1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Gjenbruk av gjær

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Tengel, 14 Apr 2009.

 1. Gahr

  Gahr
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Måler du da opp slurry fra den midtre delen av den sedimenterte gjæren, eller bryr du deg ikke om dette?
   
 2. joques

  joques
  Expand Collapse
  Dommer

  Bosted:
  Oslo
  Jeg bryr meg egentlig ikke om det. Det blir blandet når jeg heller det over fra ballongen uansett, så da tenker jeg at jeg får det vanlige tverrsnittet uansett.
   
 3. Beant

  Beant
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hei.

  Så et litt interesant program på Discovery fra et amerikansk bryggeri om temaet. Der var det nok i "litt" større målestokk enn hva en hjemmebrygger vanligvis styrer med, men intersant fremgangsmåte for "gjenbruk" av gjær:

  De brygget lys lager. Denne ble satt til primærgjæring i 5-6 dager. Deretter ble dette tilsatt fersk vørter (tror det var 50/50) og satt til sekundærgjæring i ca 20 dager. De brukte også grove eikeflis i sekundærgjæringen for å holde sedimentert gjær fra bunnen (hvis jeg forstod det rett). Disse flisene gav ikke noe smak.

  Er det noen her som har prøvd noe lignende? Kan jo være en grei metode dersom man har begrenst kokekapasitet, men ønsker en stor batch.

  MVH
  børge
   
 4. Huub

  Huub
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Dovre
  - Har lest at overpitching er ikke ofte et problem (skjer nesten aldri..)
  - Så hvis du sir at en hel kake innholder for mye celler, da kan en også fjerne halvparten av kake i gjæringsbutte og helle opp ny vørter?
   
 5. Gahr

  Gahr
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Selvsagt kan du fjerne gjær og helle vørteren oppi det gamle spannet, men jeg ville heller ha øst ut så mye gjær du ønsket å bruke og pitchet dette i en vørter i et rent spann. Da har du bedre kontroll på hygienen.
   
 6. Huub

  Huub
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Dovre
  da blir det et nytt kapitel i bryggingsprosesset mitt  :brygging:
  hvordan høster jeg ut gjær?

  siste gangen jeg flasket målte kaken ikke mye mer enn 5 mm. (brukte Wyeast 1214, gjæstarter 1liter, ølet blit ganske god med FG 1012)

  jeg kan sikkert finne info her på forumet om dette eller kanskje Palmer skriver om dette også  :)
   
 7. Huub

  Huub
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Dovre
  Jeg har slurry fra søndag og skal brygge denne uke igjen (krysse fingre)

  er det lurt å helle av klar vørter og lage en ny starter av det midterste del i flasken? og så prøve å få ikke med for mye av det nederste?
   

  Vedlagte filer:

 8. Beant

  Beant
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hei.

  Dersom dette er slurry fra siste brygg, og den er ca 1 uke gammel så holder 0,5L til 50L Ale med OG 1048 i følge http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

  Jeg ville ikke ha foretatt meg noe dersom gjæra er ca 1 uke gammel når du brygger igjen. Jeg ville ha ristet flaska og brukt halvparten dersom det var snakk om 25L, alt dersom det er 50L.

  MVH
  Børge
   
 9. Huub

  Huub
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Dovre
  Jeg skal brygge 20 liter, OG 1066.

  Slurry er fra 23 liter, OG 1071.
   
 10. Beant

  Beant
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Da skulle det passe bra å bruke halve flaska.

  Dersom du begynner å ta ut noe av slurryen så har jeg en misstanke om at du mister helt oversikten med hvor mye gjær du har. Du kan vel anta at det nederste er døde gjærceller og trub/humlerester, men noe er vel levende gjær. Det kan være en god grunn å kvitte seg med dette dersom du går fra et smaksrikt og sterkt øl til et lyst lett øl, ellers så ville jeg ikke ha brydd meg så mye om det. Har litt erfaring i gjenbruk av gjær, og da har vi ikke brydd oss om trub, med bra resultater. Vi har dog satt opp akkurat samme øl som originalgjæra kom fra.

  MVH
  Børge
   
 11. Espen Lothe

  Espen Lothe
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Florø
  Kva med å heller topphauste gjæra? Då får du kun frisk og rein gjær om du kastar fyrste skummet og haustar det andre og estimering av mengden er lettare sidan det er >90% levande celler og rein gjær. Trur 1214 er ganske god til topphausting.
   
