Flasketørking -Hvor viktig er det??

Riktig. 5 minutters kontakttid står det, og dermed er det ikke aktuelt.
Charley Talley har vel sagt (i en podkast?) at disse kontaktidene er satt for å tilfredstille mattilsynet (om det var på statlig eller føderalt nivå husker jeg ikke) i Junaiten. I virkeligheten trenger man ikke så lang tid. Og syren virker jo så lenge flaskene er fuktige.
 
Problemet er vel at du minsker konsentrasjonen av virkestoffet, også?
Virkestoffet er syre. Det er to syrer i starsan: Fosfor- og dodecylbenzenesulfonsyre. Fosfor senker pH og den andre dreper mikrobene. Om konsentrasjonen er såpass at pH er under 3 vil drepesyren gjøre jobben.
 
Charley Talley har vel sagt (i en podkast?) at disse kontaktidene er satt for å tilfredstille mattilsynet (om det var på statlig eller føderalt nivå husker jeg ikke) i Junaiten. I virkeligheten trenger man ikke så lang tid. Og syren virker jo så lenge flaskene er fuktige.

Ja, jeg har hørt ham si det. (Det er den samme podcasten der han anbefaler den berømte eddik/klorin-blandinga.) Men jeg har også hørt en annen podcast - master brewer's, tror jeg - der folk fra et bryggeri testa effektivitet på ulike midler. Og det gjelder generelt at det er lurt å bruke lenger tid for å få god nok effekt.

Det er ikke syra som tar livet av uønskede mikroorganismer, men et såpestoff (som jeg aldri har klar å huske hva heter:(). Det er ikke effektivt før pH kommer under et visst nivå, det er derfor Starsan stort sett består av fosforsyre.

Og så er det sjølsagt såpestoffet som lager skummet. Hvis vi blander tynt for å unngå skum, reduserer vi samtidig effektiviteten.
 
Når jeg så tapper øl på ei sånn flaske, får jeg starsanskum på toppen av ølet, og det hindrer meg i å fylle flaskene helt opp. (Hvis jeg ikke skal lage en masse søl gjennom å la det renne over med skum.)
Du har åpenbart bedre konsentrasjon enn meg, for gølvet under der jeg flasker må uansett vaskes etter hver gang, så at ølsølet er litt blanda med starsanskum tar jeg ikke så tungt. Men da skjønte jeg ihvertfall hvorfor du ikke vil ha skum i flaskene dine.
 
Du har åpenbart bedre konsentrasjon enn meg, for gølvet under der jeg flasker må uansett vaskes etter hver gang, så at ølsølet er litt blanda med starsanskum tar jeg ikke så tungt. Men da skjønte jeg ihvertfall hvorfor du ikke vil ha skum i flaskene dine.

Det er ikke mye jeg skal skryte på meg spisskompetanse på, men akkurat det der å tappe øl på flaske er noe jeg kan:p. Du må rigge deg til sånn at du kan hvile albuen på flaskehånda mot kneet. Da får du stålkontroll på tappehastigheten. Flaska på skrå, og veeeldig sakte i starten for å få minst mulig luftinnblanding, opp med farten etter en stund, og så senker du farten igjen når ølnivået nærmer seg toppen av flaska.

Jeg setter alltid en kjele under, men stort sett kommer det ikke noe annet i den enn de uunngåelig dryppene fra tappestaven.
 
Det er ikke mye jeg skal skryte på meg spisskompetanse på, men akkurat det der å tappe øl på flaske er noe jeg kan:p. Du må rigge deg til sånn at du kan hvile albuen på flaskehånda mot kneet. Da får du stålkontroll på tappehastigheten. Flaska på skrå, og veeeldig sakte i starten for å få minst mulig luftinnblanding, opp med farten etter en stund, og så senker du farten igjen når ølnivået nærmer seg toppen av flaska.

