstrakten tilsatt, pluss vann opp til 12 liter, og kokt opp.

Boil: minutes  SG 1.100  12 liters
1500g Light malt extract
1500g Wheat extract
(tilsammen 3 kg Muntons wheat LME)
500g Light dry malt extract (for å få opp OG til ønsket nivå)
(Brukte hvete spraymalt, men fant det ikke i kalkulatoren)

Hops:
50g Hallertauer Mittelfruh (4.1% AA, 60 min.)
25g Tettnanger (4.5% AA, 15 min.)

WLP300 Hefewiezen (3 liter starter med 300g lys spraymalt, 2 dager på magnetrører, 2 dager i kjøleskap)

Primærgjæret i 2 uker (18-22 grader romtemp.)

7,5 g/l sukker, kokt til sukkerlake og fordelt på flasker. 1 uke i romtemp.

Prøvesmakt etter en uke i kjøleskap (både med og uten bunnfallet fra flaska), og er veldig fornøyd allerede :)  Det blir vel gjerne enda bedre med litt lagring...
 
Som kommentaren til witen din: Bruk utelukkende hveteekstrakt (+ ev. spesialmalt og malt til minimesk) til hveteøl, siden hveteekstrakt er en blanding av hvete- og byggmaltekstrakt.
 
Samme her som i Witen, brukte 3 kg flytende hveteekstrakt, men ville ha opp OG litt, derfor 500 g hvete spraymalt i tillegg.

Uansett - foreløpig er smaken god :)
 
Tilbake
Topp