Første brygg- forstått alt rett?

Hei

Jeg brygget et brygg på ekstrakt i desember. Det gikk helt fint. Nå skal jeg begynne å brygge på malt i en Bratberg kompaktbrygger (35L). Det et par ting jeg lurer på som jeg håper å få svar på. Her er oppskriften jeg følger:
Brown Ale
Mengde 50 L
Vørterstyrke 13,5%
Bittergrad BU: ca 30
Alkoholstyrke: 4,5%

Pale Ale malt 11kg
Mørk karamell malt 0,6kg
Sjokolademalt 0,2kg
Lys sirup 1kg

Bitterhumle:      120g Golding pellets (3,3% alfa)
Smakshumle:      20g Cascade (6% alfa) Kokes i 30 min
Aroma:              20g Saaz (3,5% alfa) kokes i 5 min

Overgjær: amerikansk alegjær

Direktemesking 68grader i 90 min. Siling ved 78 grader.

1) Når skal sirupen tilsettes? Regner med det er det samme hvilken sirup jeg kjøper på butikken så lenge den er lys.
2) Mesking: kombinert med oppskrift og brukerveiledning lurer jeg på om dette blir rett: Med vann i kjelen varmer jeg opp til 75 grader. Når temperaturen er nådd setter jeg termostaten på 68 grader og har i malten mens temperaturen synker( i brukerveil. står det 65grader, men regner med jeg overser dette når det står 68graders mesketeperatur i oppskriften). Etter 1,5 time skal jeg ha temperaturen opp i 78 grader, når temperaturen er nådd løfter jeg opp silkaret og helleer vann over. Deretter koker jeg vørteren og har i de ulike humletypene på rett tidspunkt. Er det riktig? :)
3) Vannmengde ved silingen: det står at jeg skal tilsette etter hvor sterk jeg ønsker vørteren(6-12/15 liter i et 50 liters brygg), men jeg har ikke noe utgangspunkt for å si hvor sterk jeg vil ha den. Hva bør jeg gå etter?
4) Vørterstyrke: er det et slags mål på mengde løst stoff per volumenhet? Økende vørterstyrke vil gi økt alk% i ferdig produkt? Jeg  har en måler for det som det står at jeg trenger et 250ml glass å sette den i, men akkurat type og størrelse på glasset er vel ikke så farlig så lenge det er avlangt og stort nok?
 
Navn skrev:
1) Når skal sirupen tilsettes? Regner med det er det samme hvilken sirup jeg kjøper på butikken så lenge den er lys.
2) Mesking: kombinert med oppskrift og brukerveiledning lurer jeg på om dette blir rett: Med vann i kjelen varmer jeg opp til 75 grader. Når temperaturen er nådd setter jeg termostaten på 68 grader og har i malten mens temperaturen synker( i brukerveil. står det 65grader, men regner med jeg overser dette når det står 68graders mesketeperatur i oppskriften). Etter 1,5 time skal jeg ha temperaturen opp i 78 grader, når temperaturen er nådd løfter jeg opp silkaret og helleer vann over. Deretter koker jeg vørteren og har i de ulike humletypene på rett tidspunkt. Er det riktig? :)
3) Vannmengde ved silingen: det står at jeg skal tilsette etter hvor sterk jeg ønsker vørteren(6-12/15 liter i et 50 liters brygg), men jeg har ikke noe utgangspunkt for å si hvor sterk jeg vil ha den. Hva bør jeg gå etter?
4) Vørterstyrke: er det et slags mål på mengde løst stoff per volumenhet? Økende vørterstyrke vil gi økt alk% i ferdig produkt? Jeg  har en måler for det som det står at jeg trenger et 250ml glass å sette den i, men akkurat type og størrelse på glasset er vel ikke så farlig så lenge det er avlangt og stort nok?

1: tilsett siruppen siste 5 min av kok
2: Ha i malten slik at du når riktig mesketemp når malten er i vannet. Finnes kalkulatorer for dette http://www.brewheads.com/strike.php 3: Skyll til du har nådd ønsket sukkermengde
4: Dette er sukkerinnholdet i vørter (OG, SG, FG)

OG- Original Gravity. Sukkerinnholdet når vørter er klar til gjæring
SG- Specific Gravity. Underveis i prosessen både under koking og gjæring
FG- Final Gravity. Sukkerinnholdet når ølet er ferdig gjæret
 
Justin Case:
Har du halvert oppskriften til å matche maks maltmengde på kompaktbryggeren eller skal du dobbeltmeske?
 
kintii skrev:
Navn skrev:
1) Når skal sirupen tilsettes? Regner med det er det samme hvilken sirup jeg kjøper på butikken så lenge den er lys.
2) Mesking: kombinert med oppskrift og brukerveiledning lurer jeg på om dette blir rett: Med vann i kjelen varmer jeg opp til 75 grader. Når temperaturen er nådd setter jeg termostaten på 68 grader og har i malten mens temperaturen synker( i brukerveil. står det 65grader, men regner med jeg overser dette når det står 68graders mesketeperatur i oppskriften). Etter 1,5 time skal jeg ha temperaturen opp i 78 grader, når temperaturen er nådd løfter jeg opp silkaret og helleer vann over. Deretter koker jeg vørteren og har i de ulike humletypene på rett tidspunkt. Er det riktig? :)
3) Vannmengde ved silingen: det står at jeg skal tilsette etter hvor sterk jeg ønsker vørteren(6-12/15 liter i et 50 liters brygg), men jeg har ikke noe utgangspunkt for å si hvor sterk jeg vil ha den. Hva bør jeg gå etter?
4) Vørterstyrke: er det et slags mål på mengde løst stoff per volumenhet? Økende vørterstyrke vil gi økt alk% i ferdig produkt? Jeg  har en måler for det som det står at jeg trenger et 250ml glass å sette den i, men akkurat type og størrelse på glasset er vel ikke så farlig så lenge det er avlangt og stort nok?