Jeg setter alltid en kjele under, men stort sett kommer det ikke noe annet i den enn de uunngåelig dryppene fra tappestaven.
Haha, jeg pleier å miste fokus underveis og finne det igjen når jeg blir våt på hånda.
 
Ja, jeg har hørt ham si det. (Det er den samme podcasten der han anbefaler den berømte eddik/klorin-blandinga.) Men jeg har også hørt en annen podcast - master brewer's, tror jeg - der folk fra et bryggeri testa effektivitet på ulike midler. Og det gjelder generelt at det er lurt å bruke lenger tid for å få god nok effekt.

Det er ikke syra som tar livet av uønskede mikroorganismer, men et såpestoff (som jeg aldri har klar å huske hva heter:(). Det er ikke effektivt før pH kommer under et visst nivå, det er derfor Starsan stort sett består av fosforsyre.

Og så er det sjølsagt såpestoffet som lager skummet. Hvis vi blander tynt for å unngå skum, reduserer vi samtidig effektiviteten.
Er det noen som vet hvorfor klor/eddikk blandingen er så effektiv? Jeg skjønner at eddikk senker ph, men klor er jo veldig basisk. Blir det ikke slik at de utligner hverandre?
Jeg hørte jo den podcasten der han sa at ved å senke ph'en med eddikk ble klorin blandingen mye mer effektiv. Men jeg skjønner altså ikke helt hvorfor.
 
Når jeg tømmer dem, blir det fort en masse skum i dem hvis jeg ikke heller ut forsiktig.

Neste gang du tømmer en flaske, lag en liten whirlpool inne i flaska ved å lage en sirkelbevegelse med håndleddet når du begynner å tømme. Flasken tømmer seg fortere og uten at store bobler kommer inn, det er ofte de som lager skum.
 
Er det noen som vet hvorfor klor/eddikk blandingen er så effektiv? Jeg skjønner at eddikk senker ph, men klor er jo veldig basisk. Blir det ikke slik at de utligner hverandre?
Jeg hørte jo den podcasten der han sa at ved å senke ph'en med eddikk ble klorin blandingen mye mer effektiv. Men jeg skjønner altså ikke helt hvorfor.

Nja - det er vel nokså åpenbart at de ikke utligner hverandre i den aktuelle blandingen. I hvilken grad de gjør eller ikke gjør det, kommer vel an på den prosentvise styrken på eddik- og klorinoppløsningene som brukes, og mengdene.

Det blandingsforholdet Talley oppgir, sørger for å senke pH'en akkurat nok til at klorinen blir mye mer effektiv enn om du bare blandet den ut i vann, men ikke så mye at det blir farlig. Det er altså viktig å være nokså nøyaktig her.

Siden den nevnes: Sørg for god ventilasjon om du skal bruke den, og i alle fall hvis den skal stå i et åpent kar over noen tid. Jeg har opplevd at luftveiene har blitt irritert av den. Jeg bruker den nå bare innimellom til å desinfisere gjæringskar.

Talley sier at du ikke trenger å skylle etter å ha brukt den. Det er jeg heller ikke helt overbevist om.
 
Neste gang du tømmer en flaske, lag en liten whirlpool inne i flaska ved å lage en sirkelbevegelse med håndleddet når du begynner å tømme. Flasken tømmer seg fortere og uten at store bobler kommer inn, det er ofte de som lager skum.

Tanken har slått meg. Jeg bruker den teknikken når jeg skyller flaskene i vann etter å ha vasket dem, og det er jo effektivt som fy. Men det går ikke når jeg desinfiserer, for jeg ville fått et skumhelvete i balja som jeg heller oppløsningen tilbake i. (Det er en annen grunn til å helle ut forsiktig av flaskene:).)
 
Neste gang du tømmer en flaske, lag en liten whirlpool inne i flaska ved å lage en sirkelbevegelse med håndleddet når du begynner å tømme. Flasken tømmer seg fortere og uten at store bobler kommer inn, det er ofte de som lager skum.

