Får ikkje kullsyre i ølet

Vall

 
Har eit nybyrjarspørsmål som sikkert er stilt hundre ganger før, men håper på hjelp like vel. Me har brygga vårt fyrste brygg, ein Ægir IPA. Ølet er veldig klart, smaker godt, og har fått litt høgare alkoholprosent enn det oppskrifta la opp til (skulle bli 6,5, me hamna på 8,1).

Då me skulle flaske gjorde me omstikk til nytt kar etter å ha coldcrasha i fem dager (av praktiske årsaker fekk me ikkje flaska den dagen som var planen). Me hadde eigentleg tenkt å ha i sukkerlaka før omstikk, så den fekk blande seg ordentleg inn, men me gløymte det, og måtte røre den inn etterpå. Av frykt for oksidering rørte me ikkje hardt, men laga ein whirlpool.

No har flaskene stått i bod med varmekabler (på mellom 25 og 30 grader) i to veker. Flaskene me har testa så langt har vore nesten daue, kun ein lite poff når ein opner dei. Me mistenkter at me ikkje fekk blanda sukkeret godt nok ut, og kan vel sånn sett ha eit par fonteneflasker/bomber ståande. Eit anna alternativ er vel at det ikkje er nok gjær igjen til å ete sukkeret, men det har eg skjønt etter febrilsk googling at er lite sannsynleg.

Mine spørsmål er:
- Dersom me opner flaksene og det er heilt daudt, kan me då legge oppi ein karboneringsdrops og så forsegle igjen?
- Har den høge alkoholprosenten noko å seie?
- Kan det enno komme kullsyre, eller er løpet kjørt?
- Tilsette meir gjær i flaskene? Eller er det det samme som å armere ein granat?

Føles veldig kjipt å kassere 19 liter godt brygg som me jo har brukt relativt mykje tid på...
 
Å tilsette gjær er ihvertfall mye mindre risikabelt enn å tilsette mer sukker. Ihvertfall hvis du velger samme gjærtypen du allerede har brukt eller en mer kresen variant. Vi bruker ofte CBC-1 til flaskekarbonering av øl med mye alkohol siden vi har opplevd at den opprinnelige gjæra ikke alltid er helt samarbeidsvillig.

Uansett ville jeg venta et par uker til. Hvis gjæra deres begynner å bli litt sliten av lange dager med mye alkohol kan det ta litt tid. Og mer sukker ville jeg ihvertfall ikke gått for. Det sukkeret dere har putta oppi er jo noe sted, og hvis det er ujevnt fordelt (noe jeg tviler på ut fra beskrivelsen) vil jo noen flasker da få en helt ekstrem dose. Det blir ikke så bra.
 
Har eit nybyrjarspørsmål som sikkert er stilt hundre ganger før, men håper på hjelp like vel. Me har brygga vårt fyrste brygg, ein Ægir IPA. Ølet er veldig klart, smaker godt, og har fått litt høgare alkoholprosent enn det oppskrifta la opp til (skulle bli 6,5, me hamna på 8,1).

Då me skulle flaske gjorde me omstikk til nytt kar etter å ha coldcrasha i fem dager (av praktiske årsaker fekk me ikkje flaska den dagen som var planen). Me hadde eigentleg tenkt å ha i sukkerlaka før omstikk, så den fekk blande seg ordentleg inn, men me gløymte det, og måtte røre den inn etterpå. Av frykt for oksidering rørte me ikkje hardt, men laga ein whirlpool.

No har flaskene stått i bod med varmekabler (på mellom 25 og 30 grader) i to veker. Flaskene me har testa så langt har vore nesten daue, kun ein lite poff når ein opner dei. Me mistenkter at me ikkje fekk blanda sukkeret godt nok ut, og kan vel sånn sett ha eit par fonteneflasker/bomber ståande. Eit anna alternativ er vel at det ikkje er nok gjær igjen til å ete sukkeret, men det har eg skjønt etter febrilsk googling at er lite sannsynleg.

Mine spørsmål er:
- Dersom me opner flaksene og det er heilt daudt, kan me då legge oppi ein karboneringsdrops og så forsegle igjen?
- Har den høge alkoholprosenten noko å seie?
- Kan det enno komme kullsyre, eller er løpet kjørt?
- Tilsette meir gjær i flaskene? Eller er det det samme som å armere ein granat?

Føles veldig kjipt å kassere 19 liter godt brygg som me jo har brukt relativt mykje tid på...
Hvor mye sukker brukte du?
 
Å tilsette gjær er ihvertfall mye mindre risikabelt enn å tilsette mer sukker. Ihvertfall hvis du velger samme gjærtypen du allerede har brukt eller en mer kresen variant. Vi bruker ofte CBC-1 til flaskekarbonering av øl med mye alkohol siden vi har opplevd at den opprinnelige gjæra ikke alltid er helt samarbeidsvillig.

