Innspill til bryggerioppsett (herms)

Heisann. Driver om dagen å lager bryggeri. Og i den forbindelse hadde jeg satt pris på innspill fra dere. Har brygget litt tidligere, men vil anse meg (oss) som nybegynnere.

Oppsettet er som bildet under viser. Øverste tank er varmtvann med herms coil. Tanken til venstre er meskekjele (med hengsle for å lettere tømme den). Og den nederste er da kokekjelen.

Vi ønsker å lage dette i størst mulig grad automatisert, da med elektriske ventiler, pumper, styresystem og det som hører til. Dette skal jeg få til, men når det kommer til det "ølbryggetekniske" så er jeg på tynnere is.

Nederste bilde viser tenkt flyt i prosessen, men her er jeg ikke helt sikker på om alt er tenkt på, eller om vi har tenkt riktig. Vi har tenkt å bruke rør istedenfor slanger, så derfor enda viktigere å prøve å tenke ut alt på forhånd.

Angående whirlpool så er denne her tegnet inn i meskekjelen, men etter å ha søkt litt så virker det som om det er normalt å ha denne i kokekjelen. Trodde egentlig at denne kunne hjelpe til for å unngå tørrlommer eller hva det kalles i mesken.

Setter stor pris på alle innspill til oppsettet vårt :)



1637132341438.png

1637132483939.png
 

Ravneklo

Norbrygg-medlem
Whirlpool er, som du selv påpeker, noe en bruker i kokekjelen etter kok for å samle trub/humlegrums i senter av kjelen slik at minst mulig havner i gjæringskaret. I meskekjelen vil jo sirkuleringen gjennom herms-systemet bidra til jevnhet også temperaturmessig. Ellers ser oppsettet deres ved første øyekast interessant ut :)
 
Whirlpool er, som du selv påpeker, noe en bruker i kokekjelen etter kok for å samle trub/humlegrums i senter av kjelen slik at minst mulig havner i gjæringskaret. I meskekjelen vil jo sirkuleringen gjennom herms-systemet bidra til jevnhet også temperaturmessig. Ellers ser oppsettet deres ved første øyekast interessant ut :)
Takk for oppklaring! Da blir det whirlpool i kokekjelen. Men hadde det hatt noe for seg å ha whirlpool i meskekjelen også?

Ellers tenker vi å ha falsk bunn i både kokekjelen og meskekjelen. Er det vanlig/nødvendig? Har mulighet til å lage denne bunnen selv, tenker da en syrefast plate hvor vi borrer mange hull i en CNC benk, men hvor store bør disse hullene være?

Har ellers forenklet litt i forhold til første tegning :)


1637146696162.png
 
Sist redigert:
Vask og renhold er den mest arbeidsintensive delen av byggingen sammen med eventuell flasketapping. Selve meskingen, kodingen og gjæringen krever ikke mye arbeid. Manuell skylling kan ta noe tid.

Jo bedre du tilrettelegger for vask og eventuell flasketapping, jo større effekt får det på arbeidsinnsatsen.
 
Topp