Har du prøvd å legge inn en annen type pilsner malt og sett om du får samme verdier
Ellers er det vel ikke så ukjent at pilsner malt generelt gir litt høyere utbytte?
Ja, har brukt både Fairytale fra Bonsak, gulvmalta bøhmisk, Eraclea og Barke. Men det siste brygget nå hadde 50% wienermalt, 30% hvetemalt og 20% rugmalt - altså ikke pilsnermalt i det hele tatt. Og det endte altså 94% - eller 96%, som
@Brynsj kom til.
i
Kan dette - reint teoretisk - være riktig? Med 44 liter vann totalt og 38 liter til kok er 6 liter - drøyt 13% - av volumet borte. Nå er nok SG relativt lavt der, det svarer kanskje ikke til mer enn 2 liter med SG 1.046, som var SG til kok. Det betyr vel, om jeg ikke tenker feil, at ca. 5% av sukkeret forsvinner ut med masken/går i sluket.
Da går det kanskje sånn omtrent akkurat opp? Men jeg har en lei følelse av at det er noe gæ'ernt med logikken min her

.
edit: For ordens skyld bør jeg vel legge til at alle volumberegninger forutsetter væske ved romtemperatur.