1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjæring av pils på 8 dager ved en feil

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av Fred Brenno, 9 Apr 2017.

  1. Fred Brenno

    Fred Brenno
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nøtterøy
    Laget en pils med saflager 34/70. Den sto til gjæring kun i 8 dager på 11 grader opp til 15 grader den siste døgnet. Rett og slett en logestikkfeil/regnefeil på akkurat det karet :-( Pleier å la det stå i 3 uker men jeg har oppdaget at det går helt greit med 14 dager, selv på lager (ja jeg vet gjæren skal rydde opp). . bruker normalt 14 dager på overgjær også.. . Uansett så lurer jeg på om denne tabben vil rette seg opp nå som jeg har karbonert på flaske i 10 dager, og så satt den i kjøleskapet på 0 grader for modning. Gjør modningen noe med det som skulle ryddes opp ? Tror ærlig talt ikke dette selv, men kan de dårlige stoffene som gjæren skulle spise opp bli redusert i modningen ? Modner/lagrer flaskene i 2 mnd (på 0 grader) vanligvis. Noe håp for at pilsen ikke skal smake vondt ?
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ved 0 grader så ser du fint lite gjæraktivitet. Hvis du vil "fortsette" gjæringen bør de stå varmere.
     
  3. Fred Brenno

    Fred Brenno
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nøtterøy
    vet det at gjæringen stopper på 0, selv med undergjær, Ølet var allerede flasket, før jeg så i bryggeloggen og oppdaget feilen.. Så du mener jeg bør la den gjære i flaskene videre i romtemp en stund ?
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Neida, mener egentlig ingenting. Du får ta en avgjørelse ut ifra hva du selv synes om ølet.
     
  5. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Sjekket du FG ved flasking?
    Var den som forventet og det smaker ok nå så hadde ikke jeg gjort noe med det.
    Men mener du det vil gjære videre ved romtemperatur nå så ville jeg sjekket det litt ofte.
    Bomber er det ingen som vil ha.
     
    Sarge liker dette.
  6. Fred Brenno

    Fred Brenno
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nøtterøy
    Det blir nok ikke bomber FG var som forventet på ca 1011. Bare litt redd for at gjæren ikke har "ryddet opp", dvs spist opp alle "usmakene" i ølet etter å ha spist det den kunne av sukkerstoffene. Vel . .jeg får bare lagre de, dvs modne på rundt 0 grader det slik jeg pleier med pils , så tar jeg en prøve om 3-4 uker og ser om det er noe dårlig smak eller ikke.
     
  7. Robert W

    Robert W
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Dersom du er medlem i Norbrygg kan du jo sende ølet inn til en vurdering av øldommere, så kan du få tilbakemelding på om de finner noen usmaker i ølet ditt.
     
    Fred Brenno liker dette.
  8. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    skal ikke prøve og være lagerekspert men gjæringen og opprydding er nok ferdi nå, smak på en flaske nå, er den OK så blir det OK, snakker litt av erfaring.
     
    Sarge liker dette.
  9. Fred Brenno

    Fred Brenno
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nøtterøy
    Har smakt på en flaske . . .men syns det er vanskelig å gjøre meg opp noen bastant mening, på en så fersk pilsner . . . .må som regel et par uker før de blir OK :) Så da får vi se :)
     
  10. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    men samker det stykt, grønne epler, kokt mais/grønnsaker osv ?
    Har selv en pils som er 2-3 uker og ikke problem med å drikke den selv om den skal stå en gpd stund til.
     
  11. Fred Brenno

    Fred Brenno
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nøtterøy
    Nei, det smaker bare litt "uferdig lagret" litt svovelstoffer" som normalt blir borte iløpet av 2-3 ukers lagring. Tror faktisk den begynner å "gå seg til" under lagringen, når både jeg og kona smakte igår kveld :)
     

Del denne siden