1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

How-to Corneliusfat?

En tråd i 'Utstyr' startet av Miguel, 19 Mar 2014.

  1. E.Brekke

    E.Brekke
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Skoger, Drammen
    Kranene blir vel billigere fra Ebay. Faucet wrench trenger du hvis du ikke vil ripe opp kranene. Slangene får du like billig hos Bryggselv. Ball Lock også Ebay. Alt fra statene er det høy fraktpris, moms og fortolling.
     
  2. skr1970

    skr1970
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kjørte med 5 m 4mm slange og fremdeles skumma som juling allikevel. 12psi serveringstrykk. Er det da for mye co2? Hva kan det være?
     
  3. Jani

    Jani
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hei

    jeg har lest igjennom mesteparten av denne tråden, men det er fremdeles er par ting jeg er usikker på når jeg skal begynne med fating.

    her er fremgangsmåten jeg tenkte å følge, men er ikke helt sikkerpå hvordan alt skal gjøres:

    1. har lest at jeg bør begynne med å fylle på co2 i tomt fat for å få ut oksygen. hvordan gjør jeg dette.? setter på lokket på corneliusfat og setter på feks 0,5 bar co2 i noen sekunder? bør jeg i såfall dra i sikkerhetsventilen før jeg åpner lokket på fatet når jeg skal tappe på øl? eller skal jeg sette pår på litt trykk på fatet med lokket av eller mens jeg holder sikkerhetsventilen ute? hvordan vet jeg i såfall når oksygenet er ute av fatet?

    2. tapper på øl ved hjelp av hevert.

    3. setter på co2 i følge utregning.

    som dere ser er det foreløpig det jeg gjør før he tapper øl på fatet som jeg er mest usikker på.
     
  4. Lars Grepstad

    Lars Grepstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bulandet
    Etter rengjøring, la en god skvett starsan være igjen i fatet. På med lokk, og på med trykk. Kjør starsan ut av fatet, så får du starsanert ut-systemet. Lar fatet stå med litt starsan og trykk til det skal fylles (om det blir stående over tid). Kjører ut rest av starsan når fatet skal fylles. Resttrykk slippes ut gjennom sikkerhetsventilen, lokk av, fyll med hevert til bunn av fatet. Er forholdsvis sikker på at ølet presser ut O2 :)
    Med flushing av CO2 får du sikkert ut litt O2, men det er optimistisk å tro at du får ut alt. Slik gjør jeg det, kanskje det fins andre/bedre måter, men det virker.
     
    RuLu liker dette.
  5. Jani

    Jani
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    allrigt det hørtes da enkelt ut. takk for svar :)
     
  6. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Er det egentlig vits i å purge så mye når man etterpå tar av lokket? Det tar jo litt tid å fylle opp fatet og hvis lokket er åpent hele veien vil jeg tro at co2'en vil utligne seg med rommet relativt fort?
     
    Jørgen O liker dette.
  7. Lars Grepstad

    Lars Grepstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bulandet
    Tror d
    Tror du har rett i det. Det meste går ut når en fyller øl likevel.. Sløsing med gass
     
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Det mest kritiske punktet vil jeg tro er den første skvetten, frem til stigerører står under øl.
     
  9. Lars Grepstad

    Lars Grepstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bulandet
    Passe på å drikke den først :)
     
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Haha, jeg tror det smitter over til resten av ølet og. Med mindre man drikker opp den første skvetten først, kontinuerlig mens man tapper, slik at man egentlig ikke ender opp med noe på fat.
     
    Lars Grepstad liker dette.
  11. Robert W

    Robert W
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Det blir en stor slurk :D
     
  12. Haakon2015

    Haakon2015
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bærum
    Veldig nyttig tråd! Jeg skal kjøpe meg et fat, men er usikker på størrelse. Jeg brygger 25-liters batcher, og ser for meg at jeg kommer til å kjøre varierende deler av batchen i fat og flaske. Er det noen praktisk grunn til ikke å kjøpe et 19-litersfat, dersom dette stort sett bare blir halvfullt? Går det f.eks "enorme" mengder CO2 til å fylle "tomrommet"? Alternativet er å kjøpe 2x12 liters.

    Ser ellers for meg å kjøpe denne pakkeløsningen hos bryggselv.no. Noen som har testet den? Funker den greit? En ulempe er jo at regulatoren kun har en utgang, skulle gjerne hatt den med to separate utganger (spesielt om jeg går for 2x12 liter).
    http://www.bryggselv.no/products/co2-flaske-og-cornelius-fat-komplett
     
  13. Rolv Bruun

    Rolv Bruun
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sørreisa
    Jeg har bare 19 liters corneliusfat, og prøver å brygge ned mot 20 liter, men uvisst av hvilken grunn så blir det ofte noe mer. Så har jeg et fat som er merket MIX og der havner alt det overflødige som ikke går på fatene. Alltid like spennende når MIX-en er full, har stått litt og er klar til smaking. Dette er nu mest for moro og for å ta vare på skvettene og noen ganger smaker det riktig godt, men oppskrifta er umulig å skrive opp.
     
    RuLu liker dette.
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Det spørs vel egentlig hvor fort ølen din går. Selv vurderte jeg å bytte ut mine 19l med 12l, men da ville jeg (kompisene mine) slitt i sommerhalvåret da det går mye mer øl enn om vinteren. Brygger også 25L, og har et 6L fat ved siden av som jeg tapper fullt for å så karbonere og flaske slik at jeg kan ha noe stående og gi bort til venner. Da er det helt greit med 19+6L som er 25L og mister kanskje 1-2ish liter til trub etter gjæring, så 19 L fatene får kanskje 17 liter ish. Du må også ta høyde for hvor ofte du brygger og hvor mye plass til har til å lagre fat og antall utganger på manifolden etc etc.
     
  15. Frode Granli

    Frode Granli
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Fant til slutt ut den enkleste måten å gjøre skitne fat rene.
    Rett og slett få ungene til å skrubbe dem. De får armene oppi. At jeg ikke har tenkt på det før....
     
    DavidI, espux, Jørgen O og 2 andre liker dette.
  16. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    uploadfromtaptalk1429679613501.jpg
     
  17. Haakon2015

    Haakon2015
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bærum
    Karbonerer du 6-litern med CO2 eller sukker? Hvordan overfører du fra fat til flaske? Så da får du altså ferdig karbonert øl på flaske? Mister man ikke mye kullsyre i overføringen?

    Jeg ser at 19-litern er 63,5cm høy. Noen som vet om denne får plass i en "normal" fryseboks? Bygger ventilene for "gass inn", "øl ut" noe ekstra i høyden? Jeg ser for meg å kjøre tre fat (enten 12 eller 19 liter) og en 2KG CO2-beholder i en fryseboks. Noen som har noen formening til minimum størrelse på fryseboks til dette?
     
  18. peram

    peram
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    Er dette et DIY-prosjekt eller noe du har kjøpt ?

    venter i spenning på svar :)

    peram
     
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Karbonerer alt med co2 og bruker mottrykkfyller, mister ubetydelig mengde co2 i overføringen, så godt som ingenting.
     
  20. GingerNinja

    GingerNinja
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kabelvåg
    Bra tråd! Slenger meg på med et spørsmål om selve tråden:
    Vil de samme svarene ang corneliusfat gjelde for et stålfat med G-kobling?
     

Del denne siden