cjohansen
Norbrygg-medlem
En kompis og jeg brygga for en uke siden en Russian imperial stout. Delte vørteren i 2x10, og pitcha en starter i hver - 1056 i den ene, WLP500 i den andre (inspirert av De Molen rasputin). Begge starterne var på ca 1mill celler per plato/ml.
Jeg hadde ikke ledig plass i ølkjøleskapet mitt, så det ble gjæring i det kaldeste rommet i huset. Vi pitcha rundt 03:30. Da jeg sjekka ca 11:00 holdt rommet 25C. Ouch!
Det gikk helt frem til ca 01:00 samme dag før jeg kom på noe smartere (altså 22 timer etter pitch). Flytta karene til badekaret som jeg fylte i vann på 22C. På dette tidspunktet var temp i vørteren 28C(!).
Morgenen etter dro jeg tempen i vannet ytterligere ned, først til 21, så 20 litt senere.
Spørsmålet nå er selvfølgelig om noen har erfaring nok til å synse om hvorvidt ølet er "beyond saving"? Har tenkt til å modne denne over lang tid, men gidder ikke å bruke masse tid på neglelakkfjerner som ikke blir bedre. Hva tror dere? Jeg er spesielt redd for 1056-versjonen.
Er for tiden på ferie, og har ikke smakt på noe av dette enda, men regner med at den vil være vanskelig å dømme på smak så tidlig uansett (?)
Jeg hadde ikke ledig plass i ølkjøleskapet mitt, så det ble gjæring i det kaldeste rommet i huset. Vi pitcha rundt 03:30. Da jeg sjekka ca 11:00 holdt rommet 25C. Ouch!
Det gikk helt frem til ca 01:00 samme dag før jeg kom på noe smartere (altså 22 timer etter pitch). Flytta karene til badekaret som jeg fylte i vann på 22C. På dette tidspunktet var temp i vørteren 28C(!).
Morgenen etter dro jeg tempen i vannet ytterligere ned, først til 21, så 20 litt senere.
Spørsmålet nå er selvfølgelig om noen har erfaring nok til å synse om hvorvidt ølet er "beyond saving"? Har tenkt til å modne denne over lang tid, men gidder ikke å bruke masse tid på neglelakkfjerner som ikke blir bedre. Hva tror dere? Jeg er spesielt redd for 1056-versjonen.
Er for tiden på ferie, og har ikke smakt på noe av dette enda, men regner med at den vil være vanskelig å dømme på smak så tidlig uansett (?)