Er litt merkelig det her med fusel, har hatt 4-5 batcher nå (av 84) hvor det helt klart har vært i overkant mye fusel, særlig på en english old ale (#40)som ble gjæret med nok (kanskje litt mye) wyeast 1318 (men har brukt denne mye uten prob); pitchet på 19°, 1liter O2 i 1 minutt (meget nøyaktig flowmeter), OG 1.062 satt i skap med stc1000+ ,gjæring i gang etter ett døgn. Etter 4 dg sg 1.022 økt temp til 21° i.l.a. 2 dg. Etter 10 dager økt temp til 24°. Etter 13 dager sg/fg 1.014 og kaldkrasjer. Flasker etter 15 dager med 5gr sukker/liter, og setter i romtemp (21°). Ved flasking ingen tegn til usmaker, helt super. Karboneringsnivå ok etter ca. 10 dager, men ved testsmaking betydelig fusel, udrikkelig. Skjønner ingenting. Denne ble bedre etter en tid i kjelleren, men fuseln forsvant aldri helt, selv om "normale" testpersoner ikke bemerket noe.
Så nå igjen; en wit med ekstra humle (white ipa); gjæret med wlp 400 fersk slurry (brukt denne stammen mange ganger uten prob). Kontroll på hele prosessen, pitchet på 16.3° (thermapen), satt i skap på 18° men tatt ut av skap etter 8 dager (og satt i rom på 16°) pga bruk for skap til annet øl. Denne hadde en rask gjæring så antok den var ferdig, sg 1.009. Var forsiktig med O2, kun 1 liter i 1/2 minutt. Ingen usmak ved flasking, men anelse fusel etter karbonering (7 gr sukker/l). Fellesnevner er flasking rett fra kaldkrasj og til karbonering på 20-22 °, noe jeg stort sett gjør på alle. Vanskelig å finne årsak, men er rimelig sikker på at fuseln oppstår el. kommer fram ila karboneringen på flaske. Har aldri opplevd fusel av fatøl. Vil prøve å endre prosedyre til at kaldkrasjet øl tempereres litt (1 døgn i rom som holder 16-17 grader) før tapping, samt starte karbonering på noe lavere temperatur. Har også laget et eget hevertsystem som gir mindre oksygenering enn med autohevert.