Eiketønne

Nå må jeg bare bestemme meg for hva jeg skal ha oppi. Siden sviingen har åpnet opp treverket en del regner jeg med mye eikesmak selv om den har stått med vann i fem år.

Det er kansje lurt å la den stå med vann til jeg skal bruke den.
 
Planlegger bryggedag i morgen. Har kjøpt inn til en Amber. Eller tre da siden jeg har 30L brygger og fatet er 60L.

Hvordan er det best og humle fatlagret øl? Bitterhumle med en gang og aromahumle etter fatlagring?
 
Planlegger bryggedag i morgen. Har kjøpt inn til en Amber. Eller tre da siden jeg har 30L brygger og fatet er 60L.

Hvordan er det best og humle fatlagret øl? Bitterhumle med en gang og aromahumle etter fatlagring?
Jeg ville humla forsiktig, antakelig bare bitterhumle.
 
Dersom du planlegger en Solera, er det greit å starte forsiktig. Du har mange iterasjoner foran deg å justere den inn på :)
 
Kan kanskje kalles en dubbel amber.

4,5 kg Maris otter
0,7 kg Crystall 160 ebc
0,6 kg Munich
0,2 kg Pale Chocolate
0,5 kg Havregryn

Mesket på 60 grader.
OG 1.068
Be-134
Pitch 28 grader
 
Fylte fatet I dag

20250709_190028.jpg

20250709_191648.jpg
50 liter Amber på fat :) Ikke fult før det renner over. Jeg lagde 1kg Amber candy syrup og blandet med ølet for å få litt gjæring. Håper det fjerner ut litt oksygen.

20250709_234936.jpg

Ble litt til overs som jeg kan fylle på når jeg skal prøvesmake. :)
 

Vedlegg

  • 20250709_191648.jpg
    20250709_191648.jpg
    965,1 KB · Sett: 6
  • 20250709_190028.jpg
    20250709_190028.jpg
    854,6 KB · Sett: 6
  • 20250709_234711.jpg
    20250709_234711.jpg
    1 MB · Sett: 6
  • 20250709_191648.jpg
    20250709_191648.jpg
    965,1 KB · Sett: 6
  • 20250709_190028.jpg
    20250709_190028.jpg
    854,6 KB · Sett: 6
Fylte fatet I dag

Vis vedlegget 73322

Vis vedlegget 73323
50 liter Amber på fat :) Ikke fult før det renner over. Jeg lagde 1kg Amber candy syrup og blandet med ølet for å få litt gjæring. Håper det fjerner ut litt oksygen.

Vis vedlegget 73324

Ble litt til overs som jeg kan fylle på når jeg skal prøvesmake. :)
Uten at jeg helt klarer å se prosessen din, blei det ikke veldig mye oksygen på gjæra øl her? Håper det har gått fint, men det var ihvertfall noe jeg var ganske bekymra for da jeg dreiv med denslags.
 
Er på tynn is her, men eikefat er vel ikke tette og vil uansett slippe inn oksygen?
Ja, det vil de nok, i noen grad, men det var først da jeg ikke lenger brygga ofte nok til å holde tønna relativt full at oksideringa tok ølet mitt. Da var det til gjengjeld helt ødelagt.
 
Ja, det vil de nok, i noen grad, men det var først da jeg ikke lenger brygga ofte nok til å holde tønna relativt full at oksideringa tok ølet mitt. Da var det til gjengjeld helt ødelagt.
Ble nok noe oksygen ja. Men har kompensert med og tilføre sukker for å få noe gjæring på fatet slik at jeg co2 produksjonen forbruker oksygenet. I tillegg tilsatte jeg askorbinsyre og svovel. Har bare tilsatt bitterhumle så ølet er ikke like utsatt for oksidering som IPA.
 
Fyller du på med flasket øl, tror jeg det er en forholdsvis stor risiko for oksidering.

Jeg hadde heller beholdt ølet for å sammenligne utviklingen på flasket øl og fatøl.
Er enig med deg her. Men jeg vet ikke hvor mye eikepreg fatet gir. Har derfor trang til og ta smaksprøver innimellom. Hvis jeg ikke fyller opp samtidig er jeg redd for og få for stort rom på toppen av fatet. Er da redd for at de øverste stavene slipper inn for mye oksygen. Får prøve å finne en løsning som slipper inn minimalt med oksygen.
 
Ble nok noe oksygen ja. Men har kompensert med og tilføre sukker for å få noe gjæring på fatet slik at jeg co2 produksjonen forbruker oksygenet. I tillegg tilsatte jeg askorbinsyre og svovel. Har bare tilsatt bitterhumle så ølet er ikke like utsatt for oksidering som IPA.
Hvis du tilsatte svovel tror jeg nok ikke det blir noe særlig co2 av det sukkeret ditt. :(
 
Tilbake
Topp