Akkurat slik jeg gjør det
 
Nja - det er vel nokså åpenbart at de ikke utligner hverandre i den aktuelle blandingen. I hvilken grad de gjør eller ikke gjør det, kommer vel an på den prosentvise styrken på eddik- og klorinoppløsningene som brukes, og mengdene.

Det blandingsforholdet Talley oppgir, sørger for å senke pH'en akkurat nok til at klorinen blir mye mer effektiv enn om du bare blandet den ut i vann, men ikke så mye at det blir farlig. Det er altså viktig å være nokså nøyaktig her.

Siden den nevnes: Sørg for god ventilasjon om du skal bruke den, og i alle fall hvis den skal stå i et åpent kar over noen tid. Jeg har opplevd at luftveiene har blitt irritert av den. Jeg bruker den nå bare innimellom til å desinfisere gjæringskar.

Talley sier at du ikke trenger å skylle etter å ha brukt den. Det er jeg heller ikke helt overbevist om.
Jeg har brukt den noen ganger på gjæringskar og ikke skyllet etterpå.
Det kjennes ikke helt rett, men har ikke merket noe på ølet.
Satser på at Mr. Talley vet hva han snakker om.
 
Er det noen som vet hvorfor klor/eddikk blandingen er så effektiv? Jeg skjønner at eddikk senker ph, men klor er jo veldig basisk. Blir det ikke slik at de utligner hverandre?
Jeg hørte jo den podcasten der han sa at ved å senke ph'en med eddikk ble klorin blandingen mye mer effektiv. Men jeg skjønner altså ikke helt hvorfor.
Litt forenklet forklart: Hypokloritt i basisk løsning er stabil, dette er en fordel for lagring. Hypokloritt i sur løsning er mindre stabil, men dette innebærer også at hypokloritten er mer reaktiv og har bedre effekt mot mikroorganismer.
Både eddiksyre, svovelsyre, saltsyre og forforsyre kan brukes for å få surgjort løsningen til pH 5,0 (som gir god effekt). Det er imidlertid tryggest å bruke eddiksyre, siden denne er svakere og ikke tar pH ned så effektivt. Blir det FOR surt, så blir det klorgass og første verdenskrig-stemning på roterommet. Dette er direkte helsefarlig, og må ikke tas lett på.
Merk også at melkesyre og sitronsyre brukt på denne måten IKKE vil gi en god desinfiserende effekt. Bruk derfor kun eddiksyre, og kun hvis du har utstyr til å måle pH på en pålitelig måte.

For mer info; Kuroiwa et al. 2002
 
Sist redigert:
Jeg bruker strips til å måle pH i Starsan. Er det det folket bruker, eller burde jeg investere i noe annet?
 
Litt forenklet forklart: Hypokloritt i basisk løsning er stabil, dette er en fordel for lagring. Hypokloritt i sur løsning er mindre stabil, men dette innebærer også at hypokloritten er mer reaktiv og har bedre effekt mot mikroorganismer.
Både eddiksyre, svovelsyre, saltsyre og forforsyre kan brukes for å få surgjort løsningen til pH 5,0 (som gir god effekt). Det er imidlertid tryggest å bruke eddiksyre, siden denne er svakere og ikke tar pH ned så effektivt. Blir det FOR surt, så blir det klorgass og første verdenskrig-stemning på roterommet. Dette er direkte helsefarlig, og må ikke tas lett på.
Merk også at melkesyre og sitronsyre brukt på denne måten IKKE vil gi en god desinfiserende effekt. Bruk derfor kun eddiksyre, og kun hvis du har utstyr til å måle pH på en pålitelig måte.

For mer info; Kuroiwa et al. 2002
Takk for utfyllende svar.
Da er jeg litt klokere.
Jeg blandet Salmiakk og Klorin en gang da jeg skulle være flink å vaske gulvene.
Det gjør jeg ikke flere ganger.
 
Tilbake
Topp