1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Flaskingsteknikker

En tråd i 'Brygging' startet av erikraude, 6 Mar 2018.

?

Hvilken temperatur holder ølet ditt når du flasker det?

  1. Romtemperatur

    18 stemme(r)
    29,0%
  2. Gjæringstemperatur

    21 stemme(r)
    33,9%
  3. Cold crash-temperatur

    18 stemme(r)
    29,0%
  4. Flasker ikke

    5 stemme(r)
    8,1%
  1. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Dersom flaska var ved atmosfære trykk da du startet med 14 ml headspace og har igjen 1 ml etter ekspansjonen sitter du med et trykk på 17 atmosfærer! Kun som et eksempel.
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Flaschengranaten!

    Flaska ryker nok pga trykk før den ryker av at ølet vil ut ja.
     
  3. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    I eksemplet jeg brukte med temp økning fra 10 til 40 C utvider ølet seg med 3,2 ml. Trykkøkningen som følge av utvidelsen, dersom headspace var 14 ml, er fra 1 atmosfære til 1,4 atmosfærer. I tillegg kommer trykkøknin som følge av mere gass fra karbonering.
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jaja - det går nå bra så langt. Flytta ferdigkarbonerte flasker ned i kjelleren i dag.
     
  5. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det burde gå bra. Normal karbonering på 6g sukker gir ca. 2 atm overtrykk. Og vanlige flasker skal tåle minst 3 atm. Volumutvidelse av ølet er nesten aldri et problem.
     
    Finn Berger liker dette.
  6. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg elsker at man hele tiden ender opp med helt nye bekymringer man ikke har tenkt på før, ved å følge norbrygg forumet.
     
  7. Arnemann

    Arnemann
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Og minst halvparten av dem er garantert ubegrunnede! Men, det holder oss engasjerte. Hva er vel livet uten utfordringer?
     
    Finn Berger og Ekornskurken liker dette.
  8. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg aksepterer ingen nye bekymringer med mindre de er regnet ut!
     
    Finn Berger og Ekornskurken liker dette.
  9. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Dette bekymrer meg.
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg klarte å få lett angst ved tanken på hva som ville skje med fem sekker malt som ble liggende i en bil over natta i flere kuldegrader:confused:. Hvor mange prosent vann var det i malten, igjen? 2-3%? Det må jo fryse. Dette går ikke bra! Kondens. Mugg. Toksiner:eek:!

    Det ser bra ut. Det blir øl. Jeg er stadig i live.
     
  11. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Eg prøver i denne tråden.
    Disse oksygenabsorberende korkene...
    Søkte forumet, fant de nevnt, MEN, ingen skrev noe om erfaringer.
    Noen som har prøvd. Er de gode?
    Ja? Nei?
     
  12. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Droppet å prøve de da de visstnok også knerter ikke bare oksygen men også mer aroma.
     
  13. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Javel? Var det og noe å tenke på. :oops:
    Ser du nevner dette med å sette flaskene på skrå. Har der noe for seg? Blir det da i prinsippet mer som en vinkork som er tett fordi den trutner/er fuktig?
     
  14. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg ser ikke fordelen med å legge flaskene på skrå eller helt ned. Dersom det er headspace med luft tilstede bør overflaten mot ølet minimeres. Det blir best stående.
     
  15. magne1972

    magne1972
    Expand Collapse
    Moderator

    Noen bruker kjølin, eller kjøleskap under gjæring, men romtemperatur er refferansen 20-22, ca. veldig sjelden at øl gjæres ved slik temperatur, selv om det ikke er noen mal.
     
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nei, det er rimelig vanlig for meg ialle fall, å avslutte gjæringen i romtemperatur. Og dermed er det den som skal inn i kalkulatorer når jeg beregner speisemengden ved flasking.
     
  17. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det er vel hverken uvanlig å gjære ved 20 grader eller å bruke kjøling eller varmekilde for å styre gjæringsprosessen.
    Ellers det Finn sa om kalkulatoren.
     

Del denne siden