Holmentoppen
Norbrygg-medlem
Det er herlig lettvint å bruke fat. Samtidig liker jeg å lagre ølet på flasker. Det er noe med å sette eget øl med egne etiketter på bordet. Det blir liksom ikke det samme å luske ned i kjelleren for å fylle opp glassene.
Problemet er, som alle ”fat til flaske”-tilhengere vet, å få overført godsakene uten å miste karbonering.
Ja, det finnes utstyr – Blichman BeerGun, diverse mottrykksfyllere og andre mer hjemmelagde løsninger. BeerGunen fungerer greit hvis du har en lang tynn øltilførsel, flasker/utstyr som er godt nedkjølt, osv. Likevel har jeg opplevd litt skuffende karbonering. Og det blitt lett mye skum og søl. Og det tar tid – lang tid.
Mottrykksfyllere er som regel av gummipropp-/ventil-typen. Har ikke prøvd disse selv, men jeg hører de er tungvinte i bruk – og krever mye tohånds holding og sjonglering.
Før høstens bryggesesong gjorde jeg derfor grundig research. Det måtte da finnes en løsning som både er rask i bruk, som ikke skummer – om som ikke koster en månedslønn?
Omsider kom jeg over denne snutten på YouTube:
Denne elegante løsningen er håndlaget av Michael Skoglund fra Eslöv i Sverige. Etter litt korrespondanse på mail ble jeg overbevist, og bestilte et eksemplar. Det var den andre han hadde solgt til Norge.
Fikk den for noen uker siden, og har fått testet på to batcher. Den fungerer aldeles nydelig! Som man ser på videoen, kan man fylle ”handsfree” – og man kan korke, hente opp flasker fra StarSan-karet osv. mens fyllingen pågår. I praksis bruker jeg nå halvparten av tiden i forhold til BeerGun. Og viktigst av alt – karboneringen holder seg. Minimalt med skum, noe søl blir det fremdeles, men etterhvert som teknikken finslipes skal det også reduseres, tror jeg.
Oppdatering: Laget en liten video selv også:
Har nå testet den på 8 batcher, og må si at dette var en veldig god investering.
Problemet er, som alle ”fat til flaske”-tilhengere vet, å få overført godsakene uten å miste karbonering.
Ja, det finnes utstyr – Blichman BeerGun, diverse mottrykksfyllere og andre mer hjemmelagde løsninger. BeerGunen fungerer greit hvis du har en lang tynn øltilførsel, flasker/utstyr som er godt nedkjølt, osv. Likevel har jeg opplevd litt skuffende karbonering. Og det blitt lett mye skum og søl. Og det tar tid – lang tid.
Mottrykksfyllere er som regel av gummipropp-/ventil-typen. Har ikke prøvd disse selv, men jeg hører de er tungvinte i bruk – og krever mye tohånds holding og sjonglering.
Før høstens bryggesesong gjorde jeg derfor grundig research. Det måtte da finnes en løsning som både er rask i bruk, som ikke skummer – om som ikke koster en månedslønn?
Omsider kom jeg over denne snutten på YouTube:
Denne elegante løsningen er håndlaget av Michael Skoglund fra Eslöv i Sverige. Etter litt korrespondanse på mail ble jeg overbevist, og bestilte et eksemplar. Det var den andre han hadde solgt til Norge.
Fikk den for noen uker siden, og har fått testet på to batcher. Den fungerer aldeles nydelig! Som man ser på videoen, kan man fylle ”handsfree” – og man kan korke, hente opp flasker fra StarSan-karet osv. mens fyllingen pågår. I praksis bruker jeg nå halvparten av tiden i forhold til BeerGun. Og viktigst av alt – karboneringen holder seg. Minimalt med skum, noe søl blir det fremdeles, men etterhvert som teknikken finslipes skal det også reduseres, tror jeg.
Oppdatering: Laget en liten video selv også:
Har nå testet den på 8 batcher, og må si at dette var en veldig god investering.
Sist redigert: