1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjæringen vil ikke starte...

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Stigar, 8 Jun 2018.

  1. Stigar

    Stigar
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Satte en Tokyo Lager på søndag. Bryggeprosessen gikk fint og fikk en OG på 1049, som var spot on.
    MEN nå etter 5 dager er det ingen aktivitet i karet. Det står i 10 grader. Riktignok er OG'en på 1045, men ser som nevnt ingen aktivitet.
    Brukte en ferskgjær (WLP802) som ble liggende på posten 5-6 varme dager. Kan den ha blitt ødelagt?
    Vurdere å kjøpe ny gjær (W-34/70) og se om det hjelper.
    Bør jeg stikke om ølet i den forbindelse? for å få oksygenert skikkelig og samtidig kvitte meg med litt grums?
    Skal uansett stikke den om iht oppskriften når det er 1 boble pr min i gjærlåsen.
    Glad for innspill :D
     
  2. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Brukte du nok gjær? Nok oksygen?
     
  3. Morten Jensen

    Morten Jensen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvis du ikke merker bobler i gjærlåsen kan co2 fortsatt unnslippe andre steder. Men med tanke på at du bare har noen få poeng i reduksjon kan det f.eks være dårlig oksygentilførsel før gjæring slik som @erikraude sier. Gjær tiltenkt lager-øl er også beregnet på mindre doser vørter. Tror de fleste ligger på 1pk per 10L.
     
  4. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Til 20 liter av den vørteren vil mr malty ha deg opp i fire pakker. Hvis den er duggfersk og fin.
     
  5. Stigar

    Stigar
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei. Brukte 2poser WLP802 fersk gjær som oppskriften sier (y) Ristet den lenge så skulle mene at det var nok oksygen.
     
  6. Stigar

    Stigar
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei. Brukte 2poser WLP802 fersk gjær som oppskriften sier (y) Ristet den lenge så skulle mene at det var nok oksygen.
    Oppskrift: Gjær: 2 pakker WLP802 fersk gjær eller 2 pakker W-34/70 tørrgjær.
     
  7. Stigar

    Stigar
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for innspill.
    Da tilsetter jeg mer gjær, og gjøre ett nytt forsøk :)
     
    #7 Stigar, 8 Jun 2018
    Sist redigert: 8 Jun 2018
  8. Sotrajohnny

    Sotrajohnny
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sotra
    Du kan kanskje måle SG for å se om den har gjæret uten at du har merket det ?
     
  9. Ole Hetland

    Ole Hetland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sandnes
    Enig med @Sotrajohnny ,jeg hadde en lekkasje, og trodde jeg hadde samme problem, men så målte jeg SG, og så at brygget nesten var i mål :)
     
  10. Stigar

    Stigar
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ser ikke ut som om det er startet noe gjæring. SG er som nevnt bare gått ned til 1045 fra en OG på 1049
     
  11. Ole Hetland

    Ole Hetland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sandnes
    åja, leste nokk litt for raskt her. ja da er net muligens ikke det som er problemet.
     
  12. Stigar

    Stigar
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har en US05 gjær, kan den brukes?
    Skulle vært en W-34/70
    Har bestilt denne, men det går nok over helgen før den er her...
     
  13. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Undergjæret øl, med overgjæret? Blir helt sikkert øl av det men langt fra det resultatet oppskriften er lagd for. Få det på gjæring så blir det nok god øl!
     
  14. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Kanskje noen i nærheten har liggende 34/70 du kan få låne til du får dine egne.
    Hvis du oppdaterer profilen din med område får du kanskje napp.
     
    Stigar liker dette.
  15. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Gi den tid... den kommer... det er ikke satts du har satt... is på magen.. Du har en gjær som har god tid.. den forhaster seg ikke med noe, verken å komme igang eller å avslutte, glem den i 4-5 uker så skal du se.. blir nok knall godt øl
     
    Stigar liker dette.
  16. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Skulle jobbe til langt på kveld idag hadde jeg fått for meg.. men så er mann ikke bare ordblind, men faktisk og datoblind... var neste lørdag det ja... da ble det fort ett par kalde i sola
    20180609_143308.jpg
    Smakte brownies... ikke ille, var barch en sto det... kan bli en høydare på sikt...
     
    Sarge og erikraude liker dette.
  17. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Skulle jobbe til langt på kveld idag hadde jeg fått for meg.. men så er mann ikke bare ordblind, men faktisk og datoblind... var neste lørdag det ja... da ble det fort ett par kalde i sola
    Vis vedlegget 37264
    Smakte brownies... ikke ille, var barch en sto det... kan bli en høydare på sikt...
    IMG_20180609_151332.jpg IMG_20180609_151332.jpg
    Helt ok dobbelbokk.. nesten litt julebokk .. julibokk dette da vil jeg tro
     
    TorEgil liker dette.
  18. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Er det meg eller er det forumet???? leste i denne tråden, skifta til tråden "hvilken øl har du i hånden" og posta der. Men det kom i denne tråden og på toppen av alt en og en halv gang... så full kan jeg da ikke ha blitt av 3 øl
     
  19. Skogslik

    Skogslik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Virker som forumet har hatt seg litt for mange i varmen i det siste ja, mye surr med postene :p
     
  20. Stigar

    Stigar
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du har nok et poeng :)
    Ser jo nå når jeg leser "bruksanvisninger" at jeg satte en ferskgjær UTEN å sette en starter først :eek:
    Da er det vel bare å smørre seg meg tålmodighet...
     

Del denne siden