1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

For lang rehydrering av tørrgjær

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Arnljot, 22 Jan 2018.

  1. Arnljot

    Arnljot
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Pga uforutsette problemer med å nå pitche temperatur på vørter ble S-189 liggende i sterilisert vann i over 6 timer, og ikke i 30 minutter. Temperaturen på vannet var stabilt hele tiden på 10°c.

    Har gjæra mi dødd en grusom osmosedød?

    Det ble pitchet kl 01:30, og i morges kl 08:30 var det ingen aktivitet i gjærlåsen. Gjæringstemperatur er 10°c
     
  2. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    litt tidlig å forlange :) aktivitet i gjærlås som ikke er noe mål egentlig.
    Tett gjæringsfat ? utrolig små lekkasjer vil hindre propping i gjærlåsen.
     
  3. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det har bare gått syv timer, og atpåtil er det lager, så ingen grunn til å være bekymret over at gjærlåsen ikke er i full sving enda.
     
  4. [Daniel]

    [Daniel]
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tror jeg har gjort noe av det samme sjøl, gjæren oppførte seg normalt. Mulig jeg var heldig.
     
  5. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Sliter med å finne igjen, men Fermentis har laget en oversikt over lagringstid av rehydrert tørrgjær. Eneste jeg husker, er at man kan oppbevare den i 18 timer om den nedkjøles til 4 C. Tok du den ned til 10 grader før pitching, lever nok kulturen i beste velgående, skal du se.
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Man skal ikke male fanden på veggen (med mindre man er en god maler;)), men 6 timer i svømmebassenget er ikke ideelt. Gjæren vekkes til live, og den er sulten. Men så får den ikke noe, og da begynner den å tære på lagrene sine. Jeg har lest at en time er grensa for hvor lenge det bør gå før du pitcher, men jeg aner ikke hvor galt det går når gjæren må gå de 5 ekstra timene uten foring. Jeg vil gjette på at du starter med en litt sliten gjær som trenger ekstra tid på å spise seg opp igjen. Så du skal nok ikke vente noen snarlig synlig aktivitet.

    Antakelig vil det bety noe om du har gitt den godt med oksygen - som ellers ikke er så farlig med tørrgjær.
     
  7. Arnljot

    Arnljot
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Vørteren ble oksiginert i litt over ett minutt med oksigenflaske
     
    Finn Berger liker dette.
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det tror jeg gir deg god grunn til å være roligere:).
     
  9. stigus

    stigus
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Løvenstad
    Kan fort gå 48 timer uten bobling i gjærlåsen uten at det er krise på en lager. Se forøvrig heller etter krausen enn bobling, i tilfelle karet ikke er 100% tett.
     
  10. Arnljot

    Arnljot
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Lettelse :)
    I morges ploppet det friskt. 32 timer etter pitching
     

Del denne siden