1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjærslurry

En tråd i 'Råvarer' startet av Mc., 13 Feb 2018.

  1. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Har akkurat vasket gjær fra en 12 liters batch. Tok ikke vare på alt, men det ble vel en god desiliter. Må dessverre reise på jobb i 2 uker så jeg får ikke benyttet den ferske gjæren. Har det noen hensikt å koke opp de 2 desiliterene med vørter jeg har og tilsette som nistepakke til gjæren? Tenkte å la gjæren stå i kjøleskapet og kose seg med vørter mens jeg er borte. Men det er kanskje lite med 2 desiliter vørter med OG på 1054?
    Eventuelt koke opp 100 gram spraymalt i en liter vann og tilsette.
    Eller gi blaffen og lage en starter når jeg kommer hjem. 20180213_184247.jpg
     
  2. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er best å lage ein starter når du kjem tilbake å skal bruke gjære.
    Ikkje lurt å la den ha noke å jobbe med når du er vekk


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  3. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Sikkert det beste. Blir vel for lite mat til så mange gjærceller kanskje.
     
  4. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Den klarer seg helt fint uten niste i 6-8 uker minst
     
  5. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Tenker du at jeg kan bruke den som den er uten å sette starter?
     
  6. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Nei, du børr ha starter uansett... Har satt brygg direkte på gjærkaka med stort hell, men er den vaska og 1 dl ville jeg nok satt en starter
     
  7. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Billig forsikring det
     
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    2 uker er ikke all verden. Det jeg ville gjort er å bare sette den i kjøleskapet, og etter at du har kjølt ned vørteren (hvis du brygger om to uker da), bare tilsette litt vørter til gjæren som en forrett i noen få timer før pitch. Dette har jeg gjort mange ganger og kan ikke si at jeg har klødd meg i hue pga snåle resultater etter gjæring.
     
    Mc. liker dette.
  9. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Jepp.
    Det blir nok slik.
     
  10. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Planlegger å bruke den på 12 liter med OG 1075. Så kanskje greit å kjøre på med en 2 liter starter.
     
    Jo-Helge liker dette.
  11. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Aldri feil med en starter uansett. Fikk ett brygg som gikk helt åt skogen. ingen sjekka, men malten var ikke knust... fant det ut etter 10min eller så med mesk... full fart for å prøve å knuse det vått... gikk ikke videre bra. Fikk og på 1.036... perfekt for en starter, så nå har jeg 25 liter starter i frossen tilstand
     
    Mc. liker dette.
  12. svebrekk

    svebrekk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Skien
    Hvor lenge kan egentlig en slurry lagres i kjøleskap før den er ubrukelig? Hvis man vasker den på nytt og setter en starter?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Veldig lenge. Jeg har nettopp tatt av en fra røreren som hadde stått i ca fire mnd, aktiviteten og aromaen var det ingenting å si på. Mener å ha lest at noen her inne har revitalisert ca ett år gammel slurry og, iallefall mellom seks og 12 måneder gammel og hatt greie resultater.
     
    svebrekk liker dette.
  14. svebrekk

    svebrekk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Skien
    Har en som har stått snart 3 måneder. Da skal jeg teste på neste batch. Takk for svar Miguel.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Men hvis den er passe ren så er vasking helt unødvendig, du må bare vite (anta) hvor mye av det som ikke er gjær.
     
    svebrekk liker dette.
  16. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    3 månder er ikke noe problem, jeg vekket nettopp opp gjær som hadde bestfør dato 22 januar 2016... det var fra rør da, men er jo strengt tatt det samme
     
    svebrekk liker dette.
  17. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Er den gammel, som meg, så liker den ikke hurra meg rundt og party party, start forsiktig, snak litt med den... gi den en starter på og 1.020 så en på 1.036... la den få kose seg... det er levede ting detta.. ikke noe du kjøper i en pose på Rema og peiser opp i en grytererett...
     
    svebrekk liker dette.
  18. svebrekk

    svebrekk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Skien
    Dette er en wlp029 som jeg vasket 1 gang før lagring i kjøleskap sist jeg brygget kølsch. Ser at det er et lite lag som er litt mørkere på toppen av gjæren. Antar dette er døde gjær celler?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  19. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Da skulle de vell vært under gjæren... lukt på den. Har en gjær som holder på å tøyser sånn.. en wlp013 trodde det var noe ulumskheter... men tok sjansen... virker ok så langt
     
    svebrekk liker dette.
  20. svebrekk

    svebrekk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Skien
    God ide. Tror jeg setter på litt «easy listening» på radioen i tillegg, når jeg ikke er der for å synge litt for den. Takk for svar Chiefen. Tester med 1.020-36.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Chiefen liker dette.

Del denne siden