Hei
Jeg brygget et brygg på ekstrakt i desember. Det gikk helt fint. Nå skal jeg begynne å brygge på malt i en Bratberg kompaktbrygger (35L). Det et par ting jeg lurer på som jeg håper å få svar på. Her er oppskriften jeg følger:
Brown Ale
Mengde 50 L
Vørterstyrke 13,5%
Bittergrad BU: ca 30
Alkoholstyrke: 4,5%
Pale Ale malt 11kg
Mørk karamell malt 0,6kg
Sjokolademalt 0,2kg
Lys sirup 1kg
Bitterhumle: 120g Golding pellets (3,3% alfa)
Smakshumle: 20g Cascade (6% alfa) Kokes i 30 min
Aroma: 20g Saaz (3,5% alfa) kokes i 5 min
Overgjær: amerikansk alegjær
Direktemesking 68grader i 90 min. Siling ved 78 grader.
1) Når skal sirupen tilsettes? Regner med det er det samme hvilken sirup jeg kjøper på butikken så lenge den er lys.
2) Mesking: kombinert med oppskrift og brukerveiledning lurer jeg på om dette blir rett: Med vann i kjelen varmer jeg opp til 75 grader. Når temperaturen er nådd setter jeg termostaten på 68 grader og har i malten mens temperaturen synker( i brukerveil. står det 65grader, men regner med jeg overser dette når det står 68graders mesketeperatur i oppskriften). Etter 1,5 time skal jeg ha temperaturen opp i 78 grader, når temperaturen er nådd løfter jeg opp silkaret og helleer vann over. Deretter koker jeg vørteren og har i de ulike humletypene på rett tidspunkt. Er det riktig?
3) Vannmengde ved silingen: det står at jeg skal tilsette etter hvor sterk jeg ønsker vørteren(6-12/15 liter i et 50 liters brygg), men jeg har ikke noe utgangspunkt for å si hvor sterk jeg vil ha den. Hva bør jeg gå etter?
4) Vørterstyrke: er det et slags mål på mengde løst stoff per volumenhet? Økende vørterstyrke vil gi økt alk% i ferdig produkt? Jeg har en måler for det som det står at jeg trenger et 250ml glass å sette den i, men akkurat type og størrelse på glasset er vel ikke så farlig så lenge det er avlangt og stort nok?
Jeg brygget et brygg på ekstrakt i desember. Det gikk helt fint. Nå skal jeg begynne å brygge på malt i en Bratberg kompaktbrygger (35L). Det et par ting jeg lurer på som jeg håper å få svar på. Her er oppskriften jeg følger:
Brown Ale
Mengde 50 L
Vørterstyrke 13,5%
Bittergrad BU: ca 30
Alkoholstyrke: 4,5%
Pale Ale malt 11kg
Mørk karamell malt 0,6kg
Sjokolademalt 0,2kg
Lys sirup 1kg
Bitterhumle: 120g Golding pellets (3,3% alfa)
Smakshumle: 20g Cascade (6% alfa) Kokes i 30 min
Aroma: 20g Saaz (3,5% alfa) kokes i 5 min
Overgjær: amerikansk alegjær
Direktemesking 68grader i 90 min. Siling ved 78 grader.
1) Når skal sirupen tilsettes? Regner med det er det samme hvilken sirup jeg kjøper på butikken så lenge den er lys.
2) Mesking: kombinert med oppskrift og brukerveiledning lurer jeg på om dette blir rett: Med vann i kjelen varmer jeg opp til 75 grader. Når temperaturen er nådd setter jeg termostaten på 68 grader og har i malten mens temperaturen synker( i brukerveil. står det 65grader, men regner med jeg overser dette når det står 68graders mesketeperatur i oppskriften). Etter 1,5 time skal jeg ha temperaturen opp i 78 grader, når temperaturen er nådd løfter jeg opp silkaret og helleer vann over. Deretter koker jeg vørteren og har i de ulike humletypene på rett tidspunkt. Er det riktig?
3) Vannmengde ved silingen: det står at jeg skal tilsette etter hvor sterk jeg ønsker vørteren(6-12/15 liter i et 50 liters brygg), men jeg har ikke noe utgangspunkt for å si hvor sterk jeg vil ha den. Hva bør jeg gå etter?
4) Vørterstyrke: er det et slags mål på mengde løst stoff per volumenhet? Økende vørterstyrke vil gi økt alk% i ferdig produkt? Jeg har en måler for det som det står at jeg trenger et 250ml glass å sette den i, men akkurat type og størrelse på glasset er vel ikke så farlig så lenge det er avlangt og stort nok?