1: tilsett siruppen siste 5 min av kok
2: Ha i malten slik at du når riktig mesketemp når malten er i vannet. Finnes kalkulatorer for dette http://www.brewheads.com/strike.php 3: Skyll til du har nådd ønsket sukkermengde
4: Dette er sukkerinnholdet i vørter (OG, SG, FG)

OG- Original Gravity. Sukkerinnholdet når vørter er klar til gjæring
SG- Specific Gravity. Underveis i prosessen både under koking og gjæring
FG- Final Gravity. Sukkerinnholdet når ølet er ferdig gjæret
takk for hjelpen. Bommet kun med 2grader etter malten kom i.
 
Anders- skrev:
Justin Case:
Har du halvert oppskriften til å matche maks maltmengde på kompaktbryggeren eller skal du dobbeltmeske?
Halverte oppskriften. Brygget ca 25L, fikk 22,5L uten av kjelen
 
kintii skrev:
OG- Original Gravity. Sukkerinnholdet når vørter er klar til gjæring
SG- Specific Gravity. Underveis i prosessen både under koking og gjæring
FG- Final Gravity. Sukkerinnholdet når ølet er ferdig gjæret
Bare for å gå i full pedantmodus og utbrodere litt for Navn mens jeg likevel sitter her og stirrer i skjermen.. SG, specific gravity, er et mål på massetetthet relativt til et referansemedium. I vårt tilfelle er referansemediet rent vann. Dette gir ikke noe mål på sukkermengde direkte -- kun hvor mye et volum av denne væsken veier i forhold til det samme volumet med rent vann. Samtidig er det slik at sukker utblandet i vann har en høyere tetthet enn vann alene og dermed fører mer utblandet sukker til høyere målt SG. Og etterhvert som gjæra omgjør sukkeret til etanol og CO2 vil vørteren få en lavere tetthet. Dette både siden mesteparten av produsert CO2 forsvinner så å si uten at det påvirker volumet, og fordi etanol utblandet med vann har en lavere tetthet enn vann alene. Ved å måle SG før og etter gjæring får man et indirekte mål på hvor mye sukker som har blitt omgjort til etanol, og man kan regne ut omtrentlig alkoholprosent. SG før gjæring kalles OG, og SG etter gjæring kalles FG.

Navn spurte også om hvorvidt formen på glasset måleren (kalt hydrometer eller oechslevekt) har noe å si, og til det er svaret nei. Det spiller ingen rolle. Her er det Arkimedes' prinsipp som gjelder, og det fungerer helt uavhengig av formen eller størrelsen på væskebeholderen. Man kan måle rett i kjelen eller gjæringskaret om man absolutt vil det, bare man er nøye på å desinfisere alt som får kontakt med vørteren/ølet.
 
kvolden skrev:
kintii skrev:
OG- Original Gravity. Sukkerinnholdet når vørter er klar til gjæring
SG- Specific Gravity. Underveis i prosessen både under koking og gjæring
FG- Final Gravity. Sukkerinnholdet når ølet er ferdig gjæret
Bare for å gå i full pedantmodus og utbrodere litt for Navn mens jeg likevel sitter her og stirrer i skjermen.. SG, specific gravity, er et mål på massetetthet relativt til et referansemedium. I vårt tilfelle er referansemediet rent vann. Dette gir ikke noe mål på sukkermengde direkte -- kun hvor mye et volum av denne væsken veier i forhold til det samme volumet med rent vann. Samtidig er det slik at sukker utblandet i vann har en høyere tetthet enn vann alene og dermed fører mer utblandet sukker til høyere målt SG. Og etterhvert som gjæra omgjør sukkeret til etanol og CO2 vil vørteren få en lavere tetthet. Dette både siden mesteparten av produsert CO2 forsvinner så å si uten at det påvirker volumet, og fordi etanol utblandet med vann har en lavere tetthet enn vann alene. Ved å måle SG før og etter gjæring får man et indirekte mål på hvor mye sukker som har blitt omgjort til etanol, og man kan regne ut omtrentlig alkoholprosent. SG før gjæring kalles OG, og SG etter gjæring kalles FG.

Navn spurte også om hvorvidt formen på glasset måleren (kalt hydrometer eller oechslevekt) har noe å si, og til det er svaret nei. Det spiller ingen rolle. Her er det Arkimedes' prinsipp som gjelder, og det fungerer helt uavhengig av formen eller størrelsen på væskebeholderen. Man kan måle rett i kjelen eller gjæringskaret om man absolutt vil det, bare man er nøye på å desinfisere alt som får kontakt med vørteren/ølet.
Takk for utbrodering :)

Alt ser ut til å ha gått som det skal. Jeg vet jeg bommet med 5-10 minutter på humlen, men jeg kokte det tilsvarende lengre. Ikke vet jeg hvor mye det har å si men. Det var vesentlig lettere enn jeg trodde, men det tok i overkant av 6 timer før det stod på gjæringstank. Det var ferdig kl 19 og allerede ila natten har gjærlåsen begynt å boble. Vurderer å isolere kompaktbryggeren, synes det tok ganske lang tid å få oppkok når temperaturen allerede lå på 78 grader. Fornøyd med at det kun var et syltynt lag med brent vørter i midten av kjelen.
 
Jeg har brukt liggeunderlag fra både Biltema og Clas Olson. Synes det sistnevnte var absolutt best da det beholder formen mye bedre og er litt tykkere.
 
Tilbake
Topp