1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

Gelatin og/eller coldcrashing

En tråd i 'Brygging' startet av frankh, 7 Des 2016.

  1. frankh

    frankh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg vet det er flere tråder om dette, men jeg tenkte å forsøke å sammenfatte litt da jeg ennå ikke er HELT sikker.

    Coldcrashing
    Jeg ser at noen anbefaler å trappe ned gradvis, mens andre kjører temperaturen raskt ned. Vil hastigheten av nedkjølingen kunne ha noen som helst effekt på ettergjæringen/karboneringen på flaske etterpå?

    Gelatin
    Dette nevnes ofte i forbindelse med coldcrashing, har jeg inntrykk av. Men er det noe i veien for å bruke gelatin uten å coldcrashe? Hvor lenge før tapping bør man tilsette gelatinen?

    Og sist, men ikke minst: Hvor kjøper man gelatin, hvor mye etc.?
     
    #1 frankh, 7 Des 2016
    Sist redigert: 7 Des 2016
  2. Dag Frode Aasnes

    Dag Frode Aasnes
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandnes
    Måten jeg bruker dette på med svært bra resultat.

    1. Gjærer ferdig
    2. Bruker ett døgn ned til 4°C
    3. Så tilsetter jeg gelatin pulver oppløst i vann de tre siste dager sammen med resten av cold crach

    Øl blir så klart at det gnistrer av det ( Skulle tro at det var filtrert), det eneste er at dette fjerner veldig mye gjærceller og karboneringen på flasker kan da lett ta en måned eller mer. Men hvem har dårlig tid ?

    Dr Oetker gelantin Pulver (Rema-1000)
     
    Ekornskurken liker dette.
  3. frankh

    frankh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for svar. Det var nettopp fjerningen av gjærceller jeg var litt nervøs for - men skyldes den coldcrashen eller gelatinen?

    Når du sier de siste tre dagene etc., mener du da en prosess hvor du bruker to uker tilsammen, eller starter du coldcrash etter to uker?
     
  4. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Bruker du Protafloc/Irish moss eller andre klarningsmidler mot slutten av kok i tillegg til gelantinen?
     
  5. HansPB

    HansPB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Mener å ha lest at man må kjøle ned ølet for at gelatin skal ha noen effekt. Om du er bekymret for flaskekarboneringen i etterkant, kunne det kanskje vært lurt å bruke en tørrgjær beregnet på flaskekarbonering som du tilsetter ved flasking. CBC-1 eller F2.
     
  6. Dag Frode Aasnes

    Dag Frode Aasnes
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandnes

    Gjæring ca 2 uker++
    Cold Crash = 4 Dager (3 dager med gelantin)
     
  7. Dag Frode Aasnes

    Dag Frode Aasnes
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandnes
    Har sluttet med alt annet, men skal bruke : WHIRLFLOC (Koster nesten ingen ting)
     
  8. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Kan man vaske gjær fra gjæringskar som har fått seg en runde gelantin I løpet av CC perioden?
     
  9. BrewBrat

    BrewBrat
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja det skal ikke være noe problem. Har vasket gjæren fra den siste batchen hvor jeg brukte gelatin. Har ikke gjenbrukt den enda, men ifølge bryggeland skulle ikke det være noe problem
     
    Ekornskurken liker dette.
  10. Endred

    Endred
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvor mye gelatin brukes? Blandingsforhold med vann?
     
  11. BrewBrat

    BrewBrat
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg fulgte denne her
    Brukte 2 gelatinplater i 2 dl kokt vann
     
    mholt liker dette.
  12. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    For min del funker det bra å bruke Protafloc og Brewers Clarex, sammen med cold crash. Ølet blir meget klart og fint etter litt tids kald lagring på flaske. Da blir det heller ingen problemer med ettergjæring på flaske.
     
    BrewBrat liker dette.
  13. frankh

    frankh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg prøver å gjenopplive denne tråden litt:

    Jeg har nå 40+ liter Bischmark Pilsner stående til gjæring. Det har snart gått to uker, og jeg tenkte å stikke om for den tredje og siste uken, for å kvitte meg med litt bunnfall.

    Men så tenkte jeg - i lys av tråden - å prøve meg på cold crash/gelatintrikset. Altså, cold crash sakte ned til omtrent 4 (?) grader i et par dager, så tilsette gelatin, og så la det stå et par dager til.
    Men jeg er redd for flaskekarboneringen etterpå, selv om de fleste sier det går bra hvis man gir det en uke eller to ekstra. Men så sier noen her oppe at man kan bruke gjær for flaskekarbonering i tillegg - CBC-1 eller F2. Hvordan gjør jeg dette før flasking? Det er vel ikke meningen at man skal putte gjær rett på de 70-100 flaskene? Og er det noen reell fare for overkarbonering med den typen gjær?
     
  14. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Du tilsetter rehydrert karboneringsgjær når du stikker om for tilsetting av sukkerlake. Det er sukkermengden som avgjør eventuell overkarbonering.

    Kjør på, jeg tilsetter ofte litt ekstra karboneringsgjær bare for sikkerhets skyld.
     
  15. frankh

    frankh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hm, ok. Jeg pleier å bruke karboneringsdrops, men da må jeg kanskje gjøre om på det i dette tilfellet.
     
  16. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    For tynn øl er det ikke noe mening å tilsette mer gjær ved flasking selvom du cold crasher. Det karbonerer helt fint selvom ølet tilsynelatende er helt klart. Du klarer ikke fjerne den lille mengden gjær som skal til ved bruk av gelatin. Mine flasker har fullt kullsyre trykk på 3-4 dager etter flasking.

    Ta ølet til 0C (gjerne så fort du klarer) og tilsett gelatin, la det står 3-4 dager så er det bare å flaske eller fate.
     
  17. frankh

    frankh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ok? Og det har heller ikke noe for seg å kjøle ned gradvis, slik enkelte her gjør? Bare spør, altså - jeg har kun cold crashet én gang, og gelatin har jeg ikke prøvd før.
     
  18. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Er gjæren ferdig så er den ferdig. Bare og kjøle ned.

    Meningen med å kjøle sakte ned er vel for å ikke sjokke gjæren? Usikker. Jeg kan ikke se for meg at gjæra bryr seg nevneverdig når den uansett er i dvale.
     
  19. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Mener Gahr skriver at man bør kjøle gradvis ned når gjæren skal brukes flere ganger.
     
  20. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg bruker stor sett topphøst på ale, men bruker lager slurry flere ganger fra bunn fra kræsj kjølt øl :). Kan ikke si at jeg har opplevd noe veldig tydelige feil hvertfall... Prøvd deg frem selv istedet for å tro på alle normer og tradisjoner :).
     

Del denne siden