 12. Dalaker

  Dalaker
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trondheim
  Jamil selv anbefaler å separere gjær fra vørter og bunnfall. Men det er en slider på kalkulatoren som gjør at du kan stille inn mengden av non-yeast material i prosent for å få riktig pitching rate.
   
 13. Dag

  Dag
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Asker
  Jeg satte et brygg nå i helga. Laget en rikelig starter (to step med WLP007). Rengjorde røret gjæra kom i og laget en kraftig sterkrensoppløsning og fylte på. Skrudde korken bare litt på og snudde røret oppned slik at halvparten av sterkrensoppløsningen sildret ut mellom gjengene i korken. Skrudde til og lot det ligge i kjøleskap mens starteren gikk (tre døgn). På bryggedagen dekanterte jeg starteren, tømte gjærrøret og fylte på med nyprodusert gjær. Resten av gjæra gikk i brygget.
  Nå har jeg planer om å lage en starter på dette røret neste gang jeg brygger, og det blir ikke før etter jul. Røret vil da være minimum en måned gammelt. Slik kan man fortsette inn i evigheten. Hvis dette virker, har jeg rent teoretisk sett kjøpt mitt siste gjærrør (jeg tror ikke på dette selv riktig enda).
  Noen kommentarer på dette, eller det å spare på gjær fra starter i stedet for bryggeslurryen?
   
 14. Huub

  Huub
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Dovre
  Tror det kan godt gå bra mange mange ganger. Jeg her lest det før (forumet eller How To Brew?) og skal prøve det selv med en tube WLP530 som kommer snart med posten.
   
 15. Beant

  Beant
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hei.

  Dersom du vasker gjæra jevnlig med syre så kan du nok holde på lenge slik. Gjæra vil mutere etter hvert slik at du ender opp med din "egen" gjærstamme som over tid fortsetter å endre seg. Vet ikke om dette er ønskelig, men det behøver vel ikke å bety at gjæra blir av en dårligere kvalitet enn originalt.

  MVH
  Børge
   
 16. Huub

  Huub
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Dovre
  Er det ikke sånn at å syrevaske gjær har ingen betydning hvis en mangler laboratorkunnskaper og - utstyr??
   
 17. Dalaker

  Dalaker
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trondheim
  Jeg hørte på BasicBrewing om en fyr som pleide å fylle whitelabs rør med destillert vann etter bruk, uten å vaske røret. Det ville da være små mengder gjær inne i røret, og røret er i utgangspunktet sterilt fra produsenten. Når han trengte gjær tok han ut en bitteliten prøve fra et rør og dyrket fram gjennom flere skritt til en passe mengde for pitching.

  Ved langtidslagring av gjær er det vistnok viktig at gjæren ikke har tilgang på oksygen og/eller næring, fordi det hindrer at gjærcellene går i dvale skikkelig. Mulig man derfor bør være nøye med å skylle gjær med destillert vann dersom man har planlagt å lagre de lenge.
   
 18. Beant

  Beant
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det har nok noe for seg dersom du treffer rett pH (mener den skal være 2-2,5). Du tar livet av bakterier da, men gjæra skal tåle det godt. Skal ikke være så vanskelig å gjennomføre i praksis. Torga gjorde et eksperiment på ei Wit-gjær. Han brukte bare vanlig sterkrens, og ølet gjæra ble brukt i ble bra.
   
 19. Dag

  Dag
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Asker
  Tenkte ikke å syrevaske noe særlig!
  Starteren er jo helt ren, kokt på kolben med folien over. Røret er også så rent som man kan klare. Den eneste forurensningen som kan oppstå er i de åtte sekundene jeg tar av folien og heller gjær på røret.
  Hvordan gjør egentlig WhiteLabs og Wyeast dette, de har jo gjærkulturer som lever og lever?
  Edit: Den eneste syren gjæra blir utsatt for er jo den kvarte dråpen som muligens er igjen i røret når jeg heller ut sterkrensblandingen og fyller på gjær.
   
 20. Dalaker

  Dalaker
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trondheim
  Jeg tipper at de har svært rene omgivelser, med kontroll over støvinnhold i luft, retningen på luftstrømmen i laboratoriet etc. Og sikkert noe mer.
   

Del denne siden