Vi var en vennegjeng som kjøpte to BB30 for noen år siden, så jeg har brygget mye på disse. De er helt supre, men...
Gjennom de to siste år har jeg smått om senn kjøpt litt utstyr. Det startet med egen pumpe da jeg ikke likte den lille som kom med BB30, og deretter ballet det på seg (som det ofte gjør). Jeg har en billig induksjonsplate som jeg bruker til skyllevann siden jeg har et eget bryggerom, og ikke benytter kjøkkenet. Kjøpt på Jula/CO/BT eller no slikt. For en tid tilbake kjøpte jeg en (også billig) analog (ikke induksjon) enkeltplate på Expert : Rommelsbacher. Passer meg perfekt til langt under 1000-lappen. Denne kan i motsetning til en induksjon styres av en PID dersom du skulle ønske ytterligere automatisering. For noen uker siden tok jeg steget helt bort fra BB30 og gikk til innkjøp av to brukte 33 liters kjeler. Betalte 200 og 300 for dem via Finn.no. Jeg er nå blitt en BIAB brygger og storkoser meg.
Prosessen er temmelig lik den jeg hadde med BB30. Jeg sirkulerer kontinuerlig med pumpe, men trenger nå ikke være redd for at vørteren skal renne over kanten av meskekaret, og inn i vørterkaret. Dette var en evig kamp i BB30 dersom man hadde mye malt. Nå tapper jeg vørteren i kokekjelen i stedet for å løfte BB30 meskerøret - noe som er en balansekunst dersom man er alene og BB'n står på kjøkkenbenken (høyt). Deretter skyller jeg med vann som jeg gjorde også før, men tapper nå litt etter litt over i kokekjelen som da står på full styrke. Etterhvert som malten blir 'tørr' i toppen, spar jeg litt og litt ut av BIAB bagen og i grønne matavfallsposer, som jeg også gjorde tidligere. Dette er nå mye enklere siden 33L grytene er lavere og bredere. Man kommer mye lettere til da.
Prosessen er ikke veldig forskjellig, men jeg må innrømme at jeg synes en trekjelers løsning er bedre enn en tokjelers (BB30 og vannkjele for skylling). Det er lettere å brygge alene, og det er ikke mer arbeid med vasking, snarere tvert i mot. Vannkjelen er lik i begge oppsett, BIAB nett og meskekjelen er nær sagt ren i motsetning til meskerøret i BB30 som var like skitten utenpå som inni, og ikke minst er en vanlig kokekjele langt enklere og vaske enn en BB30 med kronglete områder rundt den sorte plastkanten og all elektronikken og ledning i bunn.
På bryggedagen tar det omtrent samme plass siden du trenger tre steder til gryter, eller tre steder til BB30, skyllevannskjele og meskerør etter at du har tatt det ut. Du sparer en kjeles lagringsplass med BB30 dersom du ikke kjøper tre kjeler som går oppi hverandre
Mye godt å si om BB30, men jeg var overrasket over hvor lite styr og søl det ble med et trekjelers oppsett.
ps. jeg har samme utbytte i begge oppsett. Ca 85%
... nok en gang klarte jeg ikke å fatte meg i korthet
Gjennom de to siste år har jeg smått om senn kjøpt litt utstyr. Det startet med egen pumpe da jeg ikke likte den lille som kom med BB30, og deretter ballet det på seg (som det ofte gjør). Jeg har en billig induksjonsplate som jeg bruker til skyllevann siden jeg har et eget bryggerom, og ikke benytter kjøkkenet. Kjøpt på Jula/CO/BT eller no slikt. For en tid tilbake kjøpte jeg en (også billig) analog (ikke induksjon) enkeltplate på Expert : Rommelsbacher. Passer meg perfekt til langt under 1000-lappen. Denne kan i motsetning til en induksjon styres av en PID dersom du skulle ønske ytterligere automatisering. For noen uker siden tok jeg steget helt bort fra BB30 og gikk til innkjøp av to brukte 33 liters kjeler. Betalte 200 og 300 for dem via Finn.no. Jeg er nå blitt en BIAB brygger og storkoser meg.
Prosessen er temmelig lik den jeg hadde med BB30. Jeg sirkulerer kontinuerlig med pumpe, men trenger nå ikke være redd for at vørteren skal renne over kanten av meskekaret, og inn i vørterkaret. Dette var en evig kamp i BB30 dersom man hadde mye malt. Nå tapper jeg vørteren i kokekjelen i stedet for å løfte BB30 meskerøret - noe som er en balansekunst dersom man er alene og BB'n står på kjøkkenbenken (høyt). Deretter skyller jeg med vann som jeg gjorde også før, men tapper nå litt etter litt over i kokekjelen som da står på full styrke. Etterhvert som malten blir 'tørr' i toppen, spar jeg litt og litt ut av BIAB bagen og i grønne matavfallsposer, som jeg også gjorde tidligere. Dette er nå mye enklere siden 33L grytene er lavere og bredere. Man kommer mye lettere til da.
Prosessen er ikke veldig forskjellig, men jeg må innrømme at jeg synes en trekjelers løsning er bedre enn en tokjelers (BB30 og vannkjele for skylling). Det er lettere å brygge alene, og det er ikke mer arbeid med vasking, snarere tvert i mot. Vannkjelen er lik i begge oppsett, BIAB nett og meskekjelen er nær sagt ren i motsetning til meskerøret i BB30 som var like skitten utenpå som inni, og ikke minst er en vanlig kokekjele langt enklere og vaske enn en BB30 med kronglete områder rundt den sorte plastkanten og all elektronikken og ledning i bunn.
På bryggedagen tar det omtrent samme plass siden du trenger tre steder til gryter, eller tre steder til BB30, skyllevannskjele og meskerør etter at du har tatt det ut. Du sparer en kjeles lagringsplass med BB30 dersom du ikke kjøper tre kjeler som går oppi hverandre
Mye godt å si om BB30, men jeg var overrasket over hvor lite styr og søl det ble med et trekjelers oppsett.
ps. jeg har samme utbytte i begge oppsett. Ca 85%
... nok en gang klarte jeg ikke å fatte meg i korthet