Uansett ville jeg venta et par uker til. Hvis gjæra deres begynner å bli litt sliten av lange dager med mye alkohol kan det ta litt tid. Og mer sukker ville jeg ihvertfall ikke gått for. Det sukkeret dere har putta oppi er jo noe sted, og hvis det er ujevnt fordelt (noe jeg tviler på ut fra beskrivelsen) vil jo noen flasker da få en helt ekstrem dose. Det blir ikke så bra.

Takk for svar. Me tenkjer uansett å vente nokre veker til, så kan me evt vurdere CBC-1 om det ikkje byrjer å sprudle etter det.

Kor lenge kan det stå i den varmen før det byrjer å bli dårleg?
 
Det veit jeg ikke, men du kan nok godt sette den på vanlig romtemperatur. For høy varme er heller ikke bra, og der virker jo som den gjæra di allerede har dokumentert arbeidsevne og -vilje på langt lavere temperaturer.
 
Så sterkt øl som dere hadde hadde du nok fint kunnet brukt en liter. Skjønner ikke at folk er så redde for å bruke litt vann i sukkerlaken. Tykk lake blander seg dårlig. Jeg bruker alltid 5-6 dl vann. Tar på slump.
 
Så sterkt øl som dere hadde hadde du nok fint kunnet brukt en liter. Skjønner ikke at folk er så redde for å bruke litt vann i sukkerlaken. Tykk lake blander seg dårlig. Jeg bruker alltid 5-6 dl vann. Tar på slump.

Er det noko å gjere med dette no?
 
Vend flaskene opp ned så gjæren kommer opp igjen.
Hvilken gjær ble brukt? Us-05 f eks vil normalt kunne karbonere øl på 8%.
Hvis sukkeret er blitt ujevnt fordelt kan det kanskje være fare for flaskebomber.
Neste gang du tester, ta av de siste flaskene.
 
Er det godt så kall det lettvin og kos deg i solveggen med det, bryggnytt og sats på at det blir bedre.
og husk att gjær er levende, alt levende liker litt omsorg og sosial kontakt, snakk litt med ølet ditt.. virker det på planter så hvorfor ikke på gjær...
Hadde ett brygg jeg trodde aldri jeg skulle få flaska, kom jeg ned i bryggerommet var det helt stille, på med litt radio og gløtta på døra til gjæringskapet så var det fest og baluba i dunken igjen. Men trengte skapet til annet brygg så måtte sette meg ned og ta en avorsprat med den gjæren, samt og love den en hurra meg rundt tur i vørteren om ikke så lenge... noe jeg faktisk har glemt, så da må jeg snarest kome opp med noe smart å mate en wlp380 med....
 
Er det noko å gjere med dette no?
Nei tror nok ikke det. Men jeg ville lettet litt. Forsiktig på trykket på alle korkene. Da får duen indikasjon på om det er ujevn fordeling av sukkeret. Det vil da være mye høyere trykk i noen av flaskene, og som da er potensielle flaskebomber.
 
Vend flaskene opp ned så gjæren kommer opp igjen.
Hvilken gjær ble brukt? Us-05 f eks vil normalt kunne karbonere øl på 8%.
Hvis sukkeret er blitt ujevnt fordelt kan det kanskje være fare for flaskebomber.
Neste gang du tester, ta av de siste flaskene.

Var US-05 ja. Testa ein av dei siste flaskene i går kveld. Var ingen aktivitet å snakke om.
 
Nei tror nok ikke det. Men jeg ville lettet litt. Forsiktig på trykket på alle korkene. Da får duen indikasjon på om det er ujevn fordeling av sukkeret. Det vil da være mye høyere trykk i noen av flaskene, og som da er potensielle flaskebomber.

Ja, det er vel kanskje lurt. Øl og glas over heile boden er vel neppe populært i ministeriet.
 
Jeg tror fortsatt du bekymrer deg for mye, for tidlig. RDWHAHB. Hvis jeg skulle satt inn noen tiltak på ditt tidspunkt måtte det være å legge et håndkle over flaskene som samla eventuelle splinter. Ikke fordi jeg tror det blir noen, men fordi det koster så lite.
 
Jeg tror fortsatt du bekymrer deg for mye, for tidlig. RDWHAHB. Hvis jeg skulle satt inn noen tiltak på ditt tidspunkt måtte det være å legge et håndkle over flaskene som samla eventuelle splinter. Ikke fordi jeg tror det blir noen, men fordi det koster så lite.

Har pakka kassene inn i kraftige søplesekker, type byggevaresekker. Bør vel ta unna det verste. Og så venter me...

Takk for god hjelp folkens!
 
cRdXzK1.jpg
 
Tilbake
Topp